Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hrabra kiparica

Ivana Popović: 'Moje cice' priča je o svemu što sam proživjela

Ivana Popovic (1)
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/8
08.06.2012.
u 10:00

Hrabra umjetnica održala je performans i izložbu “Moje cice” u knjižnici Prosvjeta. Statuama i performansom 
ogolila je sve svoje osjećaje. Kemoterapiju je odbila. Ne želi da je kćeri gledaju nakon mučnih terapija.

Dizajnerica Ivana Popović u srijedu navečer u knjižnici Prosvjeta održala je izložbu “Moje cice” i performans na temu raka dojke, s kojim i sama vodi bitku od početka ove godine.

Umjetničko čišćenje

– Cijela ova priča je bila jako iskrena, sve što je izašlo iz mene bilo je jako emotivno jer je to moja priča o onome što sam proživjela, što još proživljavam i što ću, nadam se, i pobijediti – objašnjava Ivana.

U svom umjetničkom čišćenju, kako je nazvala proces nastajanja ove izložbe, nastala su i statue ženskih poprsja, Ivana ih naziva oklopima koje je izradila od terakote i najfinijeg materijala – porculana.

– Nastajanje ovih djela pomoglo mi je da se pročistim. Sve je išlo brzo i brzo sam izbacila iz sebe te osjećaje. Sve je iskreno u ovoj izložbi, što nije čest slučaj jer su naši umjetnici lažljivi, ne bave se istinom i pomodni su. Čast iznimkama, među kojima je i Silvio Vujičić, čija me nedavna izložba oduševila – otvoreno govori akademska kiparica.

Potporu na izložbi dali su joj i prijatelji dizajner Ivica Skoko, glumica Petra Dugandžić, TV urednik i voditelj Daniel Delale i novinarka Ivana Nanut. Da boluje od raka, otkrila je u siječnju kad je u dojci napipala veliki čvor za koji se kasnije pregledom utvrdilo je to tumor od četiri centimetra. Nakon uspješne operacije liječnici su Ivani savjetovali odlazak na kemoterapije, što je ona odbila, i odlučila se protiv raka boriti makrobiotikom.

– Zabezeknem se svaki put kad uđem u supermarkete i kad vidim količinu emulgatora i ostalih gluposti koje sadrži hrana koju kupujemo, pa nije čudno što je sve više ljudi bolesno – kaže Ivana Popović te dodaje da se osjeća sjajno otkako je na makrobiotičkoj prehrani.

Liječnicu su, kaže, bili šokirani njezinom odlukom da ne ide na kemoterapije.

Dobri nalazi

– Hohštapleraj bi mi bio biti četiri mjeseca na terapiji, uostalom bio bi to šok za moju djecu i ja im to ne želim priuštiti. Samohrana sam majka i meni ni vikendi nisu slobodni i ne bih dopustila da me djeca gledaju takvu – odlučno će 43-godišnja dizajnerica i majka 14-godišnje Lune i sedmogodišnje Ave.

Njezina tvrdoglavost i odlučnost da na svoj način pobijedi rak zasad se čine učinkovitima, što pokazuju i zadnji liječnički nalazi.

– Posljednji su nalazi bili dobri, a odsad ću na kontrole svakih šest mjeseci pa ćemo vidjeti kako će biti dalje – kaže Ivana ne gubeći optimizam ni nadu.

Ključne riječi

Komentara 6

TO
Tot
11:17 08.06.2012.

svašta.....

Avatar NenadNikolicZagreb
NenadNikolicZagreb
11:20 08.06.2012.

Nerazumno. Dok je vrijeme, ne liječiti se. Nemam drugih komentara.

DU
Deleted user
11:20 08.06.2012.

Svak čast na hrabrosti, gospođo! Želim vam od srca da potpuno ozdravite, djeca vas trebaju!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije