Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
23.07.2018. u 12:17

Bivši vatreni Mario Stanić dobro je poentirao: “Nitko od ovih igrača nije se razvio na nekom nacionalnom stadionu. Nama trebaju bolji uvjeti za djecu u cijeloj Hrvatskoj”

Nacionalni stadion postao je novi svedržavni fetiš. Država (čitaj političari) je jedva dočekala uspjeh nogometne reprezentacije pa da u eter baci javnosti novu kost za glodanje i igranje. Jer politika tvrdi da ovakvoj svjetskoj reprezentaciji treba nacionalni stadion. To što nitko ne govori koliko će on biti isplativ, koliko će godišnje biti u pogonu, koliki će biti troškovi održavanja, a ne samo gradnje, to je manje važno. Bitno da država ima ideju, a novac se mora naći. Zapravo, bivši premijer Zlatko Mateša, koji je već godinama čelnik Hrvatskog olimpijskog odbora, iznio je „sjajnu“ ideju: „Ako pretpostavimo da je za većinu toga plaćen PDV, a trebao bi, onda možemo reći da je to iznos veći od dvije milijarde kuna, a to znači više od 250 milijuna eura. Dakle, možemo reći da si je hrvatska nogometna reprezentacija sama kupila stadion. Nema nikakvih razloga da se on ne izgradi od tog novca.”

Ta Matešina ideja samo je još jedan u nizu dokaza kakve je Hrvatska imala premijere, i zašto smo tu gdje smo danas! Jer Matešina logika u ovoj ideji ne stoji. Nije to novac nogometne reprezentacije. To je novac hrvatskih građana jer su PDV platili građani! I ne zaboravimo, ti isti građani taj su PDV platili iz svog već oporezivanog prihoda. No, lako se igrati tuđim novcem. Lako je voditi politiku, vlast, Vladu, obećavati brda i doline, a na tuđi račun, i još ništa ljude ne pitati, nego im samo uzeti novac i sebi na tome graditi političke bodove i karijeru! Kad je već tako, kad već uzimaju tuđi novac, zašto onda ne bi donijeli zakon po kojemu bi se svakom radniku za nacionalni stadion uzela jedna plaća, umirovljeniku jedna mirovina… Zašto ne nastaviti teatar apsurda?

10 Top hitova Vatrenih: Evo zašto ih volimo još više:

Na kraju, zašto ne bi ponovno uveli samodoprinos? Ako su socijalističke vlasti mogle uvesti samodoprinos za zagrebačku nikad dovršenu bolnicu u Blatu, zašto ne bi uveli i obvezni samodoprinos za nacionalni stadion? Nema veze ako ne bude završen. Budući da nismo izašli iz socijalizma, zašto ne bismo koristili i socijalističke primjere? Najvažnije je uzeti tuđi novac! To što Mateša iza sebe ima propale projekte, Vladu koja ni po čemu nije ostavila trag u povijesti, to nema veze. Svejedno skače s funkcije na funkciju jer je takvim tipovima nezamislivo živjeti bez funkcije. Misle da su nezamjenjivi! Blago nama s njima, ili njima s nama, ovisi kako tko gleda. Takvih kao što je Mateša imamo za izvoz. Ali je zanimljivo da takvi ne odlaze iz zemlje. Zašto i bi? Nemaju potrebe! Jer ovdje imaju sve do kraja života!

Bivši vatreni Mario Stanić dobro je na ovome poentirao: „Teza o potrebi izgradnje nacionalnog stadiona jedna je od većih gluposti koje sam čuo. Pa, recite vi meni, kome sada, u ovom trenutku, treba neka nova podjela ili centralizacija. Nama trebaju sada kompleksnije i čvršće stvari, jasna strategija nogometnog razvoja. Nitko od ovih igrača o kojima govorimo nije se odgojio niti razvio na nekom nacionalnom stadionu.

Građani pozivaju: Morate zadržati Dalića:

Nama trebaju bolji uvjeti za djecu u cijeloj Hrvatskoj. Trebamo stvoriti novu, bolju generaciju koja neće biti uvjetovana. A stadion će doći sam po sebi. Nama treba deset manjih stadiona da se igrači i djeca mogu razvijati. Daj Bože da imamo stadion, ali ta priča je samo jedna nova podjela koja nam ne treba. Pa što će nam stadion na kojem ćemo se okupljati dvaput ili triput godišnje?“

Zašto ne govorimo o hitnim nacionalnim reformama? O nacionalnom ponosu koji treba graditi na valu nogometnog uspjeha? O nacionalnoj antikorupcijskoj borbi koja ima još puno posla? Zašto se redom preskaču ili prešućuju puno bitnije nacionalne teme, a fokus se baca na ovakvu kao što je nacionalni stadion? Još da netko krene dalje, pa možda zatraži nacionalnu katedralu, novi nacionalni teatar, pa zašto ne i nacionalni cirkus iako ga već imamo u sadašnjem obliku…

Jasno je kao dan zašto njima treba nacionalni stadion. Prvo, ljude treba hvatati na emocije i skupljati jeftine političke bodove. Drugo, država treba pokazati kako se brine o nama, i sve će nam napraviti za naš novac. I treće, ali najvažnije, u takve se projekte ide jer tu je novac. Kakvo zamaranje projektima gdje nema love? Jer ne samo da netko treba zaraditi, odnosno okrenuti lovu. Treba opet nekoga i podmazati, nekome napuniti džepove, napuhati cijene, jer se zna kako se to u Hrvatskoj radi već godinama. Zato njima sad treba nacionalni stadion, ne nama. Mi samo trebamo šutke dati svoj novac, a oni da se slikaju na naš račun.

Doček vatrenih u Zagrebu
1/74
Ključne riječi

Komentara 45

DU
Deleted user
15:27 23.07.2018.

Nacionalni stadion je glupost. Klubovi trebaju imati bolje stadione, a osnovni preduvjet je liga bez sive eminencije (utekao u Hercegovinu) s poštenim suđenjem što će dovesti do porasta gledatelja. Ništa više ni manje

TO
tomislav10
12:56 23.07.2018.

Tak i tak se Dalmatinci, a i ostali, žale da reprezentacija stalno igra u Zagrebu, pa se postavlja pitanje koliko utakmica bi se igralo godišnje na tom stadionu!?

DU
Deleted user
12:45 23.07.2018.

..Hrvatska kao prvo mora uredit svoju upravu,sudstvo,obrazovanje,a onda krenuti na stvaranje sportskih bazena. Rijeka i Pula bili bi bazen tog prstena,zagrebački,osjecki,te Dalmacija sa bazama u Zadru,Šibeniku,Splitu. Tu se triba napravit infrastruktura vrhunskog sadržaja. Struka je neupitna i onda dobivaš Modriće,lovrene,Rakitića...To je ozbiljan pristup ostalo je buranija..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije