Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HDTV Televizija visoke razlučivosti

Savršenija televizija

click_hdtv_tx.jpg
import
17.11.2005.
u 09:08

HSM informatika u srijedu je u zagrebačkom lounge baru Škola priredila nezaboravan tehnološki doživljaj: prezentaciju budućnosti televizije. Riječ je o HDTV-u, televiziji visoke razlučivosti.

"Kao što je DVD zamijenio video, tako će i HDTV za nekoliko godina sasvim zamijeniti današnju klasičnu televiziju", najavio je Željko Čačinović, HDTV guru HSM informatike na prezentaciji koju je vodio Mirko Fodor. HDTV je riječ koja se u posljednje vrijeme sve češće čuje. Nije ni čudo što mnogi s nestrpljenjem očekuju ovu novu tehnologiju. Stara, dobra televizija nije se bitno promijenila još od tridesetih godina prošlog stoljeća. Izuzmemo li prijelaz s crnobijele slike na boju, tehnološka osnova ostala je identična.

Dakako, današnji televizori prikazuju bolju sliku od onih preoizvedenih pred pedesetak godina, no nećemo nimalo pretjerati ako ustvrdimo da su to zaslužni razni trikovi, a ne neka bitna razlika  To je moguće i matematički dokazati. Standardna TV slika prikazuje se u razlučivosti 720*576, što znači da se sastoji od točno 414.720 točkica (piksela). HTDV slika emitira se u višoj razlučivosti, a sastoji se, ovisno o standardu, od 921.600, 1.036.800 ili 2.073.600 piksela!

Dakle, HDTV je najmanje dvaput detaljniji od standardne televizije, a razlika je još uočljivija na velikom ekranu plazme ili LCD televizora, odnosno projektora. Čak i na najvećoj plazmi, HDTV slika djeluje oštro i jasno, dok se običan TV program u usporedbi s njim doima zrnato.

Zapravo, i jest zrnat, jer se sastoji od premalog broja piksela  u što ćete se lako uvjeriti približite li se televizoru... HDTV program emitira se na Dalekom istoku već godinama, a kako se u tom dijelu svijeta proizvodi golema većina televizora, najbolji modeli već podržavaju HDTV (pa i oni koji se mogu kupiti i kod nas). Odnedavno se HDTV može pratiti i u SAD-u, a od ove jeseni tri njemačke TV kuće emitiraju HDTV program preko satelita (mogu se pratiti i u našim krajevima).

Njima će se od sljedeće godine pridružiti britanske (BBC, Sky), francuske (Canal Plus) i druge europske postaje. Procjenjuje se da će Svjetsko nogometno prvenstvo u Njemačkoj u visokoj razlučivosti pratiti oko deset milijuna ljudi.

Koliko je brz prodor nove tehnologije, najbolje pokazuje procjena da će već Olimpijske igre u Pekingu 2008. u HDTV-u moći pratiti čak 24 milijuna gledatelja. HDTV zastarjelim će učiniti i DVD, kojeg će zamijeniti jedan od dva formata na koje se može snimati HDTV program: Blu-ray ili HD DVD. Osim za snimanje, oni će poslužiti i za reprodukciju filmova i drugih snimljenih sadržaja, u kvaliteti višestruko boljoj od DVD-a.

Već postoje i kamkorderi (također se mogu kupiti kod nas) koje snimaju u visokoj razlučivosti (HD), a HDTV podržavaju i igraće konzole nove generacije (PlayStation 3, Xbox 360) te bolji Media Centar PC-i.

Želite prijaviti greške?