Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IDA PRESTER

'Da nije bilo mog statusa o Nepalcima, ne bi znali koliko su desničari zabrinuti za prava žena'

Foto: instagram
1/10
03.01.2024.
u 18:42

Nakon što je njen status o dočeku Nove godine u Zagrebu izazvao brojne komentare na društvenim mrežama, pjevačica i glumica pozvala je muškarce da organiziraju prosvjede zaštitu žena

Voditeljica i pjevačica Ida Prester na društvenim je mrežama objavila status o doćeku Nove godine na Trgu bana Jelačića u Zagrebu koji je izazvao puno pozornosti domaće javnosti. Ida je stala u obranu Nepalaca i Filipanaca koji su se zabavljali, a nekima to nije bilo po volji. Danas je objavila i drugi status na kojem se osvrnula na komentare.

- Da nije bilo mog posta o Nepalcima, ne bi nikad znali koliko su muškarci desnih uvjerenja zapravo zabrinuti za položaj i prava zena. Jako ih brine naše pravo glasa, sigurnog kretanja, a znaju jako dobro i razliku između udvaranja i seksualnog uznemiravanja (do sad se tome smijalo, lijepo je da se to mijenja).  U tri dana novogodišnjih slavlja u Hrvatskoj su ubijene dvije žene, jedna teško prebijena, a jednoj policajki  slomljena noga. Hrvatska je treća u EU po broju femicida, a svakih 15 minuta jedna žena dozivi nasilje. Nasilje nad ženama poprima oblik epidemije u našim krajevima. Predlažem da upravo oni, a ne uvijek mi žene, organiziraju velike prosvjede za našu zaštitu koja nam hitno treba! Strože kazne za nasilnike, edukaciju i reformu državnihih tijela, hitno uvođenje građanskog i spolnog odgoja u škole. U sklopu promjena svakako i edukaciju Nepalaca o svim tim temama, dapače! Mogu se i sami uključiti na puno načina. Predivno je što smo svi na istoj strani, razumijemo i čuvamo jedni druge. Dečki - čekamo vaš prvi korak, poručila je Prester. 

Podsjetimo, Ida je u prvom statusu napisala kako ju smeta što na društvenim mrežama ljudi ponižavaju Nepalce, Indijce, Bangladešane i Filipince koji su tamo slavili Novu godinu. Rekla je kako nije čula da je bio niti jedan incident, te da se nitko nije potukao, nitko nije ništa ukrao...

VEZANI ČLANCI: 

"Usijale su se mreže od zgražanja nad ‘Nepalskom novom godinom’ u centru Zagreba. Woltovska/Boltovska proslava, pišu. Smiju im se, rugaju, ponižavaju. Po čemu smo mi to vredniji i bolji ljudi? Istina, sinoć su centrom prošle desetine tisuća Nepalaca, Indijaca, Bangladešana, Filipinaca. A opet - ni jednog najmanjeg incidenta! Nitko se nije potukao, nitko nije ništa ukrao, pa ni uhvatio nekog za stražnjicu. Vidjeli smo tisuće radosnih, nasmijanih lica. Dečke koji ne razumiju možda puno hrvatskog, a opet skaču na hrvatske bendove, skandiraju, podržavaju. Dečke i djevojke koji slave Novu godinu daleko od svojih najmilijih, od svoje obitelji, svojih prijatelja. Na trgu su, jer ih u malim unajmljenim sobama ne čeka odojak, francuska salata i topli zagrljaji. Na trgu su jer si to jedino mogu priuštiti. Svi ti Fariqi i Raghavi nas ne smetaju kad nam donesu večeru ili grade krov, ali nam smetaju kad ih vidimo u gradu da se zabavljaju, vesele, da imaju život" napisala je Prester i nastavila:

"Imigranti su tu jer IH TREBAMO. Jer naše radne snage nema dovoljno, jer naši mladi rade te iste poslove u bogatijim zemljama. Za Nepalce i Indijce smo mi ta bogatija zemlja. I u tom nema ništa lose, svak nek traži svoju sreću gdje mu odgovara. Došlo nam je naglo, razumijem da se nismo navikli. Ali moramo osvijestiti da će to tako ostati, a na nama je da smislimo kako te ljude najbolje integrirati, da učimo jedni od drugih i uvažavamo se. Najgore što možemo napraviti je izolirati ih, ponižavati, tjerati od sebe. Možemo i moramo bolje, empatičnije i zrelije" zaključila je pjevačica i voditeljica. 

VIDEO: Hana Huljić Grašo podijelila neke detalje o malenoj Albi i suprugu Petru: 'Zbilja čudno'

Ključne riječi

Komentara 18

Avatar Noldor
Noldor
19:02 03.01.2024.

Samo neka Nepalci slave novu godinu u Nepalu. I ako Hrvati masovno počnu useljavati u Nepal pa slave novu godinu u glavnom gradu Nepala, a postoji mogućnost da taj grad postane hrvatski i prestane biti nepalski podržavam sve zabrinute Nepalce koji se žele riješiti Hrvata iz Nepala. Ne diskriminiram. Ono što želim za svoju zemlju želim i za sve ostale.

ZL
Zlatarkongozambija
20:07 03.01.2024.

Je li ona prosvjedovala ili se oglasila kad je onaj leftard nokautirao i polomio dr Ružicu Ćavar? Mislim da je nismo čuli, kao ni Veljaču.

Avatar Purgeri
Purgeri
19:04 03.01.2024.

Ko je ova?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije