Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
53 16°C

U svakom dijelu svijeta listajte Večernji list uz e-novine!

Pretplatite se
  • Deleted user:

    Veseli da je srušen Partijski mit koji su proizveli jugoslavenski nacionalisti, a koji bi da ih se danas zove socijaldemokratima.

  • pp:

    Bezvezna je teza o "podijeli Bosne". BiH je podijeljena. BiH čine tri naroda, tri nacije koje ne mogu smisliti one druge dvije. Muslimani žive na 23% BiH, Srbi na 50%, Hrvati na 27%. Svi sve znamo. I svi su "Bosnu" ... prikaži još! dijelili. Svi. Sta su svi oni planovi "međunarodne zajednice" nego podjela. Ali u hrvatskoj javnosti odnosno jugo javnom mnijenju je nametnuto da tobože Bosnu mogu dijeliti nekakvi senilni britanski lordovi, ali ako hrvatski predsjednik brani hrvatske nacionalne interese i interese hrvatskog naroda onda je to problematično. Nije. Hrvati žive 1500 godina u Hrvatskoj i BiH. Niti jedan narod se ne naseljava u zemlju u tako čudnom obliku kao što je Hrvatska. Sam geografski oblik i nase granice govore da je hrvatska povijest povijest ratova, otpora, gubitka. I BiH je ono sto smo izgubili, kao i Srbeki Kosovo. Bihać je nekad bio najhrvatski dio Hrvatske. No to je prošlost. Sta je sadašnjost da Hrvati žive u BiH kao jedan od tri naroda i da Hrvatska treba učiniti sve sto može za njih. A ako jednog dana Hrvati dobio svoje u BiH, 20-27% zemlje, to nije podjela. Jer ne možeš dijeliti ono sto je tvoje. To je hrvatska zemlja u BiH. I nije to nikakav ekstremizam ili šovinizam već realnost. Kao sto je 50% BiH srpsko. Ne sviđa mi se ali je tako. Prema tome dosta o "podjelama". Kamo sreće da se ta nesretna zemlja podijelila. Riješili bi se barem polovice problema.

  • Diosiario:

    Istina će biti da je Ivo Lučić srušio taj mit, nakon njega i Miroslav Tuđman u knjizi "Vrijeme krivokletnika". Bilo kako bilo, taj mit je zaista proizvod jalnih umova koji su pronoseći taj mit sustavno lagali, izbjegavali kontekst, izbjegavali činjenicu ... prikaži još! primjerice da su se od 48 spornih sastanaka oni svega dva puta bilateralno susreli, a na svim ostalim sastancima bio je ili Alija Izetbegović, ili predstavnici međunarodne zajednice, a na nekima čak i pronositelji tog mita poput Stjepana Mesića ili Josipa Manolića. Za genezu jedne zablude i izbijanje rata na području bivše jugoslavije puno je bitniji sporazum slovenskih i srpskih komunista Milošević-Kučan koji je potpisan u Beogradu 24. siječnja 1991. To je nulta točka svih ratova na području bivše države, i upravo zbog toga su upravo slovenski komunisti poput Cirila Ribičića među najglasnijima u pronošenju tog mita.

Još iz rubrike Premium

Ante Pavelić i Joachim von Ribbentrop u Salzburgu 6. lipnja 1941.
7
ZVONIMIR DESPOT

I sam je Hitler htio izbjeći Antu Pavelića

Candidate debate at KNR, in Nuuk
Silvije Tomašević

I Grenland je potvrdio da zeleno prevladava

Zagreb: Izjave nakon sastanka Plenkovića sa hotelijerima
Davor Ivanković

Zašto si je Plenković uzeo još 'neko vrijeme' da objavi koje avione Hrvatska kupuje?

47