Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 140
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
28.06.2018. u 08:27

Dolaze iz iste stranke i bilo je jako neobično da se predsjednica i premijer politički tuku

Događa se ono što su realniji politički promatrači i tvrdili – da će se odnosi između predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović i premijera Andreja Plenkovića kad-tad morati preusmjeriti u racionalnije i normalne okvire. Bolje prije nego poslije.

Tih nekoliko smirujućih signala koje su si međusobno uputili u posljednjih nekoliko dana još je daleko od legendarne scene iz kultnog filma “Casablanca” koja završava porukom o “početku jednog divnog prijateljstva”, no možda ipak označava kraj kratkotrajnog, ali žestokog, rata između predsjednice i premijera. Koji je na trenutke bio toliko žestok pa i opasan kad je u njihov rat, na strani premijera, bio uvučen i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković. Tada su mediji s pravom na naslovnicama zaključili da troje predsjednika stvara dodatni kaos u političkom životu zemlje, umjesto da relaksiraju krizu i pesimizam stanovništva. Plenković i Grabar-Kitarović upućeni su jedno na drugo i bilo je jako neobično kada su se, premda dolaze iz iste političke stranke, HDZ-a, politički tukli kao da je riječ o ratu vladajućih i oporbe.

Možda je u samom početku tog nepotrebnog rata i bilo logike, da se predsjednica politički malo udalji od izrazito nepopularnog premijera i njegove Vlade, jer se moglo zaključiti da bi “pokrivanje” Plenkovića i Vlade rušilo rejting i popularnost predsjednici. I doista, prije nekoliko mjeseci rejting predsjednice ponovo je rastao i činilo se da su ona i njezini savjetnici dobro obavili posao. No, ubrzo se stvar zakomplicirala. Predsjednica je učinila pogrešan korak kada je pozvala Vučića u Zagreb, pa joj je rejting splasnuo, pogotovu što je Plenković Vučiću agresivno zaprijetio aktiviranjem pitanja ratnih reparacija. Pokazalo se, u međuvremenu, da agresivni napadi na premijera više ne daju rezultate. Premda Plenković i nije isuviše popularan unutar HDZ-a, stranka si ne može dopustiti da u pozicioniranju između premijera i predsjednice bude počinjena šteta HDZ-u. Stoga je za oboje bolji pakt nego rat.      

Komentara 9

Avatar 123456
123456
08:35 28.06.2018.

Nije baš kao u 'Casablanci', ali za oboje je bolji pakt nego rat ------------------------------------------------- je, poglavito ak je na račun hrvatskog naroda!!!

PR
prajdali100
08:56 28.06.2018.

Davor je sve rekao, kratko i jasno.Ipak, teško je shvatiti motive da predsjednica po svaku cijenu gura Vučićevu Srbiju ka EU.To što njegovi huškači tipa Vulina i Dačića baljezgaju o Hrvatskoj je skandalozno, još i ova budaletina neki dan...I treba ih " nagraditi" !!!!!!! Imamo li ikakav inegritet i čvrst stav ?

KO
koraknaprijed
09:37 28.06.2018.

A čemu ste se vi radovali? Da će vam HDZ predati vlast na vašim podmuklim podjelama i podvalama? Ništa od toga nećete na vlast bar za 16 godina ,i to je upitno!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije