Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izložba

Pjesme i fotografije Zvonimira Goloba u Velvetu

Velvet
Arhiva VL
01.07.2010.
u 12:18

Izložba fotografija u galeriji Velvet traje do 11. srpnja, a ulaz je slobodan za sve.

Sljedećih deset dana svi slučajni i namjerni prolaznici Dežmanove ulice u Zagrebu moći će uživati u pjesmama i fotografijama Zvonimira Goloba.

Put kojim su fotografije i pjesme došle u galeriju Velvet je slučajan, običan i neobičan i gotovo sudbinski. Akademskog slikara i scenografa Sašu Šekoranju obična šetnja sajmom antikviteta na zagrebačkom Britanskom trgu odvela je u svijet pjesnika Zvonimira Goluba i u njemu probudila želju da postane njegov univerzalni dio. Slučajni pronalazak starih fotografija Zvonimira Goloba u Šekoranji je pobudio ideju da u svom fahu oda hommage ovom preminulom pjesniku i fotografu.

Na sebi svojstven način Šekoranja je autorskim rukopisom ispisao poleđinu izloženih fotografija odabranim pjesmama i na taj način omiljenom pjesniku odao počast.

- Poezija se ne mora čitati naglas, u poeziji se može uživati u intimi i vlastitu doživljaju, na vlastiti način... - kaže Šekoranja.

Simbiozom poezije i fotografije stvara se jedinstveni i neponovljiv umjetnički doživljaj, a Šekoranja pritom umjetničku fotografiju izjednačava s likovnim stvaralaštvom stavljajući joj vlastiti pečat - svoj rukopis.

Posebno za ovu prigodu Šekoranja će predstaviti seriju od izabranih 30 fotografija Zvonimira Goloba čija se tematika bavi licem žene u različitim životnim dobima, raspoloženjima, pozama i facijalnim ekspresijama. Crno-bijela tehnika, estetski dojam, potpuna prepuštenost inspiraciji i trenutačnom osjećaju daju naslutiti vremensku dimenziju nastanka fotografija. Kao modeli u ovoj priči našle su se i neke poznate dame iz hrvatskoga javnog života, koje su ispred objektiva stale još kao djevojčice, dok su neka imena na fotografijama još uvijek enigma i ne mogu se prepoznati. Upravo tim portretima umjetnik Zvonimir Golob oblikovao je svoju konačnu i prepoznatljivu fotografsku osobnost.

Izložba fotografija traje do 11. srpnja, a ulaz je slobodan.

Ključne riječi

Komentara 1

PL
plemenitost
11:33 26.09.2010.

Kad bi se ljudi više okrenuli poeziji i iskrenim emocijama , bilo bi manje nasilja. Svakodnevno objavljivanje zločina, možda ga još više stvara. O djelovanju \"Hrvatskog sabora kulture\" malo se zna i čita. Pozdrav svim ljudima dobra srca !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?