Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
23.01.2021. u 19:56

Ovakvi će se događaji događati, kad god bude za njima potrebe. Dapače, “dušu su dali” za skretanje pozornosti s neke afere ili pred lokalne izbore

Bilo je samo pitanje vremena kada će se situacija iz Okučana  ponoviti.  Tada je, posjećamo, predsjednik države Zoran Milanović  zbog nekolicine osoba iz protokola,  koje su na sebi nosile ustaška obolježja i majice s ustaškim pozdravom Za dom spremni, napustio obilježavanje 25. obljetnice vojno redarstvene operacije Bljesak.

Jučer, niti devet mjeseci kasnije, predsjednik je  Milanović iz istog je razloga ovog puta odbio sudjelovati u programu obilježavanja 28. godišnjice vojno-redarstvene operacije Maslenica. Kada je vidio da su u protokolu opet ljudi s ustaškim obilježjima i pozdravima, a koje je na obilježavanje pozvao sam organizator, ovog puta Zadarska  županija, Milanović je nazvao premijera Andreja Plenkovića, koji se tada igrao legićima sa sinom, kazao mu da je to neprihvatljivo, okrenuo se i otišao put Zagreba.

Ovog puta učinio je i korak više od onoga „Ja u tome ne želim sudjelovati" što je  demonstrirao u Okučanima te je odlučio upotrijebii i svoje ustavne ovlasti te je kao vrhovni zapovjednik izdao zapovjed i načelniku Glavnog stožera OSRH admiralu Robertu Hranju i svim drugim vojnim zapovjednicima koji su tada bili s njim da se također vrate put Zagreba. Milanović je time pokazao svoj jasan stav da hrvatska vojska i ustaški pozdrav i obilježja ne idu jedni s drugim. Ali i da očitu provokaciju smatra gaženjem žrtava i sjećanja na operaciju u kojoj je oslobođeno zadarsko zaleđe, Masleničko ždrilo, zračna luka Zemunik, a neplanirano i brana Peruća.

I dobro da je to napravio i ponovno pokazao jasan stav da ustaštvu nigdje ne smije biti mjesta u hrvatskom društvu  i da je ono neprihvatljivo u bilo kojem obliku. Međutim, kao što je prava šteta bila što se lani u Okučanima s predsjednikom nisu okrenuli  i otišli i premijer i predsjednik Sabora tako je i danas šteta što to isto nije učinio i ministar obrane Mario Banožić. A prava „pobjeda" biti će kada se nitko iz državnog vrha neće ni morati okrenuti i otići, odnosno kada će se sve one koji bilo majicama s ustaškim pozdravima bilo ikakvim drugim ustaškim insignijama neće ni moći približiti bilo kakvim obljetnicama, a kamoli onima gdje se jučer trebala odati počast 128-orici hrvatskih branitelja koji su upravo u toj operaciji izgubili svoje živote.  Jer najprimjerenija reakcija koju smo jučer trebali gledati bila bi prvo, uklanjanje svih simbola fašističke NDH iz protokola, a potom i  udaljavanje počinitelja s mjesta događaja i njihovo sankcioniranje. 

No vjerojatno će se prije dogoditi da će se jučerašnji događaj opet negdje ponoviti. Jer, nažalost, HOS-ov ustaški pozdrav 'Za dom spremni' gotovo pa da je legaliziran u Hrvatskoj unatoč pravorijeku Ustavnog suda  koji je jasno kazao da je riječ o pozdravu iz totalitarnog režima kojim se manifestiraju mržnja i rasizam. A rješavanju tog problema sigurno nije pomoglo tumačenje Povjerenstva za suočavanje s prošlošću koje je kazalo kako je ZDS protuustavan, ali se eto može iznimno koristiti. 

Dok god se ZDS zakonski ne zabrani ovakvi će se događaji događati, kad god bude za njima potrebe, ponavljati. Dapače, "dušu su dali" za skretanje pozornopsti s neke goruće afere ili pred lokalne izbore.  No za zakonsku zabranu treba imati hrabrosti i petlje i snage. Mnogo je lakše držati „upečatljive" govore.

Komentara 131

Avatar ANTIantifa
ANTIantifa
20:23 23.01.2021.

Treba imati hrabrosti zabraniti petokraku, jugoslavensku zastavu, proslavu bala vampira(dan mladosti) i sdss kao stranku koja je ratovala protiv NEZAVISNE DRŽAVE HRVATSKE.

Avatar eurofašistoid
eurofašistoid
20:16 23.01.2021.

Jel to neko namjerno zaboravlja petokraku i sfsn zabraniti uz zds ili mi se čini?

Avatar mileudarcina 1
mileudarcina 1
20:36 23.01.2021.

Gospodo ovo je ratna zastava postrojbe koja je oslobađala našu Hrvatsku, kome ona smeta svima je poznato, svaka daljnja rasprava je bespredmetna.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije