Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
25.05.2020. u 08:59

Mjerenje temperature prije škole obavezno, upisivanje u informativku preporuka, po volji

Kad ujutro dođe u školu, mali Marko predat će učiteljici bilježnicu u kojoj piše kolika mu je temperatura. Njegov prijatelj to neće učiniti, on nema takvu bilježnicu. Roditelji su obojici morali izmjeriti temperaturu prije polaska u školu, a hoće li to upisati u informativku na njihovoj je volji.

Mjerenje temperature je dužnost roditelja, a donošenje bilježnice preporuka. Dodatne su to upute, nakon onih prvotnih, po najavi otvaranja vrtića i osnovnih škola za učenike nižih razreda. Tako su uz glavne naputke uslijedila još dva dodatka među kojima i ovaj o mjerenju temperature. Nešto je obveza, a nešto preporuka. Nešto moramo, drugo nam je na volju.

No sve se to uklapa u ionako kakofoničnu atmosferu oko najave otvaranja škola dok mnogi nisu ni shvatili moraju li poslati djecu ili je to roditeljska odluka. Ne otvaraju se škole postupno jedino u Hrvatskoj, neke zemlje u kojima je situacija s novim koronavirusom bitno lošija već su započele s djelomičnim povratkom djece u klupe.

Francuska je ograničila broj učenika na 15 u razredu, a tjedan dana nakon otvaranja neke je škole privremeno ponovno zatvorila zbog ukupno 70 slučajeva infekcije povezanih s tim ustanovama. Virus se pojavio i u nekim njemačkim školama, u Južnoj Koreji pred ulazom u škole mjere temperaturu svima, u Australiji se milijunima dolara financiraju škole radi učinkovite higijene i dezinfekcije.

Upravo su higijena, dezinfekcija i distanca jedino što cijeli svijet u ovom trenutku ima i poznaje da funkcionira. Ne može država propisati svaki detalj ponašanja. Takvi pokušaji, pokazuje se, obično završavaju kao kamen smutnje, a sutra i kao vic.

Osobna odgovornost, odnosno odgovornost roditelja za vlastito dijete, ne treba stajati ni u jednoj preporuci, pravilniku, uputi. Ako se mjera ne držimo ni izvan vrtića ili škole onda nam dijete nije izloženije ovoj bolesti u tim ustanovama. Samo može predstavljati veći rizik za druge ljude, odgajatelje, učitelje te drugu djecu, zbog naše neodgovornosti. I tu je poanta – u osobnom izboru – hoćemo li brigom za sebe i svoju obitelj tako zaštititi i druge.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije