Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
perica martinović

'U karijeri mi je odmoglo to što mi je otac poznati glumac'

Perica Martinović (1)
Foto: Grgo Jevalić/PIXSELL
1/5
19.08.2013.
u 09:00

Kći dubrovačkog glumca Miše Martinovića otkriva kako je bilo odrastati u kući umjetnika, zašto joj je Bajadera najdraža uspomena na djetinjstvo i je li teško biti glumica

S nevjerojatnom ljubavlju i ponosom glumica Perica Martinović priča o svom rodnom Dubrovniku iz kojega je zbog studija na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu otišla prije 40 godina.

– Ne možemo birati mjesto rođenja, ali ja sam imala tu sreću da sam se rodila u divnom Dubrovniku, u gradu koji volim i ljeti kada je neopisiva gužva i zimi kada u njemu nema nikoga – kaže 58-godišnja Perica koja baš danas sa svojim razredom iz klasične gimnazije u Dubrovniku slavi četiri desetljeća od mature.

Prva uloga s devet godina

Da će gluma biti njezin životni poziv, bilo je odmah jasno. Njezini roditelji, majka Lidija, inspicijentica, i otac Mišo Martinović, dramski prvak kazališta Marin Držić iz Dubrovnika, njoj i njezinu mlađem bratu Mari utkali su ljubav prema kazalištu od najranijih dana.

– U našoj kući uvijek se pričalo o glumcima, o piscima i njihovim djelima i jako puno smo čitali – prisjeća se Perica koja je svoju prvu ulogu imala sa samo devet godina u predstavi “Hasanaginica”. Poslije toga igrala je i u studentskom kazalištu Lero, pa je, kaže, bilo logično da ode na prijamni ispit za glumu.

– Položila sam i prijamni na Filozofskom fakultetu za engleski i talijanski jezik pa sam godinu dana pokušavala paralelno studirati jezike i glumu. Nažalost, gluma zahtijeva puno odricanja i prakse i jednostavno dalje tako nisam mogla – prepričava Perica.

To što je kći slavnog dubrovačkog glumca nije joj puno pomoglo u karijeri. Štoviše, Perica je uvjerena da joj je odmoglo.

– Nikada nisam imala privilegije i sigurna sam da bih dobila neke uloge koje sam željela da mi otac nije taj koji je – kaže glumica. Njezin brat Maro također je glumac i poseban joj je gušt surađivati s njim.

– Na pozornici ga ne gledam kao brata nego kao glumačkog partnera, a kako je pravi profesionalac, nemamo nikakvih problema. Veliko mi je zadovoljstvo glumiti i s ocem, on je oduvijek bio moj najveći kritičar. U 99 posto slučajeva poslušam njegov savjet jer znam da iz njega progovara iskustvo – s divljenjem priča Perica. Biti glumica, kaže, nije lako jer se teško izboriti za ulogu kada ih je puno više pisano za muškarce nego za žene.

Zaljubljenik u ronjenje

No ni to ju nije pokolebalo da uspije u svom naumu. Na ovogodišnjim Dubrovačkim ljetnim igrama glumila je u predstavi “Allons enfants” i “Ekvinocijo”, a još je čeka i predstava “Kate Kapuralica”.

– Presretna sam što je Krešimir Dolenčić postao intendant, približio je Igre ljudima i izvan Dubrovnika – kaže Perica koja će se nakon odrađenih predstava odmoriti uz svoj najdraži hobi.

– Uzimam peraje u ruke, svoje odijelo i idem pod more. Obožavam ronjenje, to me najbolje opušta – priča Perica.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije