Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 138
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SLUČAJNI TURIST

Na naslovnici "Abbey Roada" osim Beatlesa je i peti čovjek. Evo tko je on!

Abbey Road
Foto: Promo
1/4
14.03.2018.
u 13:50

Premda su se tijekom godina mnogi muškarci javljali i tvrdili da su upravo oni na slici, "sretni dobitnik" bio je američki turist Paul Cole. Cole se tamo našao slučajno i nije imao pojma da je na legendarnoj naslovnici albuma.

Jedna od najpoznatijih naslovnica albuma u povijesti rock-glazbe je ona za "Abbey Road" Beatlesa. Svima je dobro poznata fotografija liverpoolske četvorke koja prelazi zebru u Londonu.

O nastanku te fotografije zna se sve – snimljena je 8. kolovoza 1969. u 11.35, a autor je Iain Macmillan. Zebra je odmah ispred studija EMI-ja, gdje je grupa snimala svoj novi album. Snimanje je trajalo deset minuta, a Paul McCartney, koji je došao na ideju o fotografiji za omot, od šest fotografija izabrao je jednu. No, ono što mnogi ne primjećuju na prvu jest da se osim Johna, Georgea, Ringa i Paula na slici nalazi i peti čovjek!

Naime, na pločniku s desne strane u pozadini vidi se muškarac u smeđoj jakni i bijeloj majici koji stoji i gleda prema drugoj strani ulice. Fanovi su ga primijetili odmah nakon izlaska albuma i tada su počela nagađanja tko je on. Premda su se tijekom godina mnogi muškarci javljali i tvrdili da su upravo oni na slici, "sretni dobitnik" bio je američki turist Paul Cole. Cole se tamo našao slučajno i nije imao pojma da se nalazi na legendarnoj naslovnici albuma.

– Stajao sam i čekao suprugu koja je bila u muzeju. Rekao sam joj da mi je dosta muzeja i da ću je čekati na ulici – rekao je Cole u intervjuu iz 2004. i dodao da je tada primijetio četvoricu muškaraca koji prelaze cestu.

– Nisam tada imao pojma tko su oni. Izgledali su poput četvorice čudaka. Pa ne možete hodati Londonom bosi – rekao je Cole kojem je najviše zasmetao bosonogi Paul McCartney. Tek kada se pojavio album, Cole je shvatio kakvoj je sceni prisustvovao. Umro je 2008. u 98. godini života.

Abbey Road
1/3
Ključne riječi

Komentara 9

KT
komen_tar
14:13 14.03.2018.

Znaci covjek umro 2008, a vi 2018 saznali tko je. Uz to ga citirate, sto znaci da je se za ovo znalo 2008. Kasnite samo 10 godina s informacijom.

SZ
stela_zg
15:02 14.03.2018.

Zapravo, u vrijeme tog albuma se puno više nagađalo da li je istina da je Paul poginuo u automobilskoj nesreći oko 1966. i da je zamijenjen dvojnikom koji je u to vrijeme pobijedio u natjecanju za najsličnijeg dvojnika. Na naslovnicii albuma Paul predstavlja pokojnika po tome što je bos, oči su mu zatvorene, iskoračuje (za razliku od ostalih članova grupe) sa desnom nogom . John u bijelom simbolizira svećenika, Ringo u crnom simbolizira pogrebnika, a George u običnoj radničkoj odjeći simbolizira grobara.

DU
Deleted user
15:42 14.03.2018.

Meni je jedino fascinantno to, da je u to doba bilo tako malo prometa i u Londonu, da se takva fotografija mogla snimiti u pol bijela dana.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije