Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AUKCIJA STOLJEĆA

Saint Laurentovo blago na dražbi stoljeća

10.02.2009.
u 17:51

Samo rijetkim prijateljima poznata zbirka umjetnina lani preminuloga modnog maga Yvesa Saint Laurenta (1936–2008) i njegova dugogodišnjeg ljubavnika Pierrea Bergéa (78) bit će prodana 23–25. veljače na aukciji Christie’sa u Parizu.

Privatna kolekcija poznatog homoseksualnog para, već prije okarakterizirana kao najveća privatna kolekcija na svijetu, podiže neviđenu temperaturu i znatiželju kolekcionara – opsjednutih svime što iole ima veze sa slavnim ljudima i njihovim tajnama. Tako procjene o tome koliko bi se moglo na kraju zaraditi idu od umjerenih 200 do vrtoglavih 500 milijuna eura! Ne čudi, budući da samo jedan komad – od 733 ponuđena na prodaju – može dosegnuti 30 milijuna eura.

Picasso za 30 milijuna
Takvim je označena slika Pabla Picassa iz faze analitičkog kubizma “Instruments de Musique su an Guéridom” iz 1914. godine. Neobičnost vezana uz ovu aukciju je da razni predmeti, koji su datirani od 1. do 20. stoljeća, neće biti izloženi kako je uobičajeno, u izložbenom prostoru za aukcije, nego u reprezentativnom prostoru Grand Palaisa, smještenog uz Elizejske poljane, najljepšu parišku aveniju, i to 21. i 22. veljače, samo dva dana prije nego drveni čekić označi početak prodaje.

Prati je pet kataloga ukupne težine deset kilograma s opisima djela. Među njima su antikviteti od Egipta do Kine te već spomenuti Picasso, pa Matisse, Braque, Warhol, Degas, Goya, Frans Hals, Ingres i dr. Raritet su, među ostalim, najveći Cézanneov akvarel, bočica za kolonjsku vodu koju je kreirao francuski umjetnik Duchamp, Brâncuşijeva drvena skulptura vrijedna 20 milijuna eura, kožna fotelja irske dizajnerice Eileen Gray (1878–1976) po cijeni od 3 milijuna eura, itd.

Aukcija stoljeća
Inače, krajem siječnja najreprezentativniji primjerci viđeni su na izložbi u londonskom Christie’su. Događaj već ima epitet “aukcije stoljeća”, a tempo podiže i Pierre Bergé svojim izjavama: “Svi sanjaju biti na vlastitom pogrebu. Ja ću prisustvovati pogrebu svoje kolekcije.” Francuskim novinama “Le Journal du Dimanche” rekao je da je blago koje posjeduje – s velikom ljubavlju skupljano tridesetak i više godina zajedničkog života s modnim kreatorom – za njega “bezvrijedno” poslije smrti Saint Laurenta.

“Više nema smisla da kolekcija postoji. Djela neće umrijeti, nestat će samo kolekcija. Pojedini radovi naći će druge sakupljače umjetnina, koji će ih kupiti i dalje se o njima brinuti”, objasnio je P. Bergé svoju odluku. Osvrnuo se i na vlastitu i YSL-ovu vezanost za zbirku. Bergé je sva ta remek-djela doživljavao samo kao nešto prolazno, bez čega bi mogao živjeti. Međutim, njegov prijatelj Saint Laurent nije mogao bez njih. “On je bio psihotična osoba koja je trebala poznate stvari oko sebe”, rekao je Bergé i vrlo jasno okarakterizirao svog partnera.

Što će Pierre Bergé učiniti s tolikim milijunima? Poznati filantrop najveći dio novca planira dati u humanitarne svrhe, osobito u istraživanja za liječenje side.

Želite prijaviti greške?