Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RIJEČ-DVIJE

Nepušačima konačno svanulo

11.11.2008.
u 16:46

U kakofoniji o pravima pušača, nakon stupanja na snagu antipušačkog zakona, nekako su u drugi plan stavljena prava nepušača, koja su dosad sustavno kršena. Točno, pušači nikako ne smiju postati građani drugoga reda. Njihov je izbor da puše, ali je također pravo nepušača da uživaju svježi zrak te da se brane od štetnih posljedica za svoje zdravlje.

Ako ništa drugo, trebalo bi samo posegnuti za zdravstvenim činjenicama. Svi znaju da je pušenje štetno, ali ono je još štetnije za pasivne pušače. Toga često nisu svjesni ni sami pušači. Jer oko dvije trećine dima neće udahnuti pušač, ali će ga zato udahnuti nepušač u blizini pušača. Tvari u dimu idu u klasu A tvari koje uzrokuju rak. Taj dim ima dva puta više nikotina i čađe nego dim koji udiše sam pušač te sadrži pet puta više ugljikova monoksida, što izravno smanjuje mogućnost vezivanja kisika za crvene krvne stanice. Dovoljno?

Izbor je nepušača hoće li biti u društvu pušača i gdje. Ali država je, i po Ustavu, dužna nepušaču omogućiti zdravu okolinu, ponajprije na poslu i u javnim ustanovama. Ne treba zboriti da je potrebno mijenjati i kulturu. Hrvatskom društvu potrebne su korjenite reforme još na mnogim poljima. Koliko god neki ustrajno tvrde da pušenje to nije, podaci sve takve demantiraju. A vladajući HDZ, barem zahvaljujući ovome zakonu, za izbore ne treba strahovati. Jer može računati na veliku većinu nepušača, ali sigurno i na neke pušače.


Ključne riječi

Želite prijaviti greške?