Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
25.10.2017. u 13:02

Na tisuće mladih, najviše u Zagrebu, ali i diljem zemlje, pulsira u tome jednome novom duhu, koji je zahvatio nove generacije i koji se sada, u punoj snazi, predstavlja u javnosti.

Ne treba biti veliki prorok da bi se predskazalo da će ovaj vikend mladi zapaliti Zagreb duhovnim događanjima. Uvertira je već u petak, na večeri slavljenja, kojom “duhovni bend” (premda ne vole da ih se tako zove, već radije “slavljenički tim”) “Božja pobjeda” obilježava svoju 10. obljetnicu. Zatim slijedi prva duhovna obnova za studente i mlade “Isus na brucošijadi” u Ciboninoj dvorani, koju će predvoditi duhovni ‘gurui’ današnje mladeži p. Ike Mandurić, don Damir Stojić i vlč. Ivan Valentić.

Cibona će, zacijelo, eksplodirati kao i one večeri u veljači ove godine na koncertu Laudato Televizije “Progledaj srcem”, kada je više od 6.000 mladih ispunilo dvoranu do posljednjeg mjesta i utisnulo novi pečat duha urbanom licu glavnoga grada. 
Svi ovi događaji, a radi se, zapravo, o duhovnim mega-spektaklima, govori o rastućem trendu buđenja vjere i duhovnosti u posljednjih nekoliko godina kod mladih u Hrvatskoj, koji nisu nastali u nekim činovničkim uredima i centrima za fabriciranje kadrova, nego su odraz življenja žive vjere jednoga dijela hrvatske mladeži. Ona se najzornije može vidjeti, primjerice, svakoga utorka na Kamenitim vratima u Zagrebu, gdje gotovo tisuću mladih, urbanih, obrazovanih i zgodnih ljudi dolazi moliti krunicu. Svaki tjedan posljednjih nekoliko godina! Taj oblik tzv. ulične evangelizacije je vidljiv, no duhovnost mladih formira se u zajednicama i župama, koje organiziraju za njih posebne duhovne obnove, formacijske tečajeve, molitvene programe, čak i vježbe askeze u postu, molitvi i šutnji.

Na tisuće mladih, najviše u Zagrebu, ali i diljem zemlje, pulsira u tome jednome novom duhu, koji je zahvatio nove generacije i koji se sada, u punoj snazi, predstavlja u javnosti. 
Mladi koji danas tako traže i svjedoče svoju vjeru nisu neki kolebljivci, zatucanci ili plašljivci. Upravo suprotno, to su silne čvrste izgrađene osobnosti, koje na pitanja o ispunjenju svojih snova i ideala odgovore nalaze u duhovnosti, vjeri, kršćanstvu, Crkvi. Oni ne žele biti puki folklorni ili tzv. tradicionalni vjernici, koji će samo formalno ispunjavati svoje vjerske zadaće, nego u svome životu pronaći onu vezu sa živim Bogom i “prikopčati” svoj život na nju, kako bi svoje mladenačke snove sanjali već sada i danas, baš onako kako su ih sanjali proroci sa stranica Svetoga pisma. Upravo tako, ovi mladi proroci su današnjeg vremena! Jer se ne mire s duhom osrednjosti, besmisla i banalnosti koji im se nudi, nego traže one iskonske i istinske vrijednosti koje su odavno izrečene i zapisane. Njihova čežnja i vjera odraz je pravoga duha vremena u kojemu živimo. Fenomen duhovnog buma mladih, kojemu svjedočimo, zalog je nade i za budućnost ove zemlje. Jer mladi vide dalje od ostalih. Baš poput proroka. Zato ih treba dobro osluškivati, promatrati i podržavati. Sa stopostotnom sigurnošću da neće iznevjeriti. Ni sebe ni sve ostale.   

Komentara 2

DU
Deleted user
15:00 25.10.2017.

Mladi vide daleko i zato i odlaze u Njemacku, Irsku, Svedsku...

VL
vladimir964
20:34 25.10.2017.

Mislim da je u pozadini toga rastućeg interesa vjeri - očaj, osjećaj bezizlaznosti i jad.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije