Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zdravije kokice

Živa istina: Jaja su danas mnogo zdravija nego prije

jaje
20.07.2012.
u 11:56

Kvaliteta hrane s godinama se smanjuje sve više, a najznačajnija za porast nutritivne vrijednosti jaja je prehrana kokoši koja se danas temelji na kukuruzu i ostalim žitaricama...

Kvaliteta jaja sve s godinama je sve bolja. Razlog je način uzgoja kokoši pa tako današnja jaja imaju i do 25 posto manje zasićenih masnoća koje se inače povezuju s bolestima srca i krvnih žila. Osim toga imaju i manje kolesterola i kalorija, a ono što im najviše podiže kvalitetu u usporedbi s jajima od prije 30 godina je i mnogo više vitamina D koji sadrže.

Točnije, broj kalorija spao je sa 78 na 66 po jajetu, dok se udio vitamina D za to vrijeme udvostručio, što je dobro osobito za ljude koji pate od manjka vitamina D, kao što su trudnice i žene u menopauzi kod kojih se zbog manjka može razviti osteoporoza. Najnovija su istraživanja pokazala da vitamin D može smanjiti rizik od mnogih kroničnih bolesti –dijabetesa, multiple skleroze, reumatoidnog artritisa, zaraznih bolesti poput tuberkuloze i gripe, a može smanjiti i opasnosti od srčanog i moždanog udara. I što je još važnije –raka.

Iako se kvaliteta hrane s godinama smanjuje sve više, najznačajnija za porast nutritivne vrijednosti jaja je prehrana kokoši koja se danas temelji na kukuruzu, pšenici, biljnim uljima, a sve je to utjecalo na smanjenje kolesterola i zasićenih masti u jajima, piše Daily Mail

Komentara 3

MO
modovisisajteMaraschino
12:42 20.07.2012.

nema kvalitetnog jajeta ako koka ne sece po dvoristu ni bez pijetla koji se brine za koke... razbijte najkvalitetnije jaje iz peradarske farme i najobicnije jaje od domace seoske koke i znat cete razliku...

Avatar Aristarh
Aristarh
22:03 20.07.2012.

Tijelo funkcionira na bazi hormonalnih parova i njihove ravnoteže. Postoje uvjetno dobri i uvjetno loši hormoni. Od viška loših hormona se lako oboli a nije dobro i ako ih nema dovoljno. Na primjer Tromboksan A2 zgrušava krv i ako ga ima previše dolazi do moždane ili srčane kapi. Ako ga pak nema dovoljno, najmanja rana dovela bi do iskrvarenja jer se krv ne bi zgrušala itd itd. Važna karika u stvaranju «loših» hormona (eikosanoida) je arahidonska kiselina a nje ima najviše u iznutricama i žumanjku jajeta. Ako ste bolesna osoba ne trebate jesti iznutrice i žumanjak a zdrava osoba ne smije pretjerivati sa tom hranom.

Avatar nekakav
nekakav
16:28 21.07.2012.

ma lažu! ni nekad jaja nisu imala tolko kolesterola, kako su ih nepravedno optuživali. sramota od novinara, svih, kada je riječ o zdravlju i hrani. 40-ih godina je bilo u americi neko istraživanje, i pojavio se znanstveni (ne novinarski!) članak o tome da je za ljudski organizam optimalni unos oko dva litra tekućine, tj. vode, u organizam dnevno. ali je već slijedeća rečenica bila da se veći dio te količe unese ionako hranom. a novinari prenijeli prvi dio vijesti, da je potrebno piti 2 litre vode dnevno! i odonda nas masiraju s 6 čaša vode. radi ovog, radi onog. odonda je krenula i epidemija bolesti bubrega koje smo nepotrebno opteretiti većom količinom vode. zanimljivo da je i s pojačanim reklamiranjem pasti za zube povećana učestalost pojave karijesa... isto tako otkad se proglasilo šećer, mast i bijelo brašno opasnim za zdravlje, da je krenula epidemija pretilosti, bolesti žila i srca... čudno? debilima je čudno,. pametni jedu kao i prije, od svačega pomalo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije