Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
17.11.2020. u 13:38

Država koja je po broju stanovnika najbliža Kini, Indija ima 100 puta više zaraženih od nje.

Malo po malo, no i to se dogodilo. Hrvatska je poput desetaka drugih država svijeta naposljetku po broju zaraženih od virusa Covid-19 pretrčala s današnjim danom, u utorak 17. studenoga, Kinu.

Već kad se to po prvi put dogodilo i kad je prva zemlja s trona maknula Kinu bio je to čudan događaj jer je u Kini dotad potpuno nepoznata korona i započela, a i riječ je o najmnogoljudnijoj zemlji svijeta koja broji 1,439 milijardi ljudi.

No, Kina je prema službenoj ljestvici Worldometers, koja svakodnevno ažurira informacije, zastala na nešto više od 86 tisuća ukupno zaraženih, te 4634 umrlih. Hrvatska je u utorak brojila ukupno 87.464 zaraženih i 1113 umrlih od korone. Time se Hrvatska svrstala na 63. mjesto od ukupno 219 država na toj ljestvici, dok je Kina pala na 64. mjesto.

Sama činjenica da je zemlja koja je "izmislila" koronu zapela na tom nevjerojatno niskom broju zaraženih pobuđuje skepsu diljem svijeta i malo tko vjeruje u vjerodostojnost podataka iskazanih s kineske strane. S obzirom na to da korona i dalje plamti diljem svijeta treba očekivati da će za mjesec, dva Kinu pretrčati na isti način još nekoliko desetaka država.

I premda taj podatak da je Hrvatska sa svojih 4,1 milijuna stanovnika "jača" od mnogoljudne Kine spada u rubriku "vjerovali ili ne", ipak je riječ o rijetkom kuriozitetu i valja ga zabilježiti.

Na kraju, bit će to samo dio te sve nevjerojatnije priče o virusu koji je, kao niti jedan drugi u novijoj povijesti, pokorio svijet, pa i one najbrojnije i najmoćnije nacije kojima do sada nije padalo na pamet da bi im tolike nevolje mogao donijeti jedan virus.

Država koja je po broju stanovnika najbliža Kini, a riječ je o azijskom pandanu, Indiji, koja broji 1,385 milijardi stanovnika, iskazuje na istoj ljestvici puno razumljivije podatke. Indija je druga, iza SAD-a, s gotovo 8,9 milijuna zaraženih, dakle, 100 puta više no Kina.

VIDEO: Mogu li se simptomi koronavirusa pojaviti i odmah nestati?

Ključne riječi

Komentara 3

AN
anthropos
14:00 17.11.2020.

Ma nije ništa čudo kad vidiš da stalno razmišljaju, a ne rade

Avatar Medusa
Medusa
17:35 17.11.2020.

Ah i takvo novinarstvo

VH
volim.hrvatsku65
14:07 17.11.2020.

Naravno kada Kinezi NE PRIJAVLJUJU zarazene ....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije