Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ne žele tolerirati

Davor Meštrović zbog komentara o maloljetnoj Miji Negovetić dobio pismeno upozorenje HRT-a

Zagreb: Premijera novog kabareta Mire Ungara "Esprit de Paris"
Foto: Bruno Fantulin/PIXSELL
1/5
30.07.2020.
u 16:27

Podsjetimo, spot 17-godišnje pjevačice Mije Negovetić predstavljen je u segmentu koji predstavlja novitete na hrvatskoj glazbenoj sceni, a jedan od noviteta bio je i njezin spot za pjesmu 'Pusti'.

Nkon što je voditelj  'Dobro jutro, Hrvatska' Davor Meštrović, u emisiji koja je emitirana na HRT-u, komentirao novi spot maloljetne pjevačice Mije Negovetić, dobio je pismeno upozorenje Glavnog ravnatelja Kazimira Bačića. Upozorenje prenosimo u cijelosti:  

"Hrvatska radiotelevizija (HRT) izražava žaljenje i ograđuje se od neprimjerenog komentara i ponašanja svoga djelatnika Davora Meštrovića  uz najavu glazbenog spota maloljetne pjevačice Mije Negovetić u emisiji "Dobro jutro Hrvatska" od 28. srpnja 2020.

Stoga je, nakon žurne reakcije i javne isprike HRT-a Miji Negovetić i njezinoj obitelji, Glavni ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić izrekao danas, 30. srpnja, mjeru pisanog upozorenja  Davoru Meštroviću. Upozorenje se izriče zbog povrede obveze iz radnog odnosa ili u svezi s radnim odnosom uslijed neprimjerenog ponašanja na radnom mjestu, a što uključuje i neprimjerenu usmenu komunikaciju.

Hrvatska radiotelevizija i ovim potezom dokazuje da osuđuje i da ne želi tolerirati takve postupke u svojim programima, te da je propisno sankcionirala predmetno postupanje u cilju poštivanja i zaštite vrijednosti koje HRT promiče."

Podsjetimo, spot 17-godišnje pjevačice Mije Negovetić predstavljen je u segmentu koji predstavlja novitete na hrvatskoj glazbenoj sceni, a jedan od noviteta bio je i njezin spot za pjesmu 'Pusti'. Na samom završetku segmenta voditelj Davor Meštrović kazao je: "Uživajmo u Mijinim hlačicama". na njegov komentar reagirala je i Jelena Veljača.

Jelena Veljača je u grupi #spasime na Facebooku objavila post u kojemu zahtijeva ispriku državne televizije zbog onog što je Meštrović izjavio u programu. "Seksistički komentar voditelja Davora Meštrovića na nacionalnoj televiziji, usmjeren prema MALOLJETNOJ izvođačici Miji Negovetić (17), koja se u javnom prstoru od najmanjih nogu isticala talentom i radom, ne samo da apsolutno neprihvatljiv govor jednog muškarca u javnom prostoru i na medijskom servisu, već je i, nažalost, dobar pokazatelj da se patrijarhalni diskurs još uvijek održava u strukturama poput htv-a za koji građanke i građani plaćaju pretplatu, među ostalim i pod egidom da htv treba imati i razvojnu, didaktičnu ulogu. Gospodin Meštrović ima poziciju moći na kojoj mora pažljivo birati vokabular, ali očito ne shvaća da je mladu, prije svega talentiranu, djevojku sveo na seksualni objekt - i time dao legitimitet svakom muškarcu koji se nj ugleda da učini isto, danas sutra, na ulici, u eteru, u školi, u bilo kojem javnom prostoru. I dok osuđujemo takve komentare prema svakoj ženi, posebno je uznemirujuće i moralno nedopustivo da je usmjeren prema maloljetnoj djevojci. U ime inicijative #spasime zahtijevamo ispriku od gospodina Meštrovića, uredništva emisije, te vodstva htv-a jer ovakav diskurs potiče objektivizaciju žena što stvara plodno tlo za sve vrste nasilja prema ženama pa tako i obiteljsko nasilje. Također, s obzirom da porezne obveznice i obveznici plaćaju i edukaciju voditelja po pitanju rodne neravnopravnosti, bilo bi zanimljivo medijski popratiti kad je zadnji put gospodin Meštrović pohodio istu, pa molimo kolege u medijima da malo ispitaju tko vodi i tko pohodi te edukacije, propisane zakonom", ", napisala je Veljača.


 
Ključne riječi

Komentara 68

MK
MKGRA
17:21 30.07.2020.

Ako je maloljetna onda njezin spot nije niti smio biti objavljen, a lice joj je trebalo biti zamagljeno Niti je smjela biti tako obučena A veljača nek gleda svoja posla

KE
keka56
17:29 30.07.2020.

Meni osobno je spornije što roditelji dopuštaju nastup u takvoj odjeći maloljetnoj osobi ako očekuju loše primisli.Davor Meštrović je čovjek izvrsne inteligencije sa dobrom dozom humora i duboko sam uvjerena da nije mislio ništa loše.

AM
Ante_Matic
17:39 30.07.2020.

Zašto je legitimno komentirati njen glas koji je bogom dan, a nije njeno oblačenje koje je njen izbor?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije