Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZA STARIJE OD 55

Filmska radionica Leona Lučeva: 'Konačno vidimo prednost svojih godina'

Radionica Leona Lučeva
Foto: Promo
1/3
07.06.2019.
u 17:38

I u ponovljenom izdanju radionice novi polaznici i polaznice ne kriju zadovoljstvo Filmskom igrom, kako njenim sadržajem tako i voditeljima koji su im, kažu, otkrili novi, slobodniji način izražavanja, međusobnog povezivanja i upoznavanja.

U riječkom Art-kinu u tijeku je drugo izdanje desetodnevne kreativne radionice Filmska igra pod vodstvom Leona Lučeva, jednog od najboljih i najtraženijih hrvatskih glumaca, u sklopu koje polaznici, članovi i članice Filmskog kluba 54+ kroz vježbe glume i rada na filmu istražuju svoje kreativne potencijale.

Pod stručnim vodstvom poznatog glumca polaznici prolaze kroz glumačke vježbe predstavljanja istražujući svoje trenutne preokupacije, stanja i potrebe. Kroz taj proces istraživanja, otvaranja i komunikacije osmišljavaju priču na temelju koje se tijekom trajanja radionice snima i kratkometražni igrani film. Da bi izvedba bila na razini ovog izazovnog zadatka, u projekt su uključeni i Bruno Lovrenčić u ulozi pomoćnog voditelja, snimatelja i montažera te Ivo Vičić kao tonski snimatelj.

I u ponovljenom izdanju radionice novi polaznici i polaznice ne kriju zadovoljstvo Filmskom igrom, kako njenim sadržajem tako i voditeljima koji su im, kažu, otkrili novi, slobodniji način izražavanja, međusobnog povezivanja i upoznavanja.

- Ja sam u radionicu ušla s dosta očekivanja i sva su ispunjena. Naravno, tu ima i uspona i padova, ali u globalu smo se toliko opustili, otvorili, zbližili, a i naučili ponešto o sebi, što možda nismo znali ili nismo htjeli znati. Kod Leona me oduševila jednostavnost i veoma veliko znanje, a kod Brune njegova pronicljivost i velika ljudskost. Svakome, ali zaista svakome, preporučila bih ovu radionicu, podijelila je s nama sudionica Ozrenka Sertić s kojom glumačku družinu u ovom ciklusu čine još i Boris Kelemen, Vesna Malus-Vargović i Jugoslav Tadić.

Voditelju radionice Leonu Lučevu Filmska igra nije prva suradnja s Art-kinom. Naime, prošle je godine vodio uspješnu radionicu sličnog formata s djecom i mladima, no rad s osobama starijima od 55 godina posebno je iskustvo u kojem se, potvrđuje i on sam, dobro snašao.

- Stariji od 55 godina imaju puno više iskustva, ali i oni se vraćaju toj nekoj dječjoj slobodi. Ne radim posebne radionice ovisno o dobi, ili je li riječ o glumcima ili amaterima. Uvijek tražimo moment kako se možemo zaigrati, a da bismo to mogli trebamo se otvoriti i proći kroz neka naša iskustva. U njima tražimo informacije za likove koje kreiramo da bi oni mogli samostalno funkcionirati, da nastane povjerenje među polaznicima. Za to je potrebna igra i zaigranost, i to je veoma bitno, otkriva Lučev dio svojih tehnika koje izvrsno funkcioniraju i među polaznicima zrelije dobi.

I dok o temi svog igranog filma, koji je u izradi, polaznici, poput pravih profesionalaca, nerado govore, ipak voljko ističu da ih je ova radionica, kao i druge na kojima su u sklopu projekta Moja filmska priča u Art-kinu sudjelovali, posebno zbližila i otvorila jedan novi aspekt društvenog života koji prije nisu imali. Upravo je to, naglašava ravnateljica Art-kina Slobodanka Mišković, cilj projekta Moja filmska priča, sufinanciranog iz Europskog socijalnog fonda, kojim Art-kino nastoji osnažiti razvoj lokalne filmske kulture i sugrađanima s navršenih 55 godina života omogućiti veću uključenost u kulturni život zajednice.

- Filmski klub 54+, koji djeluje u okviru projekta Moja filmska priča, u ovih se godinu dana djelovanja pokazao kao pun pogodak za naše sugrađane starije od 54 godina koji su željni društvenih i kulturnih sadržaja. Sada brojimo više od 500 članova Kluba 54+, a interes za svim segmentima projekta – filmskim, radioničkim i volonterskim – zbilja je velik. I ono što je nama izuzetno drago, članovi koji se prije Moje filmske priče nisu poznavali sada zajedno dolaze na razne programe Art-kina, u sklopu projekta, ali i izvan njega! Povezivanje, druženje, zbližavanje građana starijih od 54, uz filmsku kulturu do koje nam je ovdje vrlo stalo – to je rezultat ovog projekta, istaknula je ravnateljica Mišković.

Želja je djelatnika Art-kina uz Moju filmsku priču pružiti starijim osobama kvalitetne kulturno-umjetničke sadržaje koji mogu obuhvatiti širu publiku unutar ove dobne skupine. Imajući na umu različite kreativne aspiracije, kao i interes za uključivanje u aktivnosti u većem ili manjem obujmu, u projektu su planirani elementi projekta u skladu s tim. To uključuje volonterski rad u Art-kinu, kreativne radionice (među ostalima i radionicu filmske kritike, video reportaže, stop animacije i druge) te redovne programe za starije osobe, organizirane od strane članova Filmskog kluba 54+, otvorene za širu javnost.

Cilj je projekta provođenje aktivnosti različitih razina participacije, ali uvijek u svrhu socijalizacije i jačanja zajednice te poboljšanja kvalitete života. Ponuda kulturnih aktivnosti koje su primjerene, ali i izazovne za članove čije potencijale u zrelijoj dobi ne bismo smjeli podcjenjivati, svoj uspjeh potvrđuje i radionicom Leona Lučeva. Konačno vidimo prednost svojih godina, poručuju zadovoljni polaznici Filmske igre.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije