Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 64
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
spektakl "noa"

Gradnja arke za klasičnu biblijsku priču o potopu trajala je pet mjeseci

rUSSEL
Foto: Promo
1/5
13.04.2014.
u 09:00

- Umjesto ponavljanja poznatog, pažljivo smo proučili Knjigu postanka i stvorili mjesto gdje smo osjećali da se takva čuda mogu dogoditi - govori Aronofsky, redatelj i koscenarist filma.

S 13 godina redatelj Darren Aronofsky napisao je pjesmicu o Noinoj arki. Sanjao je o tome da jednog dana priču koja ga je u djetinjstvu toliko inspirirala pretvori u dugometražni film, a 2014. godine je i uspio! U filmu “Noa” dao je svoju interpretaciju biblijske priče o gradnji arke i spašavanju svijeta od potopa.

- Umjesto ponavljanja poznatog, pažljivo smo proučili Knjigu postanka i stvorili mjesto gdje smo osjećali da se takva čuda mogu dogoditi - govori Aronofsky, redatelj i koscenarist filma.

Nou igra oskarovac Russell Crowe kojem je, priznao je, bilo teško utjeloviti lik koji nikada prije nije viđen kao stvaran čovjek. Aronofsky si je pri definiranju likova i fabule uzeo određenu slobodu pa je njegov Noa mračan karakter koji se u jednom trenutku čak i napije. Ulogu Noine žene namijenio je Jennifer Connelly. S obzirom na to da nigdje u Bibliji nije navedeno ime Noine žene, redatelj je proučavajući stare židovske spise pronašao naziv - Naameh. Upravo zbog tih redateljevih dodataka bio je zabrinut i Paramount Pictures koji je bez znanja Aronofskog testirao film na gledateljima ne bi li predvidio moguće skandale. Osim jake glumačke ekipe koju čine i Emma Watson, Anthony Hopkins i Logan Lerman, impresivan je i nastanak arke. Gradili su je pet mjeseci prema autentičnim zapisima na jednom travnjaku koji se obično koristi kao parkiralište. Stotine ljudi sagradilo je samo trećinu arke, a drugi dio napravljen je pomoću vizualnih efekata. Životinje u arci mješavina su digitalne tehnologije i replika, dakle za potrebe filma nije korištena niti jedna živa životinja.

Dok je arka građena prema povijesnim zapisima, nigdje u biblijskoj priči nije zapisano točno kako je Noa uspio ukrcati na nju po jedan par od svake životinjske vrste. Redatelj Darren Aronofsky dao je svoju interpretaciju događaja, a kritičari već sada nagađaju da će vjernici burno reagirati na slobodu koju su si u filmu dopustili scenaristi i redatelj. (Monika Injac)

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije