Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
11.10.2017. u 11:12

Za papin dolazak u neku zemlju dugo se lobira u vatikanskim krugovima, u kojima, kako se sada čini, ni hrvatska politička ni crkvena diplomacija nemaju baš veliki utjecaj

Kontinuitet dobrih, tj. odličnih odnosa između Hrvatske i Vatikana je nastavljen. Potvrdio je to prošlotjedni posjet premijera Andreja Plenkovića Svetoj Stolici i papi Franji, nakon kojega je čak najavljeno da bi papa mogao posjetiti Hrvatsku. I to povodom kanonizacije kardinala Alojzija Stepinca, o kojoj premijer Plenković nije mnogo govorio, osim kratkog navještaja da sve ide u dobrom smjeru.
Hoće li papa, doista, uskoro posjetiti Hrvatsku?

S jedne strane, svaki premijer i predsjednik naše države kada bi se susretao s poglavarom Katoličke crkve pozivao bi ga u posjet našoj zemlji, što bi ovaj kurtoazno prihvaćao, ali se sve zadržavalo u tim okvirima. Nije se, naime, dogodilo da je na nekom od takvih susreta utanačen papin pohod. No, za takav zahvat važno je da papu pozivaju i država i mjesna Crkva, jer papa dolazi kao crkveni poglavar i kao državnik, pa je za svaki njegov odlazak iz Vatikana prema nekoj državi nužan taj prvi korak.

Također, za papin dolazak u neku zemlju dugo se lobira u vatikanskim krugovima, u kojima, kako se sada čini, ni hrvatska politička ni crkvena diplomacija nemaju baš veliki utjecaj. 
S druge strane, po putovanjima pape Franje vidi se da bira zemlje “na margini”, tj. posve u skladu njegova pontifikata, pa i prema tome valja procijeniti koliko je Hrvatska njemu važna u tome kontekstu ili od nas ima potrebnijih.


Što se tiče kanonizacije kardinala Stepinca, ona bi trebala biti dovršena, a prema nadanju Crkve u Hrvatskoj i objelodanjena sljedeće godine. Spominju se dva datuma, 10. veljače na obljetnicu Stepinčeve smrti ili 3. listopada, na 20. obljetnicu otkako je Stepinca blaženim u Mariji Bistrici proglasio papa Ivan Pavao II. I dok se beatifikacije, u pravilu, obavljaju u domicilnim zemljama, proglašenja svetim rezervirana su za Vatikan, jer se dosadašnjeg blaženika, kojega je štovala mjesna Crkva u svome kalendaru, uzdiže na rang štovanja opće, univerzalne Crkve.
Dakle, ni po jednom ni po drugom parametru papa Franjo ne bi se trebao naći u Hrvatskoj. No tu je i treći faktor, a to je – iznenađenje.

Naime, ovaj je Papa papa iznenađenja i moglo bi se dogoditi da u kontekstu geopolitičkih i međucrkvenih zbivanja Hrvatska dospije u središte njegove pažnje, tj. svrsta je među potrebite i odluči je posjetiti. Bila bi to snažna injekcija kako Crkvi tako i hrvatskom društvu, kao što je, uostalom, bilo za posjeta Ivana Pavla II. i Benedikta XVI., čije su najave također mnogi gledali kao nevjerojatne, a ipak su se obistinile.
No, taj dolazak valja mudro i temeljito pripremati, u čemu će sigurno sudjelovati i novi nuncij Giuseppe Pinto, koji se jučer predstavio hrvatskim biskupima na njihovu jesenskom zasjedanju.

S prošlim nuncijem hrvatski episkopat poprilično se hrvao i bio u neuobičajenom klinču, pa valja pričekati i vidjeti kakve će odnose uspostaviti nuncij Pinto s hrvatskim biskupima. Ali i s hrvatskim političkim vrhom. I tko zna, možda baš, s njima, uspije prirediti teren za Franjin dolazak u Hrvatsku.

Komentara 1

MI
miso
00:54 26.10.2017.

"Hoće li papa Franjo doista posjetiti Hrvatsku?" ... Neće, ako bude dosljedno onome kad nije prihvati Libanonskog veleposlanike Ibrahima, zbog toga što je mason, jednako tako neće posjetiti ni Trilatorijalke.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije