Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TJEDNA INVENTURA

Navijači razočarali grabežljivce!

05.09.2008.
u 18:50

SUB. 30.8.
Teška depresija Slavenke Drakulić
Da su se diktatori i ini dobročinitelji čovječanstva suočili sa sobom, u svijetu bi bilo manje zla. To suočenje izbjegava i spisateljica Slavenka Drakulić, koja je u biografskoj bilješci u svojoj prvoj knjizi napisala: “Kad god razmišljam o sebi, padnem u duboku depresiju. (Zato gledam da to bude što rjeđe).” Ta umišljena veličina, koja “duboku depresiju” liječi tako što svoj mrak zaobilazi a strasno optužuje “mrakove” drugih, objavila je u britanskom “Guardianu” pamflet protiv “fašističke” Hrvatske. I taj se pamflet, kojim se ulizuje javnosti države što kao agresor u Iraku vodi jedan od najkrvavijih ratova u povijesti, dade objasniti iz citiranog životopisa, u kojem optužuje vlastitog roditelja: “Otac mi je bio strog oficir JNA koji nije pravio veliku razliku između vojnika i svoje obitelji”. Kći takva oca ne pravi razliku između Hrvatske i svojih izmišljotina o njoj. Priznajući da joj je život niz nesreća (depresije, militantni otac, muževi koji su je ostavljali...) Drakulićka jako voli propisivati sreće cijelim narodima! Da su joj dometi veći, mogla bi ući u leksikon “veličina” koje su provalije svojih životnih promašaja punili masovnim žrtvama svojih ambicija.

NED. 31.8.
Da je Titu ponuđen Hebrang...
“Tu ima ljudi koji 20 godina mukotrpno rade i ne bi bilo u redu da se netko učlani i odmah postane našim kandidatom.” To je jedan od argumenata Andrije Hebranga kojima objašnjava zašto čelništvo HDZ-a ne želi prihvatiti Miroslava Tuđmana za predsjedničkog kandidata. Slabašan argument! Jadranka se Kosor nije mogla pohvaliti ni s upola manje “mukotrpnog” staža u HDZ-u pa je bila predsjednički kandidat, a Primorac je bio HDZ-ov ministar i dok nije bio član stranke. Hebrang je Ivanu Aralici koji mu je “ponudio” Tuđmana trebao reći ono što mu nikad ne bi rekao. To jest, HDZ je lijeva stranka, a Hebrangov je zadatak da dokazuje obratno. On je jedan od alibija HDZ-u kojima ta stranka u svojoj očitoj lijevo-liberalnoj praksi, žrtvovanju nacionalnih interesa radi članstva u EU i NATO-u, progonu heroja Domovinskog rata, dekristijanizaciji Hrvatske, nebrizi za osiromašeno radništvo i umirovljenike te u katastrofalnom padu nataliteta nastoji zadržati desne birače. Ponuditi Miroslava Tuđmana takvom Hebrangu i HDZ-u isto je kao što bi bilo da je netko Titu i Partiji ponudio Andriju Hebranga starijeg za najviše mjesto u državi.

PON 1.9.
Slobodno izumiranje Hrvata
Prvi je dan škole. Osnovno i srednje školovanje započet će pet tisuća djece ili 5 posto manje nego lani. A to je – 150 razreda. Danas su svi dnevni mediji objavili taj podatak te istodobno vijest da je odobren “uvoz” još nekoliko tisuća stranih radnika. Tako će biti i na početku rujna iduće godine, i tako iz rujna u rujan, iz godine u godinu. Hrvati koji se sada rode mogli bi za svoga života doživjeti nestanak trećine a njihovi unuci nestanak već polovice svojih sunarodnjaka. Kad danas, s povijesnim patosom ili ironijom, govorimo o Hrvatima “od stoljeća sedmog”, i ne pomišljamo na to kako je vrijeme od toga nacionalnog rođenja do danas neusporedivo duže od vremena što će proći od danas do hrvatske nacionalne smrti. Budućnosti nam je preostalo mnogo manje nego što smo kao narod imali prošlosti. Događa li se sveopća rasprodaja Hrvatske iz slutnje skore smrti ili neka sotonska moć tom rasprodajom tu smrt želi ubrzati? Komunistički internacionalizam nije držao do nacije, ali ju je na neki način čuvao. Račanov, Mesićev i Sanaderov liberalizam prepustio ju je – slobodnom izumiranju.

UTO 2.9.
Zar i vi, sinovi branitelji!?
Za normalnoga građanina, koji i ne mora patiti od viška domoljublja, neshvatljiva je svađa o cijeni dionica Ine koju je ponudio mađarski MOL. Skočili su branitelji i drugi mali dioničari, jer smatraju da je ta cijena preniska. I jedva čekaju da se javi drugi kupac, na primjer, austrijski OMV, ne bi li dionice bile skuplje! A baš nitko ne pita – zašto Inu uopće prodavati!? Zar su se branitelji borili za Hrvatsku koja će se krčmiti po Europi i svijetu da bi od tog krčmenja i njima bile plaćene zasluge za domovinu!? U vrijeme začetaka suvremene hrvatske države, u Hrvatskom proljeću 1971, bila su ugrožena tri vitalna hrvatska interesa. Dakle, glavni su zahtjevi toga vremena bili: imati svoj, hrvatski jezik, raspolagati svojim kapitalom koji se odlijevao u Beograd i prekinuti političku represiju i politička suđenja. Danas nam je pak hrvatski jezik ugroženiji od engleskog nego nekad od srpskog, hrvatski kapital neusporedivo nam više otimaju stranci nego nekad Beograd, a  Gotovina, Glavaš, Thompson i drugi primjeri dokaz su iste represije i istih političkih suđenja. Znaju li za to i branitelji, ogorčeni ne zbog toga što se Ina prodaje nego zbog toga što su im dionice obezvrijeđene!?

SRI 3.9.
Rusi nam pripremaju Sibir?
Starčević je grmio protiv austrijskih nepravdi prema Hrvatima, ističući kako smo u savez s Habsburzima ušli “na temelju slobodna izbora”. Protiv novoga saveza u kraljevskoj Jugoslaviji grmio je Radić. Katastrofu je Hrvatskoj donio savez Pavelićeve NDH sa silama Osovine, kao i obnovljeni savez u crvenoj Jugoslaviji koji je završio strašnim ratom. Koliko će nas koštati novi savezi, s EU i NATO-om, koji nam naši vajni političari predstavljaju kao spasonosne i prema kojima su veći vjernici od pape!? Zar su doista ti političari mislili kako će, na primjer, bez posljedica proći nametljivo uvlačenje u dupe Zapadu nakon proglašenja kosovske neovisnosti i izrazito negativan stav prema ruskom priznanju Južne Osetije i Abhazije? Nije trebalo proći dugo i jedne su novine osvanule s golemim naslovom “Rusi smrzavaju Hrvatsku”. Zapelo je – i zbog službenog stava Hrvatske prema događajima u Gruziji – obnavljanje Inina ugovora s ruskim Gazpromom o isporuci plina. A ruski plin čini 40 posto hrvatskih uvoznih potreba. To je mnogo više nego što bi direktor Ine, Savkin zet Dragičević, mogao uhvatiti kad hrvatski politički vrh po nalogu Zapada pusti vjetrove na Rusiju!

ČET 4.9.
Tko su nama Obama i McCain
Tko su nama Barack Obama i John McCain? Mitovi kao što nam je mit i Amerika u kojoj se natječu za predsjednika. A svaka planetarna manifestaciji toga mita govori: osim Amerike ništa drugo i ne postoji. Samoponižavanje i smoporicanje koje iskazuje cijeli svijet prateći predizbornu kampanju u Americi posljedica je životinjskog straha od najgrabežljivijega i najjačega. Kakva demokracija, kakva kultura, kakve američke vrijednosti! Šape, zubi, fizička moć, bešćutna agresivnost... to su “argumenti” svjetske velesile. Mogu je obuzdati samo druge velesile koje se Amerike neće bojati, ili će je se bojati koliko i ona njih. Zatupljujuće je mjesecima slušati tolike banalnosti o Obami i McCainu kojima je “smisao” samo to što su američke. U njima je jedina novost što Amerikanci s Obamom svijetu šalju poruku: ako smo u stanju za Bijelu kuću kandidirati Afroamerikanca, imamo alibi i pravo porobljavati svijet svih rasa, vjera i naftonosnih polja. Ulazak Obame na američku političku scenu olako se naziva povijesnim. Iluzija je da se povijest s njime mijenja – ona se samo nastavlja. 

PET 5.9.
Zašto je manje od 4 posto članova kluba kupilo dionice “Hajduka”
“Hajduče, volim te manje od četiri posto” – ironični je naslov teksta o tome kako je samo 2220 čanova “Hajduka”, ili manje od četiri posto, kupilo dionice toga kluba. Je li tako mizeran postotak znak nedostatka ljubavi navijača za popularni splitski klub? Nipošto! Nije ništa drugo nego perverzija očekivati da navijačka sirotinja 500 kuna plaća dionicu od koje nikad neće imati koristi, te da financira menadžere, trenere i igrače koji se razmeću milijunima eura nakon što jedva dočekaju priliku da “voljeni klub” napuste za dobru lovu u inozemstvu! Navijači tim lopovima nikad ne valjaju! Ne valjaju im kad im ne mogu zdipiti posljenju kunu iz džepa, odriču ih se kad naprave incidente nakon što ih svojim izjavama razdraže i na njih nahuškaju, ne valjaju im kad je zbog loših igara i neuspjeha stadion prazan, jednom riječju, ne valjaju im što njihovu ništavnost i grabežljivost ne nagrađuju svojim žrtvovanjem i odricanjem! 

Želite prijaviti greške?