Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sabahudin Topalbećirević Baho

'Jordan mi je rekao da mu je Kukoč bio najdraži suigrač u Bullsima'

storyeditor/2023-09-13/baho_kukoc.png
Foto: TOMAŽ SKALE
1/3
14.09.2023.
u 07:45

Poznati novinar sinoć je u Sarajevu predstavio svoj novi dokumentarni film ''Magična sedmica'', u kojem predstavlja životni put jednog od najboljih hrvatskih košarkaša svih vremena. Hrvatska je premijera 18. rujna na splitskim Gripama

Kada se spominje hrvatski Dream Team, ona glasovita reprezentacija koja je igrala finale Olimpijskih igara u Barceloni protiv jedinog pravog američkog Dream Teama, uz Dražena Petrovića svi će odmah istaknuti i Tonija Kukoča. Jedan od naših najboljih košarkaša svih vremena bio je bitan igrač šampionske generacije Chicago Bullsa, no ne spominje ga se mnogo u dokumentarcu "Posljednji ples", koji je bio hit na Netflixu. Zbog toga je Toni dobio svoj dokumentarac, koji je napravio najpoznatiji bosanskohercegovački sportski novinar Sabahudin Topalbećirević Baho (58).

To je peti dokumentarni film tog autora, nakon filmova "Naša brazilska priča", o plasmanu reprezentacije BiH na Svjetsko prvenstvo u Brazilu, "Džajić", o legendarnom napadaču Crvene zvezde i jugoslavenske reprezentacije Draganu Džajiću, "Švabo iz Sarajeva", koji govori o Ivici Osimu, bivšem treneru Željezničara i izborniku reprezentacije Jugoslavije, te "Ćiro, nikad ispričana priča", koji je prije dvije godine oduševio i zagrebačku publiku. Film "Magična sedmica" sinoć je premijerno prikazan u Sarajevu, a hrvatska je premijera 18. rujna na splitskim Gripama.

VEZANI ČLANCI: 

– S Tonijem sam radio sjajan intervju za Sportklub, prvi sam ga intervjuirao nakon što je predstavljen dokumentarac "Posljednji ples". Taj intervju izazvao je golem interes javnosti, a s Tonijem sam se počeo redovito čuti. Onda sam krajem prošle godine došao na ideju da snimim film o njemu. Toni je na početku bio skeptičan, govorio mi je da nije on baš za to. Rekao sam mu da pogleda moje filmove i očigledno su mu se svidjeli jer me nazvao i rekao da idemo u projekt – kaže nam Baho i dodaje da je snimanje bilo naporno. Dva je puta bio u Chicagu, jednom u Miamiju, nekoliko puta u Splitu, Zagrebu, Beogradu i Istri.

– U filmu je više od 25 sugovornika. Toni nas vodi kroz svoj život od djetinjstva do danas, kada uživa igrajući golf. Tu su podsjećanja na tri titule Jugoplastike, na reprezentaciju Jugoslavije i period kada je bio najbolji igrač svijeta. Tu je i podsjećanje na srebro iz 1992., ratna događanja i tri osvojena NBA naslova. U filmu govore Stojko Vranković, Dino Rađa, Božidar Maljković, Duško Ivanović, Samir Avdić, Velimir Perasović, Bill Wennington, Sam Smith, ali i Michael Jordan, što je vrhunac za jednog novinara. Film je i prije premijere izazvao golem interes na području cijele Jugoslavije, a mislim da će preko njega i mladi moći doznati sve o Toniju Kukoču – dodaje Baho, koji je za Tonija uvijek govorio da je kulturan i odmjeren čovjek.

– Takvo mišljenje o njemu imaju svi, bez obzira na to je li riječ o Amerikancima ili ljudima s ovih prostora. Toni je neizmjerno voljen i u svim republikama bivše Jugoslavije i na to može biti jako ponosan. Važno je naglasiti i da ga Jordan drži za možda najdražeg suigrača u Bullsima, premda su Scottie Pippen i on bili protiv njegova dolaska u Chicago jer je dobio veću plaću od Pippena. Zato su ga namjerno posebno čuvali u Barceloni. Nisu vjerovali mršavom momku iz Hrvatske, no on ih je ubrzo razuvjerio – otkriva nam autor, koji će posebno pamtiti susret s Jordanom, s kojim se fotografirao uz bosanskohercegovačku zastavu.

– Nakon mog velikog inzistiranja Toni je poslao poruku Jordanu i pitao ga bi li govorio o njemu u filmu. Jordan je pristao i njegov PR dao mi je termin 14. kolovoza na njegovim golf-terenima. Razgovarali smo više od sat vremena, a rekli su mi da imam samo sat vremena na raspolaganju. Ponosan sam i na činjenicu da će Chicago Bullsi organizirati premijeru u Chicagu – kaže Baho, koji je u filmu promovirao i Split.

– Toni je o svom rodnom gradu govorio s ponosom i ljubavlju. Kaže da Split ne bi bio toliko popularan da nije tako lijep. I Toni će se sam iznenaditi kada vidi koje sam snimke uspio nabaviti, jer ima ih i iz njegova djetinjstva – kaže Baho. Nakon splitske projekcije film će iduće godine igrati i na Filmskom festivalu u Puli, jer je autor dobio direktan poziv od pulskog gradonačelnika Filipa Zoričića.

– Jako sam ponosan da sam kao Sarajlija imao čast ispričati životne priče četvorice velikana s područja bivše Jugoslavije: Dragana Džajića, Ivice Osima, Miroslava Ćire Blaževića i Tonija Kukoča. Sarajevo je očigledno grad koji spaja, a ne razdvaja. Imam već ideju i za novi dokumentarac, no to neka zasad ostane tajna – zaključio je Sabahudin Topalbećirević Baho.

VIDEO: Harry i Meghan gledaju košarku u invalidskim kolicama na Invictus Games 2023. u Njemačkoj 

Komentara 1

DU
Deleted user
11:16 14.09.2023.

Evo,ovo je lijepi primjer suradnje i postovanja izmedju Hrvata i bosnjaka.🤠

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije