Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
02.06.2019. u 12:15

Račun za guranje glave u pijesak upravo je stigao na naplatu, ali na pogrešnu adresu

Mučne scene jučer u Međimurju. Oko tisuću građana na ulicama Čakovca podiglo je glas u borbi za civilizirani suživot koji na hrvatskom sjeveru, u toj najuspješnijoj i za život najugodnijoj hrvatskoj županiji, otežava kriminalu sklon dio pripadnika romske zajednice. Pojavili su se i kontraprosvjednici, čiji je transparent uklonjen silom. Na sreću, nitko nije stradao, ali je puno žuči proliveno, a rješenje se ne nazire.

Veljko Kajtazi, saborski zastupnik koji predstavlja romsku manjinu, prethodno je pozvao građane da se ne odazivaju današnjem prosvjedu jer oni koji ga organiziraju “ne žele Romima dobro”. Je li tome baš tako? Naime, s prosvjeda se opetovano moglo čuti kako glas građana nije govor mržnje, kako “međimurski čovjek nije zaslužio da ga se pljačka, terorizira, krade i napada”, kako se njihovo strpljenje iskušava već 20 godina te kako konačno teroru treba reći: dosta. No, Veljko Kajtazi ovaj vrući krumpir u rukama ne može, pa i ne smije, držati sam, kao ni policija.

O nacionalnim manjinama, baš kao i o migrantima, lako je divaniti sa sigurne udaljenosti, recimo, iz Zagreba. Uz poštovanje najviših demokratskih i civilizacijskih dosega, trebalo bi skrenuti pogled i prema svima onima koji trpe nasilje i pljačku u međimurskim kućanstvima, kao i prema svima onima koji nakon pohoda migrantskim rutama opetovano sabiru štete po opljačkanim vikendicama i pregaženim vinogradima.

No, problem ne može biti problem samo kad doluta u naše dvorište. Rješenje tog problema sasvim sigurno nije i ne smije biti u rukama pojedinca niti se smije tražiti u atmosferi linča, kada dogori do prstiju. Prije nego padne krv, valjalo bi osvijestiti da teret rješavanja goruće problematike s agresivnim dijelom romske nacionalne manjine ne smije ležati na leđima građana, nego odgovorne politike na nacionalnoj razini, koja će promovirati i provoditi nacionalne programe edukacije Roma radi njihove efikasnije integracije u zajednicu. Račun za nečinjenje i za dugogodišnje guranje glave u pijesak upravo je stigao na naplatu, ali na pogrešnu adresu.

Ključne riječi

Komentara 12

DU
Deleted user
15:23 02.06.2019.

Opet floskule o integraciji u društvo. Pa nisu se integrirali već stoljećima, a sad ćete vi napraviti da se integriraju u par godina... E, gdje vam je logika, nadobudni naši pisci?

Avatar Radagast
Radagast
15:54 02.06.2019.

Drugarica novinarka koliko shvaćam predklaže da iz proračuna dajemo još novaca za Rome a oni će to nama onda kao vratiti marljivim radom za njihovo i opće dobro. Aha.

KO
komentant
14:31 02.06.2019.

A ako to politika uporno ne radi. Što onda? tko onda to mora učiniti. Na koji tonačin ukazati na probleme i sranja koje čine. Svako malo čitamo šta su kome učinili. Tamo su povadili krompir, Onome su otresli šljive, jabuke i što drugo. Tamo su obrali ljubenice. Po mom dvorištu šetaju i pretražuju i odnose što nađu( zvone ,nitko im ne odgovara, ulazna vrata su zaključana. Dakle nepozvani su, ali oni uđu kroz kolni ulaz. Šta bi napravili da nema susjeda koji je slučajno u dvorištu i kaže im da nema nikoga doma. Dakle oni su nekulturni, ukrast će vam na što god naiđu i ako ih nitko ne otjera sve će odnijeti. Što napraviti u takvim slučajevima?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije