Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
19.11.2018. u 16:00

Nacionalističke stranke vraćaju se na europsku pozornicu. No, griješe svi oni koji ih samo napadaju, a ne gledaju na uzroke njihova nastajanja

Kazavši sada da “nacionalizmi donose ratove”, njemačka kancelarka Angela Merkel ponovila je ono što je govorio njezin mentor, pokojni Helmut Kohl, a “Corriere della Sera” podsjeća i da je američki analitičar John Mearsheimer napisao 1990., dakle u punoj euforiji ujedinjavanja europskih država, da će se Europa ubrzo početi dijeliti kao što je to uvijek i činila. Knjiga “Povratak u budućnost” napisana je nakon ujedinjenja Njemačke.

Mearsheimer je kao moguću posljedicu njemačkog ujedinjenja iznio da će u Europi početi stara igra politika sile. Tada je bio napadan i političari u europskim državama govorili su mu kako nikada, kao tih godina, Europljani nisu bili tako ujedinjeni. Da je taj svoj uradak Mearsheimer objavio sada...

Nacionalističke stranke vraćaju se na europsku pozornicu. No, griješe svi oni koji ih samo napadaju, a ne gledaju na uzroke njihova nastajanja. Postoje i limiti EU. Jedan od osnovnih, koji je i najviše utjecao na kritiziranje EU, to je što se Bruxelles ne zna sučeliti s problemom migracijskog vala. Italija je bila u prvim linijama sučeljavanja i ostavljena je sama. No, veliki val migranata nije bio onaj iz Afrike, već onaj iz Poljske. Poljski migranti izmislili su pranje stakala na automobilima pred semaforima. Nije bilo semafora pokraj kojeg nije stajao Poljak (Britanci su glasovali za Brexit zbog emigranata iz Poljske, Rumunjske...), a onda je došao val albanskih izbjeglica. Poljaci se manje iseljavaju nakon što je Poljskoj kao članici EU krenulo ekonomski bolje. S jedne strane je Schengenski ugovor o slobodi kretanja, a s druge nedovoljna kontrola na europskim vanjskim granicama, pa su ratovi na Bliskom istoku i u Africi izazvali novi izbjeglički val.

Još jedan limit je što se nije govorilo da veća europska suradnja ne znači gušenje nacionalnih interesa. Sada suverenistička austrijska vlada traži pokretanje postupka protiv Italije gdje je na vlasti suverenistička koalicija zbog nepridržavanja parametara eurozone u talijanskom proračunu.

Suverenisti, odnosno nacionalisti, ne mogu se ujediniti. Ne može nastati suverenistička europska stranka. Što činiti? Surađivati (potrebne su promjene u EU, kao i analize pogrešaka) ili ratovati?

Pogledajte video: Europska vojska

Ključne riječi

Komentara 8

LU
Lujo123
17:12 19.11.2018.

silvek, silvek, hajd nestani gnjido!!!

Avatar majmunranko
majmunranko
16:32 19.11.2018.

Više nisu populisti, sad su suverenisti? Neka nova udbaško-briselska fora, ili je Silvek jednostavno prestar za naučiti službeni EU novogovor koji se svaki dan mijenja. A ovo je dobro, Britanci su zbog Poljaka izišli iz EU, buahahaha, dajte Tomaševiću još jednu nagradu 7 sekretara SKOJ-a, ahahahahaha.

LU
lunar777
17:29 19.11.2018.

Silviju se raspala omiljena država 1990-te pa sada piše o omiljenoj orwellovskoj EU...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije