Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
13.12.2018. u 09:49

Preglasavanje u Saboru može samo pokazati pukotine u Hrvatskoj politici prema BiH

Otkako je došao na funkciju, premijer Plenković veliku je pažnju usmjerio na pitanje položaja Hrvata u BiH. Dapače, izuzmemo li krizu u Agrokoru, možemo slobodno reći da je malo pitanja kojima se posvetio tako predano, a nisu izostali ni rezultati.

Na Europskom vijeću nedavno se tako analiziralo stanje nakon listopadskih općih izbora u BiH, na kojima su Bošnjaci ponovo izabrali hrvatskog člana Predsjedništva. Istu je temu Plenković, navodno uspješno, otvorio i u razgovoru s Macronom za službenog posjeta Francuskoj.

Da se o položaju Hrvata u BiH razgovara na tako visokim forumima, donedavno je bilo gotovo nezamislivo. No kako onda protumačiti očiti šlamperaj HDZ-a u donošenju Deklaracije o položaju Hrvata u BiH? Taj su dokument kroz Odbor za Hrvate izvan Hrvatske još u svibnju progurali zastupnici iz BiH.

Deklaracije su proglasi političke naravi kojima parlamenti izriču stajališta o važnim političkim pitanjima pa se u njihovoj pripremi obično jako pazi na postizanje što šireg konsenzusa. Deklaracije bez toga jednostavno nemaju smisla. Ova je, međutim, u proceduru upućena bez međustranačkih konzultacija.

Dapače, čini se da se zastupnici nisu konzultirali ni s Vladom, jer sam je tekst u međuvremenu bitno ublažen, očito na intervenciju iz Banskih dvora. No ni takav nije po volji lijevoj strani sabornice, koja u njemu vidi miješanje u unutarnje stvari BiH.

Na “desnom krilu” procjenjuju, pak, da je konačni tekst zapravo “kamilica” koja ne može popraviti položaj Hrvata u BiH. Očito je, dakle, da se neće moći svima udovoljiti i da konsenzusa oko deklaracije ne može biti.

Posebno je nezgodno što se finalnoj verziji deklaracije usprotivio Milijan Brkić, koji je bez obzira na svoj položaj u stranačkim strukturama formalno drugi čovjek HDZ-a. Jedinstven stav o ovom dokumentu, dakle, nema ni najveća stranka vladajuće koalicije.

Ne dođe li do nekog dogovora do petka, kada je zakazano glasovanje, HDZ-u bi možda najbolje bilo da odustane od ovog dokumenta, jer preglasavanje oko deklaracije zapravo može samo pokazati pukotine u hrvatskoj politici prema BiH, što može biti štetno i za tamošnje Hrvate i za Hrvatsku.

Komentara 8

DU
Deleted user
09:59 13.12.2018.

To bi bilo kao da kažeš Hrvatska državnost nema smisla bez konsenzusa jer oko nekih pitanja konsenzusa nikad neće biti. Uvijek će 70-80% biti za a ostatak protiv.

DU
Deleted user
11:36 13.12.2018.

Onima koji to još ne znaju, treba reći da je baš ovakvu današnju BiH, u Daytonu kreirao Franjo Tuđman. Bilo kakve deklaracije i miješanja u unutarnje odnose u BiH izvan te države, direktno je pljuvanje u lice ljubljenom vođi.

BA
bakulušić
11:14 13.12.2018.

Pukotine u hrvatskoj politici prema BiH su veleizdajničke naravi i poznate su od prvoga dana hrvatske države. Ništa novo se ne može vidjeti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije