Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
07.10.2020. u 16:51

Čak i ako mislimo da radi krivo, pustimo predsjednika da koristi gotovo pa jedino političko oružje koje ima!

Mnogi su proteklih dana neštedimice pucali iz svih oružja po predsjedniku države. Nekima je Zoran Milanović na svoj osebujan način uzvratio i gotovo da i nema analitičara, političara i relevantne osobe, pa i među onima čiji je on bio izbor, koji neće primijetiti kako je pri tomu pretjerao i srozao razinu političke kulture i dijaloga. To se vidi i po uporabi, gotovo pa bez ikakvih kočnica, stilskih figura i izričaja kojima ga se pokušava što više ocrniti.

Dio medijske i političke javnosti, ne samo na desnom spektru, najozbiljnije se propituje i o mogućnosti opoziva predsjednika države. Kakav je to verbalni ili društveni delikt predsjednik počinio? Čak i da se družio s pogrešnim ljudima, to može biti razlog da ga se upozori kako radi zaštite institucije predsjednika RH mora voditi računa s kim se druži, ali samo zbog toga ga opozvati!? Ili, zar je razlog za opoziv to što je malo digao glas na način kako nam se većini nije svidjelo, pa i ako je možda neke šokirao, uznemirio ili i uvrijedio uzvraćajući na jednako opake kritike svog djelovanja.

Video: Milanovića ismijavaju na Twitteru

I takav govor ulazi u okvire slobode izražavanja zaštićene prema standardima Europskog suda za ljudska prava jer je u demokratskom društvu važno ne sputavati slobodnu raspravu o važnim javnim pitanjima. Imajući u vidu politički kontekst u kojem su se dogodili Milanovićevi istupi, zapravo su pozivi za njegov opoziv u svojoj suštini pozivi na cenzuru. Kad sve to ogolimo, ostaje nam s čuđenjem se pitati koju je tu ustavnu odredbu Milanović povrijedio što je uvjet bez kojeg nije moguće pokrenuti pitanje njegova povjerenja.

Zahtjevi za njegov opoziv, na sreću po slobodu političke rasprave, ni proceduralno nisu provedivi jer niti bi dvije trećine Hrvatskog sabora to prihvatile niti bi potom najmanje devet sudaca Ustavnog suda moglo naći da je kršio Ustav. Ustavni sud je, pozivajući se upravo na standarde utvrđene u nizu odluka ESLJP-a, zaštitio već i novinare i političare, a kamo li ne bi predsjednika države! Elementarno je ako si dopustimo grubo kritizirati predsjednika države ili bilo kojeg političara, onda moramo dopustiti i da nam se istom mjerom uzvrati. Čak i ako mislimo da to radi krivo, pustimo Zorana Milanovića da koristi gotovo pa jedino političko oružje koje ima!

Ključne riječi

Komentara 11

PA
Pahor
17:26 07.10.2020.

Ljevica sokirana jer se napokon netko u Hrvatskoj odlucio nazvati stvari pravim imenom. Zokijevi motivi su doduse krivi, on to radi zbog pòvrijeđene sujete, no i to je nesto. .

Avatar KPJ_starinar
KPJ_starinar
17:34 07.10.2020.

Da se u Hrvatskoj ne smije uvijek napisati istina - to je poznata činjenica koja se dnevno ponovlja 404 puta. Najmanje!

LA
lak0
18:00 07.10.2020.

Pisali smo predsjedniku da je sramota i kršenje ljudskih prava ono što se na vodećim hrv. Forumima tipa VL druge smije nesankcionirano vrijeđati i pozivati na ubijanje. Od jučer na ovom portalu ne brišu post "Poubijati dok su još dolje(u Hercegovini),.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije