Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
20.04.2019. u 22:38

Od prvoga dana papa Franjo nastoji u svima probuditi ljubav kakvu je imao Isus

Bog nam sudi ljubeći nas, kazao je Franjo na koncu prvog Križnog puta kojem je 29. ožujka 2013. nazočio nakon što je samo 16 dana ranije bio izabran za 266. papu Katoličke crkve. Dan ranije, na Veliki četvrtak, prao je noge 12-orici zatvorenika u ustanovi za maloljetnike Casal del Marmo u Rimu.

Prije negoli se pojavio na balkonu pročelja bazilike sv. Petra radi svog prvog obraćanja Gradu i Svijetu (Urbi et Orbi) promišljalo se na koliko će jezika papa Franjo čestitati Uskrs. Franjo je čestitao Uskrs samo na talijanskom jeziku, a sada se gotovo i ne sjećamo da su Ivan Pavao II. i zatim Benedikt XVI. čestitku izgovarali na više od 50 jezika. Bila su to druga vremena. Ivan Pavao II. trebao je probuditi Crkvu u komunističkim zemljama. Benedikt XVI. je običaj nastavio, ali Franjo je ocijenio kako ta “tradicija” više ne služi ničemu.

“Pobijedila je ljubav, pobijedilo je milosrđe. Uvijek pobjeđuje Božje milosrđe. Što znači Isusovo uskrsnuće? Znači da je Božja ljubav jača od zla, pa i od smrti, znači da Božja ljubav može pretvoriti naš život, učiniti da procvatu i pustinjski prostori u našim srcima”, kazao je Franjo na svoj prvi Uskrs u službi pape. Nakon njegova prvog obraćanja na Uskrs na Trgu sv. Petra napisali smo da nećemo više moći s Franjom na čelu Crkve objaviti naslov Papa ili Vatikan osuđuje.

Na drugi Veliki četvrtak otišao je prati noge 12-orici invalida u institutu Fondazione don Gnocchi, na treći u zatvor Rebibbia... Na ovogodišnji Veliki četvrtak Franjo je u zatvoru u Velletriju prao noge 12-orici zatvorenika iz četiri zemlje. Sagnuo se, oprao, osušio i poljubio im noge. Benedikt XVI. je uglavnom svećenicima u nekoj od rimskih bazilika prao noge tako što ih je samo polio vodom.

“Isus se gestom pranja nogu pretvorio u roba, u služitelja, on koji je imao sve tom je gestom pokazao kako ljudi moraju služiti jedni drugima... to je bratstvo”, kazao je Franjo na ovogodišnji Veliki četvrtak. Njegov se pontifikat od prvoga dana može ocijeniti kao nastojanje da u svima i prema svakome probudi ljubav kakvu je imao Isus. 

Ključne riječi

Komentara 9

Avatar krcedolac
krcedolac
11:04 21.04.2019.

Ljubi bog dakako....posebno svoj odabrani narod od kojeg je 6 milijuna skončalo u holokaustu....

JU
junkerovkaputzapovlačenje
13:09 21.04.2019.

ovako protestanti razumiju pojam grijeha. poziva se često na onu kada je isus bludnici rekao ,,ja te ne osuđujem,, ali se ispušta onaj drugi dio kad joj je rekao ,,idi i ne griješi više,,.jasno je da se radilo o specifičnoj situaciji,žene koja je se ostavljena od svih( u vrijeme kompradorske i lopovske vlasti kakva je bila herodova a kojoj su podršku pružali židovski svećenici tog vremena i najveća sila tog vremena,rimsko carstvo te je haračila i pljačkala vlastiit narod i više nego su rimljani tražili pa joj je malo tko mogao i pomoći jer ni za sebe nije imao dovoljno-zvuči poznato zar ne) bavila prostitucijom da preživi i s druge strane objesnih bogataša koji su se iživljavali za par novčića s takvom ženom i onda im se je učinilo da bi ju bilo zgodno smaknuti kako bi se ,,približili bogu,,. to ne osuđujem se je odnosilo na nju,siromašnu,ostavljenu od svih koja se je bavila tim da preživi a to se nikako nije moglo odnositi niti se odnosi na objesnu elitu koja je osiromašila vlastiti narod kako bi se iživljavala orgijajući.žderući,ločući........kakovo ,,dostojanstvo,, ima čovjek koji je s pozicije vlasti uništio tisuće radnih mjesta ,osiromašio narod za mito koji je potrošio po kuplerajima,restoranima,skijalištima.......vjerojatno je tomašević išao kod kurečića i ostalih modernih na vjeronauk pa je njemu sve to isto

Avatar darkkati
darkkati
00:10 22.04.2019.

bivši udbaš piše o vjeri

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije