Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Obamina pobjeda potaknula rast azijskih burza i pad europskih

05.11.2008.
u 11:30

Na početku današnjeg trgovanja na europskim burzama vodeći su indeksi pali jer se, nakon pobjede Baracka Obame na predsjedničkim izborima u SAD-u, fokus ulagača vratio na slabe gospodarske pokazatelje.

Crobex u minusu tri posto
Londonski Ftse i pariški CAX trenutačno su na gubitku više od dva posto, dok je DAX indeks Frankfurtske burze u minusu oko 1,5 posto.

Nakon sat i pol trgovanja na Zagrebačkoj burzi zabilježen je pad dioničkog indeksa Crobexa koji je u minusu 3,4 posto, a trguje se na 2326 bodova.

Zbog Obamine pobjede skočile cijene dionica
Na azijskim je burzama pobjeda Baracka Obame u predsjedničkoj utrci potaknula snažan rast cijena dionica. Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks jutros skočio 4,5 posto, na 9521 bod, najvišu razinu u tri tjedna.

Nakon objave da je demokratski kandidat Barack Obama pobijedio u utrci za Bijelu kuću, u Hong Kongu su cijene dionica bile u plusu više od 5,5 posto, a u Šangaju i Singapuru više od 4 posto.

No, na europskim je burzama, kažu analitičari, Obamina pobjeda već ukalkulirana u cijene dionica u proteklih šest dana rasta.

- Nekoliko posljednjih dana imali smo prilično dobre dobitke, pa me predah na tržištu ne iznenađuje. Ne bih to pripisao nekom posebnom događaju - kaže Tammo Greetfeld, analitičar u UniCreditu.

Izbor Baracka Obame pozitivan za burze
Nova vlada Baracka Obame, koja će vlast preuzeti u siječnju, suočit će se s najvećom svjetskom financijskom krizom od Velike depresije i mogućim padom gospodarstava od SAD-a, preko Japana, do Frankfurta.

- Mislim da će izbor Baracka Obame biti pozitivan za burze jer je nužnost promjena njegova ključna poruka - kaže Greetfeld.

Pod najvećim su pritiskom jutros cijene dionica u bankarskom sektoru, jer je BNP Paribas izvijestio o upola manjoj dobiti u odnosu na isti kvartal prošle godine. Dionica BNP Paribasa pojeftinila je 2,6 posto, dok su cijene HSBC-a i BBVA pale 2,9, odnosno 1,3 posto.

Cijena barela nafte pala 4 posto
Nakon jučerašnjeg skoka većeg od 10 posto, iznad razine od 70 dolara, jutros je cijena barela nafte pala 4 posto, ispod 68 dolara po barelu.

Posljedica je to uglavnom jačanja američkog dolara nakon Obamine pobjede. Dolar je, naime, jutros porastao više od jedan posto prema euru, pa euro stoji 1,285 dolara.

(Hina/ič)


Nakon Obame u fokusu ponovno recesija

Euforiju zbog pobjede Baracka Obame na američkim predsjedničkim izborima na globalnim burzama već jutros zamijenio je oprez, jer vodeća svjetska gospodarstva klize u recesiju, a novi stanar Bijele kuće bit će suočen s teškim izazovima. Svjetski čelnici zatražili su danas od novoizabranoga američkog predsjednika da pomogne u izgradnji novoga gospodarskog poretka i izvođenju iz najgore financijske krize od 1930-ih godina. - Trebamo trenutačnu krizu pretvoriti u novu mogućnost. Trebamo novi dogovor za novi svijet. Iskreno se nadam da će uz vodstvo predsjednika Obame SAD udružiti snage s Europom kako bi potaknuo taj novi sporazum - proučio je predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?