Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kozmetički leksikon

Znate li zašto koža voli ceramide, micelarne otopine i izoflavone?

face
Camerapress/Guliver
25.02.2012.
u 00:01

Često viđate ove pojmove na kozmetici, a zapravo ne znate o čemu je riječ? Zavirite u naš leksikon!

Koliko god nam nazivi kozmetičkih sastojaka zvučali poznato, znate li čemu oni zapravo služe? Iza stranih naziva često se skrivaju sastojci čija je misija jednostavna, a djelovanje savršeno usklađeno s potrebama kože.

Antioksidansi

Naziv obuhvaća različite prirodne spojeve koji štite organizam od štetnog djelovanja slobodnih radikala - spojeva koji nastaju kao nusprodukti tjelesnog metabolizma. Slobodni radikali normalna su pojava u tjelesnoj "biokemiji" no zbog nezdravog načina života i starenja može se prekomjerno povećati količina slobodnih radikala, što uzrokuje oštećenja stanica.

Stoga je moderna kozmetika "nabijena" zaštitnim antioksidansima, od prirodnih poput ekstrakta nara do high-tech spojeva poput ibedenona, koji je navodno jedan od najjačih antioksidansa.

Ceramidi

Nazivaju se još fosfolipidima i sfingolipidima, a riječ je o posebnoj skupini lipida (više pod naslovom Lipidi). Ceramidi su zaštitni "crijep" površinskog sloja kože. Ove lipidne molekule izvrsno vežu vlagu, pa su omiljeni kozmetički sastojci.

Primjerice, u noćnoj kremi Elizabeth Arden Ceramide Premiere koja pomoću posebne tehnologije "ispunjava" kožu revitalizirajućim ceramidima.

Enzimi

Posebna vrsta proteina (bjelančevina) često se uspoređuje s motorom i katalizatorom zato što u organizmu pokreće gotovo sve biokemijske reakcije odnosno daje "pogon" cjelokupnom metabolizmu.

U kozmetici su često zastupljeni koenzimi, manje molekule koje enzimi vežu. Najpoznatiji je kozmetički koenzim Q 10 kojeg tijelo i prirodno proizvodi. Q 10 važan je za dobivanje energije u stanicama, a u kremama se koristi da koža bude svježija i blistavija.

Hijaluronska kiselina

Sastavni je dio ljudske kože, a djeluje poput spužve - veže vodu, održavajući jedrinu i punoću kože. No sa starenjem proizvodnja hijaluronske kiseline slabi, pa koža gubi vlagu i tonus, a stvaranje bora je izraženije.

Stoga je hijaluronska kiselina omiljen kozmetički sastojak za dubinsku hidrataciju u anti-age kozmetici. Primjerice, lagana dnevna krema Eucerin Hyalluron Filler sadrži visoku koncentraciju hijaluronske kiseline za ispunjavanje bora.

Izoflavoni

Riječ je o prirodnim spojevima kojima je osobito bogata soja. Ta je biljka rijedak izvor blagotvornog oblika izoflavona koji je nazvan genistein. Ovaj prirodni sojin hormon ima iznimno revitalizirajući učinak na kožu, pa je čest sastojak preparata za njegu zrele kože. Genistein održava gipkost vena i kapilara, a pomaže i protiv celulita.

U proizvodnji kozmetike često se koriste i druge vrste izoflavona, primjerice oni koji se dobivaju iz irisa i jabučnih sjemenki.

Keratin

To je prirodni protein (bjelančevina) koji održava čvrstoću i vitalnost kože, kose i noktiju, a u šamponima i proizvodima za njegu kose čest je dodatak za jačanje i obnavljanje.

Primjerice, serum za obnavljanje oštećenih vrhova kose Phytokeratine sadrži takozvane kerato-filere za dubinsku obnovu oštećene i oslabljene kose. Serum sadrži biljni keratin koji na kosi stvara tanak, nevidljiv zaštitni sloj.

Lipidi

Masnoće što ih proizvode stanice površinskog sloja kože važne su za očuvanje prirodne lipidne barijere kože i zadržavanje vode. U kozmetici su najzastupljeniji ceramidi, esencijalne masne kiseline i steroli.

Osobito suha koža pati od nedostatka lipida, pa se nude posebna rješenja poput hranjive kreme La Roche-Posay Nutritic koja sadrži kompleks od 11 biolipida.

Micelarna otopina

Micelarne otopine iznimno su blagi proizvodi za čišćenje kože i uklanjanje šminke. Među najčešćim je sastojcima micelarnih preparata termalna voda s obiljem blagotvornih sastojaka umirujućeg, protuupalnog učinka.

Primjerice, preparat Vichy Puretee Thermale 3 u 1 koristi micelarnu tehnologiju magnetskog privlačenja nečistoća. Temeljito čisti i umiruje kožu, a ne treba se ispirati.

Nekomedogen

Neki kozmetički sastojci mogu izazvati stvaranje mitesera (komedona) koji nastaju zbog pojačane proizvodnje loja u koži i začepljenja žlijezda lojnica. To može prouzročiti upale i akne. Zato proizvođači nastoje izbjeći sve "teške" sastojke koji bi mogli "opteretiti" kožu.

Oznaka "nekomedogen" na kozmetičkim preparatima znači da proizvod ne začepljuje žlijezde lojnice odnosno pore u koži.

Pantenol

Poznat kao provitamin B5, štiti kožu od gubitka vlage, obnavlja je i zaglađuje. U kozmetici se obilno koristi dekspantenol zato što je izvrstan ovlaživač i omekšivač te pospješuje zacjeljivanje kože.

Za njegu osjetljivih i ispucanih ruku preporučuje se Nivea SOS balzam za ruke s dekspantenolom koji koži pruža trenutačno olakšanje. Balzam intenzivno hidratizira kožu, umanjuje hrapavost i zategnutost, smiruje crvenilo i vraća mekoću.

Retinol

Uobičajen naziv za derivat vitamina A. Jedan od najpoznatijih sastojaka anti-age preparata potiče obnavljanje stanica kože, ublažuje postojeće bore i sprečava stvaranje novih, a koristi se i za njegu kože sklone aknama.

Retinol uravnotežuje rad lojnih žlijezda u koži, potiče proizvodnju elastina i kolagena (vlakana važnih za gipkost i čvrstoću kože), pospješuje hidrataciju i regeneraciju tkiva, ujednačuje ten...

Tenzidi

Tenzidi (surkaftanti) su tvari koje se stavljaju u preparate za pranje i čišćenje kože. U takozvanim konvencionalnim kozmetičkim proizvodima koji sadrže obilje "kemije" nerijetko se nalaze i "agresivni" tenzidi koji mogu izazvati iritacije i alergije.

Stoga sve više proizvođača ističe kako njihovi preparati sadrže samo blage tenzide koje dobro podnosi i osjetljiva koža. Najblaže tenzide (npr. na bazi kokosa i šećera) koriste proizvođači prirodne kozmetike koji ekocertifikatima jamče da su njihovi tenzidi na biljnoj bazi.

Urea

Riječ je o tvari koja na sebe veže vodu i tako učinkovito opskrbljuje kožu vlagom. Urea je prirodno prisutna u organizmu, a u kozmetici je čest sastojak krema za ovlaživanje te posebnih preparata za umirenje i zacjeljivanje iznimno osjetljive i oštećene kože.

Primjerice, krema D'Oliva Skin in Balance sadrži pet posto uree i pet posto maslinova ulja - odlična kombinacija za hidratantnu njegu kože sklone isušivanju i iritacijama.

 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije