Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Narod neka plaća, a porez na nekretnine trošit će bukare

Trogir
Miranda Cikotić/Pixsell
21.08.2017. u 09:48

Od poreza na nekretnine koristi bi imali samo sitni i manje sitni uhljebi koji bi se na taj porez nakačili i srkali ga poput infuzije, što pod krinkom domoljublja, što pod krinkom političkog oportunizma i trgovačke pragme.

Ima li pompozno najavljeni, pa naprasno odgođeni porez na nekretnine ikakve veze s kulturom? Kako ne bi imao. Od tog bi poreza koristi trebale imati lokalne zajednice. Dakle ne troma središnja vlast koja ionako guta gotovo sve što se u ovoj državi izguli od ljudi, pa lokalcima ostaju tek porezne mrvice ili dodatni prirezni nameti kojih se tako lucidno dosjetio baš nepoderivi aga nad agama Milan Bandić.

Ako bi od poreza na nekretnine koristi trebala imati lokalna vlast, znači li to da bi onda lokalne vlasti više brinule za kulturnu baštinu? Da li bi tim novcem obnavljale stare crkve, tvrđave, dvorce, crvotočne slike, skulpture? Da li bi plaćale dodatna arheološka istraživanja? Otvarale nove muzeje za koje središnja vlast nema novaca ili sluha?

Zapošljavale brojne mlade glumce koje su na nepostojeće teatarsko tržište rada bacile brojne glumačke državne i privatne akademije? Dakle otvarale i nova lokalna kazališta? Kupovale više knjiga za svoje knjižnice? Otvarale nove galerije u gradskim prostorima gdje bi mogli izlagati i mladi umjetnici? Poticale jači kulturni život i u najmanjim sredinama? Iznajmljivale prostore za knjižare po dampinškim najamninama? Kupovale instrumente za svoje muzičke škole? Otvarale nove koncertne dvorane kakve sada već panično nedostaju i gradovima poput Splita i Dubrovnika?

Od poreza na nekretnine koristi bi imali samo sitni i manje sitni uhljebi 

Da li bi naručivale biografije i monografije o zaboravljenim velikanima? Da li bi poticale snimanje filmova o aktualnim temama koje zanimaju lokalno stanovništvo? Projekata i ideja za plasiranje poreza na nekretnine koji je sada u zrakopraznom prostoru ima napretek. Ali, poznavajući hrvatski upravni krvotok, već je u startu jasno da bi od poreza na nekretnine koristi imali samo sitni i manje sitni uhljebi koji bi se na taj porez nakačili i srkali ga poput infuzije, što pod krinkom domoljublja, što pod krinkom političkog oportunizma i trgovačke pragme.

Da li bi Trogir koji je pod zaštitom UNESCO-a konačno dobio i najnužnije komunalne uvjete za prolazak rijeke turista izvan zaštićene gradske jezgre, primjerice na čiovskoj strani na kojoj je strani ulagač u hotel pretvorio nekadašnju tvornicu duhana? Otvoreno sumnjam. U Trogiru su se na vlasti mijenjale sve moguće garniture, ali taj je grad potpuno komunalno zapušten i što se kulture tiče devastiran. Pa bi sada novim porezom trogirskoj upravi trebalo dati novi novčani priliv kako bi i dalje oko samog baštinskog dragulja carevao opći nered bez pločnika i prilaznih cesta dostojnih 21. stoljeća, i bez ikakve vizije sustavnije i ambicioznije ponude za tisuće turista koji dolaze u grad pod zaštitom UNESCO-a, a ne dobivaju kulturnu ponudu dostojnu trogirske povijest. Zato bi s porezom za nekretnine zadovoljni bili samo novokomponirani

Bukare iz Brešanovog “Hamleta u Mrduši Donjoj” koji bez problema mijenjaju političke opcije i imaju propovijed za sve prigode, od svadba do sprovoda. A narod neka plaća.    

 

Komentara 2

DU
Deleted user
11:09 21.08.2017.

Ako ste pročitali izjavu gubernatora otoka Vira neki dan - onda znate da se takvi vesele porezu na nekretnine kao svinje kosanim bučama... I da su upravo oni ciljna skupina koja će s tim poreznim izdvajanjima omrsiti brkove, preciznije bit će svake godine novi Audi za lokalne šefove, kako već bude "godina rodila" u njem. auto-industriji, full oprema, navigacija, metalik boja i sve ostalo. Zato i toliki strahoviti otpor u pučanstvu - jer svi oni vide u što se "trckaju" lokalni proračuni i kakve su to kabadahije. Pa da im se izdvaja još i više!? I to je Plenković pripremio "nasuvo", kao prvih godinu-dvije će biti to samo zamjena za kom. naknadu, a nakon toga ide "do balčaka". I čuđenje kako pučanstvo ovaj put nije popilo čudesnu ljekovitu biljku zvanu u narodu crvena kadulja - veli Plenković da nisu dobro iskomunicirali, onim svojim zlatnocvikeraškim rječnikom, s gadljivim odmakom od puka. Zato jer on nikad nije miješao beton ispred svoje kuće pod prvom dekom!

DU
Deleted user
13:16 21.08.2017.

Ovo što danas plaćamo, daleko je previše u odnosu na uslugu koju dobijamo. Znači nikakvi novi porezi već smanjenje postojećih. U startu bi ovaj porez bio jednak kao komunalna naknada, no ne zadugo. Ovakvoj državi koja bukvalno hrani korupciju na svim razinama, svaki porez je premali. Zato idemo napraviti pravu reformu lokalne i opće države, te tvrtki kojima je država vlasnik a monopolisti su na tržištu. A to znači značajno smanjiti broj zaposlenih.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije