Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
09.07.2020. u 14:59

Ankete su kriminalno podbacile u procjeni odnosa dvije najjače stranke i tako presudno oblikovale javno mišljenje, nečiju odgovornost za to bi svakako trebalo tražiti, ali prije svega donijeti političku odluku da su ovo zadnji izbori na kojima je uopće zakonski postojala takva mogućnost

U pozadini svega duboki je strah. To je prvi i ključni faktor zašto je Hrvatska na ovim izborima odabrala HDZ, točnije, Andreja Plenkovića. A u činjenici da se Hrvatska danas očito znatno manje boji Njega i Njih nego neizvjesne budućnosti pod palicom bilo koga od nevježa iz oporbe koji tvrde da se nad Hrvatskom nadvio Mrak – krije se najveća pobjeda upravo Andreja Plenkovića.

U trenutku dok krivulja nezaposlenosti širom svijeta eksponencijalno uzlijeće, baš kao i širenje koronavirusa u mnogim zemljama, u Hrvatskoj brojke pokazuju da smo otprilike na razinama otprije krize. Naravno, to itekako može biti rezultat taktike "drži vodu dok izbori ne odu", ali to je činjenica koja govori u prilog tvrdnji da Hrvatska proteklih mjeseci nije imala nikakvu krizu upravljanja, suprotno od tvrdnji iz oporbe. Hoće li to doista biti dovoljno za krizu koja tek slijedi, e, to je posve drugo pitanje.

Izbori su očito bili u pravom trenutku. Iako je i afera Rimac slučajno ili ne imala savršen tajming, a Stožer već pokazao opasne napukline, ipak nije bilo dovoljno vremena da oporba to pretoči u bilo kakvu suvislu konstruktivnu dekonstrukciju Plenkovićeve vlade. Dapače, u očima mnogih Hrvatića, oni su se pokazali kao dodatan rizični faktor, a njihovi prijedlozi toliko kontradiktorni da su stvorili dojam da i sami predstavljaju dodatnu opasnost za gospodarstvo i društvo u cjelini. Nevjerojatna je patetika tih žalopojki, prvo da Plenković želi odgoditi izbore, a kad su potom dobili što su tražili ("izbori odmah!"), ta tragična kuknjava da ih želi preuranjeno zbrzati.

Kampanja usred epidemioloških mjera doista je ispod svih kriterija legitimnih izbora, no oporba je morala pristati na igru iako nije bila niti je objektivno mogla biti spremna. Jer, kako priznati da se nisi spremio? No, Plenković je stavio jedan kažiprst u napuklinu na brani, drugi u uho, te nastavio gurati bitku niskog intenziteta gangajući svoju gangu sve do zadnjeg gonga.

Pjevušio je i Miroslav Škoro, iako je jasno da nije imao vremena sastaviti najbolje liste te da su mnoge bile doslovce sklepane. Pokret je još daleko od pokreta! Za neuspjeh u ostvarenju cilja - biti kingmaker, nezaobilazan katalizator i ključni dionik nove vlasti - ponajviše može zahvaliti katastrofalnim anketama. Ponovno! Da na predsjedničkim izborima u predizbornim istraživanjima nije bio potcijenjen za nekoliko postotaka, vrlo je vjerojatno da bi u prvom krugu preskočio Kolindu Grabar Kitarović, za kojom je na koncu zaostao manje od 2 postotka koji su značili razliku između Predsjednika il' Pokojnika. Na ovim izborima ankete su njemu realnije davali šanse, ali kriminalno su podbacile u procjeni odnosa dvije najjače stranke. Tjednima su prognozirale uvjerljivu pobjedu Restarta, da bi se tek u završnici kampanje pojavila anketa koja minimalnu prednost daje HDZ-u. Na taj način ankete su presudno oblikovale javno mišljenje, nečiju odgovornost za to bi svakako trebalo tražiti, ali prije svega donijeti političku odluku da su ovo zadnji izbori na kojima je uopće zakonski postojala takva mogućnost.

Za Škoru tragično! Jer mnogi birači na desnici još uvijek mu nisu oprostili ulogu u drugom krugu predsjedničkih izbora, torpediranje "desnog" kandidata i (ne)izravnu pomoć Zoranu Milanoviću. Ništa tu ne pomaže što je Plenković ništa manje odgovoran za tu situaciju. Pa niti što je Kolinda sama sebe dodatno relativizirala svojim srednjim prstom. Pomisao da bi se taj scenarij mogao ponoviti te da bi podjela na "desnici" mogla dovesti "lijevu" koaliciju u Banske dvore mnoge je natjerala da ne eksperimentiraju te da svoj glas ipak izravno ostave HDZ-u. Škorino uporno ponavljanje da je Plenkovićev odlazak uvjet za koaliciju s HDZ-om, također nije nimalo pomogao, osim možda tome da Plenković pokupi čak i poneki glas na lijevom centru. Jer očito je da Hrvati u većini još uvijek nisu za odlazak Andreja Plenkovića, barem ne dok se ne ponudi netko tko bi stvarno mogao popuniti njegovo mjesto. No, Domovinski pokret ima respektabilan broj zastupnika i sad će do sljedeće šanse morati radom zaslužili povjerenje.

Da, očito je tu i još jedan bitan sastojak Plenkovićeve pobjede. On je 2016. s manje glasova nego Karamarko 2015. – osvojio više mandata. Ovaj put s još znatno manje glasova s posve istim skrivenim koalicijskim partnerima osigurao sebi i apsolutnu pobjedu. Ključ je u tome da Plenković, za razliku od Karamarka, ne mobilizira protivnike lijevo od centra. Najvažniji sastojak njegove pobjede je da se mnogi među njima nisu osjetili prisiljeni izići na izbore. A oni koji jesu, očito su u velikoj mjeri dali glas novim ratobornijim zvijezdama "ljevice". Tomislav Tomašević pri tome ima građansko ozračje, no preko njegovih leđa u Sabor po prvi put ulaze i crveni radikali, među njima i oni koji traže nacionaliziranje štednje preko 700 tisuća kuna.

Možemo?!? Možemo svakako potražiti racionalnija rješenja. Predizborno vrijeme uvijek je vrijeme svetog Nikole, pa makar izbori bili u srpnju. A Plenković, Marić & Sinovi imali su savršeno opravdanje za vatrogasno bacanje novca prvo iz helikoptera, a zatim i malo preciznije i nešto efikasnije, kanaderski. Pola milijuna zaposlenih Hrvatića tri mjeseca interventno je primalo ili još uvijek prima plaće iz proračuna, vjerojatno manje svjesni da je ta lova također iz njihovih džepova, ali itekako svjesni da bi u suprotnom veliki dio njih s burze već primao naknadu za nezaposlene.

Nema nikakvih garancija da će plaću primati i nakon izbora, no, novi paket mjera je spreman, a ni novo zaduživanje u EU više nije tabu. Hrvatska ipak može računati i na izdašan europski spasilački pojas, "našla se" među tri članice koje bi u sljedećoj financijskoj kuverti, zajedno s interventnim fondovima, mogle dobiti najviše iznose u odnosu na BDP. Smiješne su tvrdnje iz SDP-a da bi nam mogućnost povlačenja tih milijardi dodijelili bez obzir tko bio na vlasti! Iznos koji je pripisan Hrvatskoj očit je i neotuđiv uspjeh Andreja Plenkovića, koji je uspio uvjeriti EK da Hrvatska kao najmanja članica ipak mora dobiti neku kompenzaciju za ugašene instrumente koje su svojedobno uživale druge zemlje Nove Europe.

Je li itko uopće sumnjao da će baš u trenutku kad Hrvatska preuzme svoje prvo predsjedanje, Uniju zadesiti najveća i najdublja kriza u njenoj povijesti? Kad se knjigovodstveno pogleda na planirani raspored i što je doista ostvareno, Plenkovićevo predsjedanje bilo je najgore od najgoreg. No, ni Angela Merkel iz karantene ne bi izvukla više. Može biti sretna što je imala tih šest mjeseci za pripremu za svoje predsjedavanje. Plenkoviću pak valja priznati da je ipak iskoristio priliku kako bi utjecao na kriterije za okvir europskog proračuna koji neće prikratiti Hrvatsku. Činjenica da pritom krucijalno pomažu EPP-ovske obiteljske veze ne govori baš dobro o EU, ali očito su one Hrvatskoj išle u korist.

Novac, naravno, daleko od toga da je u džepu. Trebat će za njega niz reformi i žrtvi. Ni bitka za pravo na njega unutar Unije još uvijek nije gotova. I vjerojatno je svima jasno da Davor Bernardić nije osoba kojoj biste prepustili takvu bitku. Na Plenkovića su se mediji obrušili zbog bahatosti u sučeljavanju s nominalnim šefom oporbe, no zapravo jegotovo nemoguće ne ispasti bahat pred onolikom količinom neznanja koju je pokazao inače simpatični Bernardić. Dojam je da je marginalizirani dio SDP-a ove izbore, vjerujući da ionako ne mogu pobijediti, iskoristio kako bi se riješio "Bere". Napravili bi to rado i prije, ali ih je "desnica" zeznula neočekivanim poklonima na europarlamentarnim i predsjedničkim izborima. Onog pak tko mu je pisao katastrofalni info o europskim fondovima trebalo bi svakako baciti u negve nasred Iblerovog trga. I pored njega ostaviti koju tonu najcrvenijih rajčica.

Je li, dakle, na koncu ovo oda Andreju Plenkoviću? Ne baš, prije oda božici sreće koja ga je očito pomazila. Boris Johnson (po)kleknuo je pred koronom kao pred engleskom krunom, evo, Jair Bolsonaro primio za njega ponižavajući poljubac bolesti koju je do sada nijekao, Donald Trump potresen pandemijom i dodatno poljuljan građanskim prosvjedima, ako ne izvuče neko radikalno oružje iz rukava mogao bi tresnuti jače od kipa Kristofora Kolumba u Baltimoreu. A posve je jasno da je Plenković među onim rijetkim sretnicima koje je baš "smrtonosni koronavirus" vratio s ivice ponora i udahnuo im novi život.

Plenković će u stvarnosti vladati gotovo pa sam. Kao što sam veli, u ovom trenutku može što god hoće. No, Pupovac, Čačić i Štromar samo su alat, zasigurno nisu ti koji bi mogli poslužiti kao pokriće za teške odluke. Dapače, u tom smislu prije su teret. Daleko lakše bi mu bilo kad bi s nekim mogao podijeliti odgovornost u izuzetno teškom razdoblju koje slijedi, u kojem će od mnogih Hrvatića biti prisiljen zahtijevati nepopularne žrtve. Hrabro ili ludo? Ili jednostavno drugog izbora ni nema? Kako god bilo, grešaka će svakako morati biti, ali prava na greške – neće.

Komentara 10

CE
Celesta
15:30 09.07.2020.

Ocito je da je SDP placao predizborne ankete. To su cak potvrdili i neki od clanova stranke. I onda govore da ih HDZ namijesta hahahaha

GY
Gogo_Yubari
15:29 09.07.2020.

Činjenica je da je Škoro toliko samodopadan lik da uopće nije shvatio koliku je podršku izgubio nakon predsjedničkih izbora. Vjerujem da će biti tiha oporba jer će trebati puno vremena za oporavak od ovakvog udarca na ego.

Avatar Šipo
Šipo
15:36 09.07.2020.

Skoru su definitivno kostale njegove izjave o pobacaju i opcenito napadacki gard prema HDZu koji je svjetonazorski takodjer blizak njemu, ali njegova tvrdoglavost je na kraju dosla na naplatu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije