Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREMIJERA 'ZEČJE RUPE'

M. Torjanac: Dobra drama o stvarima koje teško izgovaramo u četiri zida

20.02.2009.
u 19:48

U Zagreb je stigao poznati tekst "Zečja rupa", dobitnik Pulitzera 2007. godine za najbolju američku dramu, po kojem je, čim se pojavio na brodvejskim daskama, napravljena najgledanija predstava u posljednjih deset godina. Razgovarali smo s redateljem predstave za našu publiku, Markom Torjancem.

Nakon "Sumnje" to je još jedna nagrađivana predstava koju ste odlučili raditi?
- Da, izazov su mi traženja tekstova koji su aktualni, moderni, a često su nagrađivani upravo zbog svoje kvalitete koju prepoznaju i publika i kritika. To je melodrama o obitelji koja se suočava s velikim problemom gubitka, s boli, i o tome kako nalaze izlaz. Ljudi su pohrlili u kazalište jer je riječ o drami s temom koja se tiče suvremenog čovjeka. Dobra predstava, dobra drama progovara o stvarima koje teško izgovaramo u četiri zida, o pitanjima koja si svi u životu postavljamo. Vješt, pametan, dubok pisac poput Davida Lindsayja Abairea stvorit će životne likove i situacije u kojima se publika može pronaći, propitati se, dobiti neke odgovore, ali i neka nova pitanja.

Dakle, suvremeno kazalište s vječnim pitanjima i modernom situacijom?
- Tako je. Uvijek je suvremeni tekst. Pitanja su vječna i ovisno o vremenu u kojem živimo ona se intenziviraju. Ne možemo doći do pravila i nekoga stalnog uzorka, radi se o prepoznavanju života, pitanja i tema. Ono što je posebno, a opet klasično, jest katarza u pravom, tradicionalnom smislu koju doživimo nakon "Zečje rupe". Novo kazalište mora biti interaktivno i kada publika želi vidjeti što to suvremeni pisac želi reći. U tom slučaju imamo aktualno kazalište.


Video: M. Kuman

Čujem da je suza bilo i tijekom rada na drami?
- Da, drama je vrlo potresna, ali i humoristična, jer je taj raspon veličina pisca i ovog teksta. Zrinka Cvitešić, Filip Juričić, Slavica Knežević, Maja Posavec i Filip Križan, petero izvrsnih glumaca, dramska su lica oživjeli na izuzetan način i, vjerujem, bit će ih užitak gledati. Netko je zgodno rekao da ovaj tekst "oplemenjuje ljude", pa se nadam da će tako biti i kod nas.

Koji je idući tekst koji ćete nam predstaviti?
- Plan kazališta Planet-art je jesenska premijera adaptiranog teksta "Seksualne preverzije u Chicagu", koji će postati "Seksualne perverzije u Zagrebu", a progovorit će o Zagrebu i o našem društvu danas.

I o perverzijama, općenito?
Da, (smijeh) i o perverzijama općenito...

Premijera "Zečje rupe" održat će se 22. veljače u Gavelli u 20 sati, a reprize u Vidri - 26. i 28. veljače, te 1. ožujka.

Želite prijaviti greške?