Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 117
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
09.08.2019. u 20:22

Želi li doista da policija na terenu bez nedoumica rješava te za državu i društvo osjetljive situacije, Vlada bi morala osmisliti zakonsko rješenje po kojem će svima biti potpuno jasno smiju li vikati ZDS na splitskoj rivi ili vješati zastavu SR Hrvatske na svinjac u Đulovcu

Premijer Andrej Plenković je u pravu. Policija nema što javno raspravljati sa sudovima i komentirati sudsku praksu, nego mora, kada je riječ o uzvikivanju “za dom spremni” ili bilo čemu drugom, pisati prijave smatra li da je riječ o prekršaju. Plenković je tako reagirao na tumačenja iz splitske i šibenske policije da je besmisleno pokretati postupke kada su njihove prijave dosad u prvom stupnju padale na sudovima. Policija iz obiju uprava pritom zanemaruje da su i Visoki prekršajni sud i Ustavni sud utvrdili da ZDS “simbolizira mržnju prema ljudima drukčije vjerske i etničke pripadnosti” i da je “kao takav ukorijenjen kao simbol rasističke ideologije, uz izraženi prezir prema drugim ljudima, zbog njihove vjerske i etničke pripadnosti”.

Neujednačena sudska praksa po kojoj se jednoga novčano kazni zbog isticanja HOS-ove zastave sa ZDS-om u vlastitu dvorištu, a drugoga pusti unatoč uzvikivanju istog pozdrava na javnome mjestu jer je “riječ o starom hrvatskom pozdravu” policiji ne bi smjela biti izlika. Ona bi svoju procjenu radi li se o prekršaju morala testirati pomoću žalbi na višim sudovima. Ipak, pitanje je bi li to rezultiralo iole ujednačenijom sudskom praksom. Jer za nedoumice i različito tumačenje ZDS-a najmanje je kriva policija, koja je prisiljena u svom radu provoditi zakone koji nisu do kraja jasni ni Vladi. Jer da su joj jasni, ne bi svojedobno morala osnivati Vijeće za suočavanje s prošlošću i angažirati akademike da joj objasne narav ZDS-a.

Želi li doista da policija na terenu bez nedoumica rješava te za državu i društvo osjetljive situacije, Vlada bi morala osmisliti zakonsko rješenje po kojem će svima biti potpuno jasno smiju li vikati ZDS na splitskoj rivi ili vješati zastavu SR Hrvatske na svinjac u Đulovcu. Jer, ako to nije jasno Vladi, zašto bi, pobogu, bilo jasno nekom policajcu ili bilo kome od nas? Dakle, ili propišimo jasno zakonom što se smije, a što ne smije ili potpuno odustanimo od ove vrste verbalnog delikta. Sve ostalo je puko licemjerje.     

Ključne riječi

Komentara 28

DU
Deleted user
01:21 12.08.2019.

U svim uređenim i demokratskim državama u svijetu, svi fašistički, nacististički i slični "pozdravi" tog tipa, zakonom su strogo zabranjeni. Pametnome dosta.

KN
kamocemo_ninski_
09:51 10.08.2019.

Hrvatska u preambuli Ustava ima utemeljenost na ZAVNOH-u,a ne na tzv. NDH,kvisliškoj sramoti ....U interesu je Hrvatske i njenih gradjana da se zabrane fašisticka obilježja. ..'Pozdrav “za dom-spremni”'predstavlja manifestaciju rasisticke ideologije, prezir prema drugim ljudima zbog njihove vjerske i etnickee pripadnosti, te trivijaliziranje žrtava zlocina protiv covjecnosti'...............to je ustaški pozdrav.......

TO
tolitol
23:30 09.08.2019.

nije problem u zabrani ovoga ili onoga, problem je u selektivnosti zabrana totalitarnih ideologija. malo bi se branio zds, ali ne bi zvijezda i obrnuto. a najjadniji su oni koji svoje protivljenje ovoj ili onoj zabrani brane da "to nije isto". ako propagiraš da je netko iz rasnih, socijalnih ili nekih drugih razloga inferioran ili superioran, zaslužuješ zabranu. po toj definiciji i komunizam i fašizam i njihova obilježja zaslužuju da ih se pomete u prošlost, ako već za takvo što nisu dovoljni masovni zločini koji su u njihovo ime počinjeni. oni koji se tome protive zapravo žele, svjesno ili nesvjesno, da se ova zemlja i dalje unedogled iscrpljuje temama koje se zapravo ne tiču 99 posto ovdašnjih ljudi .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije