Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAGLASAK

Napola ugledan, napola prijestupnik

23.09.2008.
u 19:30

Ivo Banac nije bilo tko da bi svoje postupke mogao pravdati prozirnim relativizacijama. Kao sveučilišni profesor sa znamenitog Yalea i predsjednik Hrvatskog helsinškog odbora, on mora zadovoljavati najviše moralne kriterije baš zato što mu respektabilnost tih institucija sama po sebi osigurava ugled koji te kriterije podrazumijeva.

No nije prvi put kako bi Banac htio biti istodobno na uvišenom pijedestalu i ostvarivati prizemne ambicije. Niti tjedan dana nakon što je izrazito kritički govorio o Račanovoj vlasti, nazvavši je močvarom, Račan mu je ponudio mjesto ministra, a Banac je bez imalo krzmanja ponudu prihvatio i uskočio u močvaru. Kad je Ankica Tuđman objavila kako se Banac osvećivao Tuđmanu zato što mu nije ponudio odgovarajuću dužnost u politici, Banac je odgovorio da ne bi prihvatio mjesto u njegovoj vlasti.

Kako mu i sada vjerovati kad kaže da je istina sve ono što su mediji pisali, ali da nema govora o prijestupu? Jer, kako nije prijestup potrošiti toliki novac, 140.000 kuna, za opremanje malog ureda (police za knjige), ako je izračunano da se tolikim novcem može urediti deset menadžerskih kancelarija!?

Banac se razotkrio rekavši da je sve "pitanje tumačenja  je li čaša napola puna ili napola prazna". Dakle  ako je Banac napola ugledni profesor i predsjednik jedne udruge, a napola prijestupnik, sud o tome kakav je Banac "pitanje je tumačenja". On će "tumačiti" jedno, normalan čovjek drugo.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?