Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 191
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VESNA SPINČIĆ-PRELOG Poznata voditeljica i spikerica HTV-a otišla u mirovinu

Novi početak

ekr-7-txt.jpg
import
06.10.2005.
u 11:22

Tiho i skromno prošloga je petka jedna velika televizijska dama, Vesna Spinčić-Prelog, odradila svoj posljednji radni dan, postavši tako od 1. listopada najmlađa HTV-ova umirovljenica. U želji da kraj, po mnogo čemu jedinstvene karijere, zabilježimo prisjećanjem na vremena koja su prošla, s Vesnom smo, samo dan kasnije, dogovorili susret na HTV-u.

- Zamislite, jutros se uređujem za sastanak s vama i kao uvijek slušam radio, kad u emisiji "Tisuću bisera" začujem Radojku Šverko kako na mom čakavskom pjeva "Puno let je propasalo" i pomislim - koje li simbolike. Jer, prošla je čak 41 godina od dana kada sam pristupila audiciji za spikere na ondašnjoj Radioteleviziji Zagreb.

Od 800 tada prijavljenih samo nas je deset prošlo, da bi idućih godinu dana proveli pohađajući spikersku školu, i tek nakon toga dobili priliku za rad - prisjetila se svojih početaka naša sugovornica koja je već tada (a ostalo je tako i sve do danas) poštovanje i omiljenost kod gledatelja zadobila pojavljivanjima iz kojih je zračila njezina: profesionalnost, stručnost, ljepota, profinjenost, nenametljivost...

U ono vrijeme vodila je mnoge emisije školskog programa, da bi od 1971. kao spiker-voditelj paralelno počela raditi i u Informativnom programu, a 15 godina kasnije postala je i voditelj spikerske službe. O svim tim godinama svjedoči da se radilo ozbiljno, držeći do znanja i pristojnosti.

Iako je bila prava televizijska zvijezda koja je dobivala prave rijeke pisama iz cijele ondašnje države, izbjegavala je pojavljivanja nevezana uz posao. Misli da je to što je svaki dan bila na malom ekranu bilo sasvim dovoljno. A sad, o danima koji tek dolaze, smirenim glasom kaže:

- Nastojim ne biti tužna. Želim da ovo ne bude kraj nego novi početak, jer odsad ću imati više vremena za sebe, obitelj, putovanja... Svoj posao sam zaista voljela i mislim da sam ga dobro radila te da sve ove godine nisam bila na krivom mjestu, jer ja sam život poklonila televiziji.


Zbog mene zabranjena vožnja liftom

- Kada se 1993. godine redakcija "Dnevnika" preselila na treći kat zgrade na Prisavlju, jedne sam noći, da bih došla do te redakcije i odvodila posljednje "Vijesti", zapela u dizalu. Naprosto, lift je u jednom trenutku stao, ali na sreću u njemu je bio telefon pa sam uspjela javiti što mi se dogodilo. Kako je moje izvlačenje trajalo punih 25 minuta, već je bila nastala prilična panika, jer se s "Vijestima" nije smjelo kasniti. Stoga je od ondašnjeg šefa deska Borisa Sriće stigla zabrana da se svi oni koji vode "Dnevnik" i "Vijesti", uoči emitiranja tih emisija, ne smiju voziti liftovima u zgradi. Ta zabrana vrijedi i danas.

Želite prijaviti greške?