Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 23
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
23.06.2020. u 12:34

Izbore treba održati početkom srpnja, ali uz primjenu svih preporuka, jer će u jesen situacija vjerojatno biti gora

Potpredsjednik HDZ-a Ivan Anušić brzo se ispravio. Iako je za Novi list nedvosmisleno nagovijestio mogućnost da parlamentarni izbori budu odgođeni, naglasivši kako bi o tome trebalo postići konsenzus, Anušić je u naknadnoj izjavio morao objašnjavati kako je govorio samo načelno i da izbori sigurno neće biti odgođeni. Situacija je, kazao je, pod kontrolom i nema razloga da se izbori ne održe 5. srpnja, kako je to i predviđeno.

Anušić je potom rekao ono što je odmah trebao reći. Pozvao je na odgovorno ponašanje tijekom pandemije koronavirusa, kazavši kako je uvjeren da neće biti odgode izbora ni novog potpunog zatvaranja, bez obzira na to što su u samoizolaciji završili i neki gradonačelnici i župani, među njima i gradonačelnik Osijeka Ivica Vrkić. Upravo je to ono što je dužnost političara u ovoj situaciji – potaknuti građane na odgovorno ponašanje i poštivanje svih preporuka za sprečavanje širenja koronavirusa, s obzirom na to da svjedočimo općem i nekontroliranom opuštanju u cijeloj zemlji, čemu u velikoj mjeri neodgovornim ponašanjem tijekom predizborne kampanje pridonose i političari, i vladajući i opozicijski.

Iluzorno je, naime, razmišljati o odgodi izbora nadajući se da će na jesen situacija biti bolja. Na temelju svega što znamo o virusu, opravdano je pretpostaviti da će na jesen stanje biti gore, a ne bolje, i zbog toga izbore treba održati početkom srpnja, ali uz primjenu i poštivanje svih preporuka epidemiologa. Ovo s čime se trenutačno suočavamo u Zadru, Slavoniji i drugim novim žarištima nije famozni drugi val o kojem se govori, nego je i dalje riječ o prvom valu.

Virus je i dalje među nama, bez obzira na to što smo to skloni zanemariti. Epidemija je u našoj zemlji zahvaljujući naporima zdravstvenog sustava i disciplini građana stavljena pod kontrolu, ali to ne znači da je virus nestao. Virus se nastavlja ubrzano širiti svijetom, o čemu svjedoče i najnoviji podaci Svjetske zdravstvene organizacije, prema kojima je u samo osam posljednjih dana zabilježeno novih milijun slučajeva zaraze diljem svijeta. Iako su mnoge zemlje, pa i Hrvatska, prisiljene na popuštanje mjera, virus je i dalje opasan i smrtonosan kao i prije. Moramo se naučiti živjeti s virusom, raditi s virusom, pa i, zašto ne, birati s virusom.

Komentara 1

Avatar southman
southman
13:02 23.06.2020.

Anušić je dobar čovjek i ratni junak ali brate mili politički je još debelo zelen.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije