Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jeste li znali?

Znate li koliko tvrdo kuhana jaja mogu stajati u frižideru? Evo što kažu stručnjaci

shutterstock
29.11.2023.
u 07:00

'Kada su jaja u ljusci tvrdo kuhana, zaštitni omotač se ispere, ostavljajući gole pore u ljusci u koje bakterije mogu ući i kontaminirati ih'.

Za pripremu tvrdo kuhanog jaja ne treba puno vremena. Sve što vam treba je desetak minuta, štednjak i lonac vode. Ali, znate li koliko dugo traju nakon što ih skuhate? Pa, to je malo teže. Prema stručnjacima American Egg Board-a, tvrdo kuhano jaje u ljusci (tj. neoguljeno) možete držati do tjedan dana u hladnjaku. Međutim, oguljeno tvrdo kuhano jaje treba pojesti isti dan kada je oguljeno, prenosi Yahoo.

Čini se kontraintuitivnim da tvrdo kuhana jaja, oguljena ili neoljuštena, ne traju tako dugo kao svježa jaja, koja traju tri do pet tjedana u hladnjaku, budući da su kuhana. Postoji razlog za to. Američko ministarstvo poljoprivrede (USDA) objašnjava: 'Kada su jaja u ljusci tvrdo kuhana, zaštitni omotač se ispere, ostavljajući gole pore u ljusci u koje bakterije mogu ući i kontaminirati ih'. To znači da tvrdo kuhana jaja neće trajati tako dugo kao sirova, nenapuknuta jaja u hladnjaku.

VEZANI ČLANCI: 

Kako biste bili sigurni da su tvrdo kuhana jaja koja spremate da kasnije uživate u njima sigurna, USDA preporučuje da ih brzo ohladite u ledenoj vodi čim se skuhaju i da ih stavite u hladnjak dva sata nakon kuhanja. 'Nikad ne ostavljajte kuhana jaja ili jela s jajima izvan hladnjaka dulje od dva sata ili dulje od jednog sata kada su temperature iznad 30°C'. Razlog? Mogu se formirati bakterije i pokvariti se.

To znači da ako na posao nosite tvrdo kuhano jaje kao dio ručka, svakako ga stavite u uredski hladnjak čim stignete na posao. Najbolje je čuvati tvrdo kuhana jaja u posudi s poklopcem odvojeno od sirovih jaja. Ako ih na kraju ipak pomiješate, postoji pametan trik za njihovo razlikovanje. Jednostavno zavrtite jaje.

GALERIJA: Pečete jaja za doručak na suncokretovom ulju? Nakon ovog vjerojatno više nećete

1/5

Bivša direktorica testne kuhinje Los Angeles Timesa, Noelle Carter piše: 'Tvrdo kuhano jaje okretat će se glatko; sirovo jaje neće. Budući da žumanjak i bjelanjak nisu postavljeni u sirovom jajetu, kretanje može uzrokovati da se središte gravitacije pomakne, uzrokujući da se jaje ljulja umjesto da se vrti'.

Tvrdo kuhana jaja mogu vam smrdjeti u hladnjaku, čak i ako ih pravilno skladištite. Stručnjaci iz Egg Farmers of Canada ističu da je ovaj plinoviti miris u vašem hladnjaku od vaših tvrdo kuhanih jaja potpuno normalan: 'Miris je uzrokovan sumporovodikom, koji se stvara kada se jaja kuhaju. Bezopasan je i obično se rasprši za nekoliko sati'.

VEZANI ČLANCI: 

Iako je plinovit miris iz tvrdo kuhanih jaja normalan, možete reći da je jaje pokvareno ako je sluzavo, izgleda poput krede ili ima izražen miris pokvarenog jaja. Ako niste sigurni, najbolje je biti siguran—kompostirati/baciti.

Nemojte zamrzavati svoja tvrdo kuhana jaja. Američki odbor za jaja, kanadski uzgajivači jaja i USDA ne preporučuju zamrzavanje tvrdo kuhanih jaja jer tvrdo kuhana cijela jaja i bjelanjci postaju žilavi i vodenasti kada se zamrznu. Dok pokušate maksimalno iskoristiti gumene, čvrste bjelanjke, vjerojatno će vam biti lakše jednostavno skuhati potpuno novu seriju tvrdo kuhanih jaja.

Mogu biti vrlo korisna: Četiri načina na koja možete koristiti jaja u kućanstvu, a nije za jelo

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije