Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
09.12.2017. u 07:45

Tko ne prihvati plan stvaranja federativne Europe, morat će izaći iz Unije

Jedino politički ujedinjena Europa može se suočiti ne samo s izazovima koje na političku pozornicu postavljaju nacionalekstremistički pokreti već i s ekonomskima kojima treba pridodati i novu fiskalnu reformu koju vodi američki predsjednik Donald Trump. Ta fiskalna reforma zapravo je stvaranje drugačijeg kapitalizma. Sada je novoizabrani stari šef njemačke Socijaldemokratske stranke Martin Schulz ponovio prijedlog o stvaranju “Sjedinjenih Europskih Država” do 2025.

– Potreban je europski konstitucionalni sporazum za stvaranje federativne Europe – kazao je Schulz i najavio da će zemljama članicama EU predstaviti sporazum na usvajanje. Države koje ga ne budu prihvatile trebat će napustiti EU. Objašnjavajući svoj prijedlog, Schulz je kazao kako će se samo osnažena EU moći oduprijeti pokretima nacionalističkih desnica koje postaju snažne u Njemačkoj, Austriji, Finskoj, Francuskoj i Nizozemskoj. Ta europska reforma bit će i njegov program u pregovorima s mandatarkom i čelnicom demokršćana Angelom Merkel oko stvaranja nove velike koalicije nove vlade. Schulz ima snažnu potporu svoje stranke jer je u Berlinu na kongresu stranke izabran s 82% glasova od 600 delegata. Istina, bivši predsjednik Europarlamenta bio je jedini kandidat za čelnika SPD-a, ali je osnažen činjenicom da ili će stvoriti vladu s Merkel ili će se ići na nove izbore. Dakle, u rukama ima snažnu kartu i odmah je počeo licitirati.

– Socijaldemokrati su počeli tražiti stvaranje “Sjedinjenih Europskih Država” još 1925. s programom iz Heidelberga. Uzmimo to kao cilj koji bi se mogao ostvariti 2025., dakle na stotu obljetnicu heidelberškog programa – najavio je Schulz. O sporazumu ustanovljenja SED-a treba raspraviti s građanima i kada tekst bude završen treba ga dati na usvajanje državama članicama EU. SPD ide na pregovore u stvaranju velike koalicije s Merkel oprezno, ali s ključnim prijedlogom za budućnost Europe. 

Pogledajte i galeriju: Zbog Trumpove odluke prosvjedovalo se u Jordanu, Tunisu, Pakistanu, Egiptu i Izraelu 

Trump priznao Jeruzalem kao glavni grad Izraela
1/17

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije