Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ISKRENI GLUMAC

Hadžihafizbegović: 'U našim društvima laž dominira, a u Boga se vjeruje samo formalno'

Foto: Armin Durgut/PIXSELL
1/5
30.05.2020.
u 15:26

- Onaj koji iz ovog frustrirajućeg ambijenta samoizolacije, karantene, iščekivanja, brige za svoje bližnje, i Božije kušnje kao općeg mjesta tromjesečne desocijalizacije, nije izašao s određenim korektivima, teško će podnijeti vrijeme koje je pred nama - smatra Hadžihafizbegović

Emir Hadžihafizbegović prekinuo je medijsku šutnju i dao intervju za Avaz u kojem je govorio o aktualnoj situaciji i životu u vrijeme koronavirusa. Nakon izolacije zbog pandemije koronavirusa, glumac je ponovno na radnom mjestu direktora Kamernog teatra 55 u Sarajevu.

- Onaj koji iz ovog frustrirajućeg ambijenta samoizolacije, karantene, iščekivanja, brige za svoje bližnje, i Božije kušnje kao općeg mjesta tromjesečne desocijalizacije, nije izašao s određenim korektivima, teško će podnijeti vrijeme koje je pred nama. Jer, i pored svih enigmi, kako nas je snašla i napala ova pošast, njen epilog je da zaista mnoge stvari više neće biti iste - kazao je glumac i dodao kako se svijet posljednjih 20 godina kreće ka eklatantnoj dehumanizaciji i paralelnoj digitalizaciji, kako televizijske slike tako i ljudskog uma.

- Činjenica je da smo pristali na manipulaciju. Mi smo postali društvo spektakla. Mi se vodimo prazninom. U našim društvima laž dominira, argument je poginuo. Obesmišljenost je postala matrica na kojoj jašu mnogobrojna društva, pa tako i bosansko. Opskurni portali, društvene mreže i TV dnevnici postali su vlasnici istine. Korona je možda i virus, ali u filozofskom smislu, ona je kraj i početak - mišljenja je Hadžihafizbegović. 

1/5

- Sudeći po manipulaciji na koju smo pristali, da nas milijarde i milijarde zatvore po kućama, odustali smo od remek djela koji su pokretali ljudske emocije , poput "Bambija" i Chaplina, i zaplesali sa šejtanom. Mi imitiramo život već dugo. Mi živimo u imitaciji. Mi smo prestali da reagiramo na predznake kijametskog dana. U Boga se vjeruje formalno i ne vidimo dubinu ambisa u koji propadamo - oštar je glumac koji smatra da se nastavlja tiraniziranje kulture.

- Spaliti misao i uništiti estetiku lijepog također je nečija odluka. Ponekad se zajedno s većinom prominentnih kulturnih radnika osjećam kao heretik, a ove što nas ugnjetavaju, dakle vlast, doživljavam kao inkviziciju. U vremenu koje je pred nama, granice Europske unije bit će omeđene kulturnim identitetima. Neoliberalni kapitalizam u svom materijalističkom cunamiju nosi i nosit će s ovih geografija milijarde kamata sa svojim bankama. Izvlačit će nam talentiranu djecu i zapošljavati ih po svojim korporacijama.

Odnijet će nam vodu, struju, šume. Pokupovat će nam svu mobilnu telefoniju. Ono što ne mogu uništiti, ono što ne mogu zgnječiti, jesu kulturna dobra koja će biti sinonimi država u budućnosti. Kultura je uvijek porađala i revoluciju, koje se korporacijske mrcine najviše boje - zaključio je glumac. 

 

Komentara 12

DA
damascus
16:33 30.05.2020.

Loš glumac, sva mu se gluma temelji na deranju i dranju (ako u nas Rene Bitorajac) a kao čovjek neiskren, fundamentalist, čovjek koji je lijepe novce namlatio u RH, zgrabio državljastvo RH ( ne znam čime ga je zaslužio), aa pokazuje da mu u BiH smetaju najviše, baš Hrvati. Samo neka bude u BiH, ne dovodite ga u RH da oduzima kruh našim glumcima, imamo ih i previše a i boljih od ovoga.

DA
dalibla
15:51 30.05.2020.

Ovaj tip nam želi sve isto kao i kapetan Dragan.Ortodoksni mrzitelj hrvata

ZB
Zoki-Bijela
15:56 30.05.2020.

Dovoljno je lice vidjeti..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije