Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sarajevo film festival

Teret nije samo film o Srbiji i sukobu na Kosovu, nego je i pun simbolike na temu raspada Jugoslavije

Foto: Promo
14.08.2018.
u 13:59

Teret je film o Vladi koji u nedostatku boljega posla prihvaća ponudu da svako toliko odveze kamion s ratom zahvaćenog Kosova natrag u Beograd koji je pod stalnim uzbunama zbog NATO bombardiranja.

Regionalnu premijeru na 24. Sarajevo film festivalu imao je film Teret, scenarista i redatelja Ognjena Glavonića s našim odličnim glumcem Leonom Lučevim u glavnoj ulozi.

Teret je film o Vladi koji u nedostatku boljega posla prihvaća ponudu da svako toliko odveze kamion s ratom zahvaćenog Kosova natrag u Beograd koji je pod stalnim uzbunama zbog NATO bombardiranja. Vlada ne smije znati što vozi, no novac mu jako treba zbog bolesne žene pa u sebi zatomljuje znatiželju iako iz tovarnog prostora, hladnjače povremeno čuje neobične zvukove. Mladom
srbijanskom scenaristu i redatelju Ognjenu Glavoniću nije prvi puta da se bavi tematikom zataškavanja zločina na Kosovu na način da se jednostavno sakriju tijela ubijenih, učinio je to već i ranije dokumentarnim filmom Dubina 2.

- Zapravo je Teret nastao prvi, a kada sam vidio koliko je ostalo materijala od istraživanja koje smo radili za film, onda sam odlučio da napravim i Dubinu 2, rekao je Glavonić na medijskoj konferenciji nakon projekcije filma zbog koje se unatoč ranom terminu u devet ujutro Narodno pozorište i više nego pristojno popunilo. Kako je opisao jedan od nazočnih gledatelja, film je i u Cannesu gdje je bio premijerno prikazan također izazvao sličnu reakciju – prvo šutnju, pa onda aplauz. S razlogom, Teret nije samo film o Srbiji, sukobu na Kosovu i NATO bombardiranjima, nego je i puno širi, pun simbolike na temu raspada Jugoslavije, tako da neće biti neočekivano da ga i u Hrvatskoj publika jako prihvati. Glavnu ulogu, kako smo spomenuli, tumači naš Leon Lučev koji je standardno odličan. No, malo je iznenađenje pojavljivanje njegova sina koji glumi – Vladina sina.

I mladi je Ivan Lučev morao proći casting, uvjeravaju Glavonić i njegovi producenti, dok je Lučev duhovito dodao: - Pa zašto nije problem kada pekarev sin postane pekarem! No, govoreći o filmu Lučev je nastavio u daleko ozbiljnijem tonu. Naime, film još nije prikazan u Srbiji no već je kod nekih ponio etiketu antisrpskog.

- Ovaj film može biti i antisrpski, kao što može biti i antihrvatski ili antibošnjački, jer ne radi se samo o konkretnom zločinu nego se radi o odgovornosti, odnosno njezinom prihvaćanju, rekao je Leon Lučev.

Komentara 3

Avatar Mica Trofrtaljka
Mica Trofrtaljka
17:12 14.08.2018.

" Teret " bi trebao biti film o krimenu kojeg moraju nosit pripadnici cjelokupnog srpskog naroda zbog sveg onog što su učinili ili ne podigavši glas da spriječe to što su drugi činili i dok ne prođu tu svojevrsnu katarzu nema pomirbe na ovim prostorima !

DU
Deleted user
14:13 14.08.2018.

Odgovornost potraži kad će te film puštati u Beogradu. Pozivnicu obavezno uručiti pilićima iz Slobinog inkubatora...Vučiću, Daliću, Vulinu, Draškoviću, Šešelju itd....najodgovornijima za ta dešavanja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije