Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SMEĆKASTA KOŽA

Zbog tamnih krugova oko očiju izgledamo iscrpljeno: Kako ih se može smanjiti

Podočnjaci
Fotolia
10.11.2020.
u 20:32

Čak i male promjene u prehrani poput konzumiranja manje crnog vina i kofeina mogu smanjiti pojavu tamnih krugova, kaže poznati dermatolog dr. Dennis Gross

Tamne vrećice ispod očiju ne čine nas samo umornijima, već su često i znak stresa, loše prehrane ili kronične iscrpljenosti. I dok smo skloni kriviti umor, kirurg i liječnik estetske medicine dr. Maryam Zamani kaže kako postoji niz razloga zbog kojih se pojavljuju, a umor čak ni nije među glavnima.

Jedan od najčešćih razloga tamnih krugova po njemu je hiperpigmentacija, koju mogu uzrokovati čimbenici iz okoliša (izlaganje suncu, pušenje i loš san), ili genetika. „

Drugi su razlog alergije i začepljenost nosa, što može pridonijeti lošoj cirkulaciji donjeg kapka i proširenih vena.

- Kad se vene ispod oka prošire, postaju veće i tamnije - objasnio je dermatolog dr. Dennis Gross. Uz to, gubitak volumena s godinama - masti i kolagena - ispod očiju uvelike pridonosi podočnjacima zbog udubljenog izgleda i tanje kože.

Otkrijte uzrok

Prema dr. Grossu, najbolji način da utvrdite uzrok pojave tamnih krugova je 'test zatezanja'.

- Ako zategnete kožu i podignete je s površine a ona ostane smećkasta, to znači da imate problema s pigmentacijom. S druge strane, ako boja kože oko oka izgleda bolje i zdravije kad to učinite, vjerojatno imate problem proširenih vena - kaže dr. Gross

Također, mnogo vremena provodimo pred zaslonima - bilo da je riječ o laptopu, telefonu ili televiziji - što nam također nanosi štetu, zbog naprezanja očiju, što može potaknuti krvne žile oko njih da postanu veće i tvore tamne sjene.

Što bismo trebali jesti kako bismo uklonili podočnjake ispod očiju?

- Iako ne postoji 'prehrana za podočnjake', hranjive protuupalne namirnice poput svježeg voća, povrća, cjelovitih žitarica, nemasnih proteina i zdravih masti mogu donijeti vidljiva poboljšanja kože općenito, pa i one oko očiju - kaže Paula Begoun, osnivačica Paula's Choice kozmetike za njegu kože.

Prehrana

Isto tako, određeno voće i povrće pomaže u uklanjanju podočnjaka, npr. rajčica koja sadrži antioksidans zvan likopen koji pojačava cirkulaciju i štiti krvne žile, zatim borovnice, lubenica, naranče i cikla - pa ih uvrstite u svoju prehranu.

- Čak i male promjene u prehrani poput konzumiranja manje crnog vina i kofeina mogu smanjiti pojavu tamnih krugova - kaže dr. Gross.

Globalna epidemija dijabetesa: broj oboljelih u svijetu raste do razine koju nismo mogli ni zamisliti

Podočnjaci
1/3

Neometani san

Osim toga, za manje istaknute podočnjake i bolji izgled kože općenito Begoun i Gross preporučuju između sedam i devet sati sna noću,

- Upalite noćni načina rada na telefonu i tabletu preko cijelog dana jer smanjuje plavo svjetlo na ekranu, koje dokazano remeti naš prirodni ciklus spavanja - kaže Begoun.

Kupka

Topla kupka pomaže tijelu da postigne temperaturu idealnu za odmor, zbog čega je i sama po sebi opuštajuća aktivnost. Popravite spavanje korištenjem ulja za kupanje na bazi lavande, preporučuju stručnjaci.

Manje kofeina

Smanjite unos kofeina, a popodnevnu kavu ili Earl Grey zamijenite s kvalitetnim biljnim čajem.

Popodnevni odmor

Nije samo san noću bitan - i od popodnevnog drijemanja možemo imati koristi. Studija Tehničkog sveučilišta u Pekingu iz 2013. ispitivala je učinak drijemanja na sportaše nakon treninga i otkrila da ono može poboljšati funkciju mozga i vizualni sustav, te promovirati i ubrzati fizički i mentalni oporavak. Znate što vam je činiti.

Nastavljamo s predstavljanjem kandidatkinja u projektu Diva godine ✨ Kristina Ivanuš ispričala nam je svoj priču

Nastavljamo s predstavljanjem kandidatkinja u projektu Diva godine ✨ Kristina Ivanuš ispričala nam je svoj priču ❤️

Nastavljamo s predstavljanjem kandidatkinja u projektu Diva godine ✨ Kristina Ivanuš ispričala nam je svoj priču ❤️

Objavljuje Večernji list u Ponedjeljak, 9. studenoga 2020.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije