Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zbog širenja koronavirusa

‘Izbori bi se mogli odgoditi ako Milanović proglasi izvanredno stanje’

Zagreb: Predsjednik Milanović primio šefove diplomatskih misija i međunarodnih organizacija
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
1/5
22.06.2020.
u 21:09

Ivan Anušić pokrenuo je priču o mogućoj odgodi izbora iako iz HDZ-a poručuju da će se izbori održati 5. srpnja, kako je najavljeno

Ponovno širenje koronavirusa u pitanje je dovelo nastavak kampanje za parlamentarne izbore, a danas se govorilo i o mogućnosti odgode samih izbora. Ovu je temu otvorio potpredsjednik HDZ-a Ivan Anušić, koji je za Novi list izjavio kako je moguća i odgoda ako se o tome postigne konsenzus. Drugi dužnosnici iz njegove stranke takvu su mogućnost odbacili, uz poruku da će se izbori održati 5. srpnja, kako je i planirano. Svoju izjavu na kraju je korigirao i sam Anušić objašnjavajući da je govorio tek o jednoj od mogućnosti.

Pa ipak, činjenica da je uopće spomenuta odgoda izbora pokazala je da stranke strahuju od nove eskalacije epidemije, zbog čega su danas odgođeni i neki skupovi. Restart koalicija odgodila je sve predizborne skupove i aktivnosti u Zadru zbog širenja zaraze na Adria Touru, a HNS je otišao i korak dalje. Stopirao je sve predizborne aktivnosti te odlučio kako će sve preostale aktivnosti u predizbornoj kampanji nastaviti građanima prenositi putem digitalnih platformi, medija i telefonom.

Politika, kažu u HNS-u, ne smije i ne može biti ispred sigurnosti i zdravlja ljudi, kao ni gospodarske stabilnosti, pa su pozvali i sve ostale stranke da učine isto što i oni. Oko 15 sati putem Facebooka se oglasio i lider Domovinskog pokreta Miroslav Škoro. I on je odlučio otkazati sve najavljene aktivnosti u Dalmaciji, a o daljnjoj kampanji javnost će, objavio je Škoro, obavijestiti naknadno.

Video - Petir: Zašto se ne odete kandidirati tamo gdje vam je dom; Grmoja: Jedini sam govorio o njihovim problemima

 

Iz HDZ-a pak poručuju tek da se drže uputa HZJZ-a i DIP-a, zbog čega u ovoj kampanji nemaju velikih skupova, te da će i dalje pratiti upute. U ovoj stranci kažu kako je porast broja oboljelih bio očekivan nakon relaksacija mjera, no brane odluku da se na izbore ide usred ljeta jer se, kažu, na jesen može očekivati još lošija epidemiološka situacija. Glavni tajnik SDP-a Nikša Vukas kaže kako izbore, sada kada je sve započelo, treba provesti do kraja, ali i kako je nedopustivo što se mjere prilagođavaju situaciji i što jasnih i konkretnih uputa što uopće raditi u ovom trenutku ne dobivaju od struke.

Mostov Nikola Grmoja također je za to da se izbori završe po planu, a HDZ proziva da izjavama o potencijalnoj odgodi izbora pokušava zastrašiti birače i smanjiti njihov odaziv na izborni dan, što odgovara velikim strankama sa snažnom stranačkom aparaturom.

Sanja Barić, profesorica ustavnog prava s Riječkog sveučilišta, objašnjava kako je po Ustavu moguće odgoditi već raspisane izbore, no ne slaže se s tumačenjima da je za takvo što nužna dvotrećinska odluka u Saboru. Barić podsjeća da je Sabor raspušten i tumači da je u takvoj situaciji predsjednik države ovlašten proglasiti izvanredno stanje, u kojem svojim uredbama u dogovoru s premijerom može donositi sve odluke vezane uz izvanredno stanje, pa tako i odluku o odgodi izbora. Barić upozorava na nelogičnost postupaka Nacionalnog stožera, koji je nakon potpunog zatvaranja odjednom odlučio otvoriti i državne granice i sve aktivnosti, pri čemu nisu propisane ni najblaže mjere poput obveze nošenja maske.

– Stožer je u nizu koraka pokazao da smo imali više sreće nego što smo donosili racionalne, razmjerne i na Ustavu utemeljene odluke – uvjerena je Barić, koja također upozorava da bi rast broja oboljelih mnoge birače mogao odvratiti od izbora i dovesti do rekordno niskog odaziva.

Političari koji ovih dana obilaze teren žale se kako ni sami ne znaju kako se postaviti u pojedinim situacijama, primjerice kad im priđu građani koji se s njima žele slikati. Među njima je i Peđa Grbin, koji kao 14. na listi u 8. jedinici vodi preferencijalnu kampanju.

– Neka gospoda iz HZJZ-a konačno procijene rizik održavanja izbora i daju preporuke – kaže Grbin, uz napomenu da je Stožer namjerno isključio iz te priče jer njegov šef ide po Hrvatskoj i govori kako se odgoda izbora ne razmatra kao opcija. – A što ako, recimo, za koji dan budemo imali stotinu novozaraženih po danu – pita se Grbin.

Komentara 14

Avatar Majda
Majda
22:14 22.06.2020.

Predsjednik može odgoditi izbore ako procijeni da će se SDP izgubiti...

Avatar smokeonthewater
smokeonthewater
21:49 22.06.2020.

Predsjednik RH ne može sam proglasiti stanje neposredne ugroženosti već samo uz potpis premijera.

RI
rimac444
22:22 22.06.2020.

Sam slučajni je najgore izvanredno stanje zahvaljujući drugu škori.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije