Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ljubica Gatarić

Vraćanje na početak, kao da mirovinske reforme 2002. nije bilo

Vlada RH
Patrik Macek/PIXSELL
27.06.2018.
u 13:40

Želi se u kraćem roku zaštiti proračun, a što će biti za 20 ili 50 godina, neka se brinu drugi.

Hrvatska je Vlada odlučila preuzeti na sebe isplatu mirovina iz drugog stupa čime je, de facto, priznala neuspjeh mirovinske reforme koja je krenula 2002. godine. Tko od osiguranika drugog stupa želi 27 posto dodatka na mirovinu, morat će se vratiti u prvi stup. Kako ta obaveza košta, a perpetum mobile ipak ne postoji, novac za isplatu dodatka država će osigurati povlačenjem mirovinske štednje iz drugog stupa.

U 16 godina u Hrvatskoj je skupljeno oko 95 milijardi kuna privatne štednje, od čega je 70 milijardi kuna uplaćenih doprinosa, a 25 milijardi kuna zarade fondova na državnim obveznicama i dionicama. Privatna mirovinska štednja trebala je osigurati veće mirovine u budućnosti, no naknadne su intervencije u sustav (u kombinaciji s ekonomskom krizom i padom zaposlenosti) cijeli taj projekt učinile neisplativim. Očitu nepravdu i anomaliju po kojoj drugi stup nema pravo na 27% dodatka, a prvi stup ima, Plenkovićeva Vlada kani riješiti vraćanjem stvari na početak, čime postojanje drugog stupa gubi sav smisao.

Nakon 16 godina reforme, osiguranici 2. stupa dobivat će mirovine kao da reforme nije ni bilo, a novac koji su uštedjeli tijekom radnog vijeka povući će se u proračun. Na prvi pogled svima dobro, posebno generacijama rođenim šezdesetih godina jer država jamči da će im mirovine ostati barem iste, ako već neće rasti. Prvi obavezni umirovljenici iz drugog stupa umirovljeni prošle godine već sad su u minusu 27 posto.

Vlada procjenjuje da će do 2040. povratnici iz drugog stupa donijeti u proračun 87 milijardi kuna, što je ogroman novac, pa je logično postaviti pitanje na što će se taj novac utrošiti? Hoće li novac ušteđen za buduće mirovine koristiti za krpanje proračunskih rupa, smanjenje javnog duga, prava privilegiranih grupa? Očekivalo se da će Vlada riješiti problem tako da će dodatak na mirovine priznati i 2. stupu proporcionalno uplatama, no prijedlog ide za tim da se u kraćem roku zaštiti proračun, a što će biti za 20, 30 ili 50 godina – neka se brinu drugi.

Vlada RH
1/5

 

Komentara 5

AD
adrad
16:06 27.06.2018.

Zinula im guzica na 95 milijardi kuna i čine sve da ih se dokopaju.

DU
Deleted user
10:05 28.06.2018.

Jesenti milu bigulicu, tzv. mirovinska reforma iz 2002. bila je promašaj već u početku. U mirovinski sustav nije uneseno nikakvo poboljšanje, nego napravljen još veći nered. A što se inače moglo očekivati od SDP-ovih "stručnjaka" poput Davorka Vidovića, Mate Crkvenca, Slavka Linića i i njima sličnih? A o Račanovoj "stručnosti" da se i ne govori. Budući da je već došlo dotle da na jednoga zaposlenoga dolazi jedan umirovljenik, model generacijske solidarnosti izgubio je smisao i svrhu postojanja. Zbog toga najbolje bi bilo uvesti američki model po kojemu se zaposlenima plaće isplaćuju u bruto iznosu, a zaposleni su potom obvezni voditi brigu o tome da na vrijeme plaćaju porez na plaću i da sami izaberu mirovinsko društvo (fond) kojemu onda dio bruto plaće uplaćuju za mirovinu, i to u iznosu koji sami odrede. Pa tako neki poslije imaju dobre mirovine, neki slabije, a neki i nikakve ako nisu ništa uplaćivali dok su radili. U tom slučajhu nitko ne može kriviti ni državu nu ikoga drugoga ako mu je u starosti teško zbog niskle mirovine ili ako nema mirovine. Svatko dobije razmjerno onome što sam uplati ili ne dobije ništa ako nije uplaćivao ništa. No to od zaposlenih zahtijeva i te kakvu disiplinu i odgovornost za vlastitiu budućnost. A daj ti naše ljude e natjeraj da odmah ne potroše sve što zarade ne pitajući se što će i kako biti poslije.

LU
lukarak
12:30 28.06.2018.

Dodatak od 27% je u startu bio greska. Kakva je uopce logika da ti se u mirovinu priznaju samo 10 najboljih godina? Pa valjda je bitno sto si sve uplacivao u cijelom vijeku.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije