Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
20.09.2016. u 10:18

Sve je više uhićenih migranata koji su nelegalno prešli hrvatsku granicu

Migranti bi opet mogli krenuti takozvanom balkanskom rutom iz Turske prema zapadnoj Europi, ponajprije Njemačkoj. Na to upozoravaju mnogi u EU i u Hrvatskoj, a i brojke o sve više izbjeglica ovih dana u prihvatnim kampovima u Grčkoj i Srbiji to potvrđuju. Nakon dogovora EU i Turske, u koju se slijevaju izbjeglice i migranti s Bliskog istoka i iz koje žele u Europu, balkanska ruta proljetos je gotovo zatvorena. Na granice zapadnobalkanskih zemalja tako se od ožujka više ne slijevaju rijeke migranata. No nakon neuspjelog vojnog puča u Turskoj, odnosi EU i te zemlje u međuvremenu su postali blago rečeno zategnuti pa je dogovor da Turska zadržava migrante i ne da im prelaziti u EU, odnosno u Grčku, sve klimaviji. Migranti sada iz Turske put prema zapadnoj Europi pronalaze i preko Bugarske.

Da se balkanska ruta pomalo ponovno otvara, pokazuju i sve češće vijesti u uhićenim migrantima diljem Hrvatske koji su nelegalno prešli granicu. Njihov broj, prema službenim podacima, nije velik, ali je znakovit. No još je znakovitiji broj migranata koji su uhvaćeni u pokušaju ilegalnog prelaska hrvatske granice, a koje naše službe odmah vraćaju u Srbiju. Oni nisu nigdje evidentirani, a neslužbeno se takvih dnevno uhvati stotinjak. No ako se ponovno i otvori balkanska ruta, broj migranata ipak neće, prema procjenama stručnjaka, dosezati prošlogodišnje brojke od 200.000 mjesečno. No i manji broj migranata za Hrvatsku bi mogao predstavljati velik problem. Slovenci i Mađari svoje su granice s Hrvatskom zaštitili žicom da bi spriječili prelazak migranata na svoj teritorij. Prošle godine Hrvatska je preko svog teritorija organizirala prijevoz migranata do mađarske i slovenske granice. Tako je na stotine tisuća migranata samo prošlo kroz Lijepu Našu.

No sad bi Hrvatska mogla biti u puno goroj poziciji jer, ako krene novi val migranata, neće ih moći opet samo proslijediti Slovencima i Mađarima. A veliko je pitanje imamo li ikakav plan u tom slučaju.

> > Hrvatskoj prijeti opasnost da postane 'hotspot' za izbjeglice, u Srbiji već čeka 7000 ljudi

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije