Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ne zanemarujte simptome

Zašto su godišnje dijabetičke kontrole važne?

doc. dr. sc. Bralić Lang
28.09.2021.
u 07:30

Šećerna je bolest u Hrvatskoj izbila na treće mjesto svih uzroka smrti i vodeći je uzrok krvožilnih bolesti, bolesti bubrega, sljepoće, amputacija, dakle, teških komplikacija

Godišnja dijabetička kontrola je kompletan pregled oboljelih od šećerne bolesti, koji je izuzetno važan. Taj pregled sadržava sve one detalje koji su važni liječniku da prepozna eventualne komplikacije koje su se “tiho” pojavile, a pacijent pritom nije primijetio nikakve tegobe tijekom vremena, koje je proteklo od prošle kontrole. S pacijentom na godišnjoj dijabetičkoj kontroli razgovaramo o tome ima li nekih detalja koje treba promijeniti, da vidimo jesmo li postigli ono što smo dogovorili na prošlom pregledu. Na godišnjoj dijabetičkoj kontroli, također, doznajemo ima li pacijent nekih novih bolesti ili novih životnih okolnosti o kojima je važno porazgovarati i brinuti, a dogovara se i cilj sljedeće kontrole. Možda se sljedeća godišnja kontrola neće ni zvati godišnja kontrola jer je možda zakažemo već za tri mjeseca, ovisno o tome kakvi su nalazi, objasnila je doc. dr. sc. Valerija Bralić Lang, dr. med., spec. obiteljske medicine, Dom zdravlja Zagreb - Zapad.

Dodala je da je šećerna bolest u Hrvatskoj izbila na treće mjesto svih uzroka smrti i vodeći je uzrok krvožilnih bolesti, bolesti bubrega, sljepoće, amputacija, dakle, teških komplikacija, koje se vrlo tiho i polako događaju, a najčešće bolesnici nemaju nikakvih simptoma. Liječnik ima metode i zna kako prepoznati rane znakove ovih komplikacija i, ako se pacijent javi na vrijeme, liječnik može utjecati na razvoj tih komplikacija na način da ih zaustavi i da se one nikad ne razviju u svojoj punoj slici. Ideja i smisao godišnjih dijabetičkih kontrola su sprječavanje razvoja komplikacija i loših ishoda.

- Dijabetička kontrola sastoji se od raznih mjerenja kao i upućivanja pacijenata na vađenje krvi. Pacijentima mjerimo visinu i težinu, opseg struka, krvni tlak i određujemo indeks tjelesne mase. Upućujemo ih na vađenje krvi i pregled urina, te na pregled kod oftalmologa. No radimo i procjenu emotivnog stanja pacijenata jer je to izuzetno važno kako bi znali je li moguća dobra buduća suradnja i kako pacijenti to sve skupa podnose i mogu li slijediti naše upute - kaže doc. dr. sc. Valerija Bralić Lang.

Na dijabetičkoj kontroli mjeri se opseg struka i krvni tlak jer velika većina oboljelih od dijabetesa tipa 2 odnosno njih 80 % ima visok indeks tjelesne mase ili su, zapravo, pretili. Oko 40 %  oboljelih od šećerne bolesti, pretilo je. Debljina nije samo estetski problem već ona doprinosi lošem razvoju krvožilnih bolesti. Debljina kao takva ne bi bila tako opasan problem da nema debljine koja se događa oko struka i zato je vrlo važno mjeriti njegov opseg.

- Žene ne bi trebale imati opseg struka veći od 80 centimetara, a muškarci 94 centimetara. Što se tiče krvnog tlaka, on je uvijek povezan sa šećernom bolesti i mi znamo reći da je s jedne strane novčića dijabetes, a s druge povišen krvni tlak. Ako pacijent ima povišen krvni tlak, nažalost, svi ovi rizici se povećavaju - naglasila je doc. dr. sc. Valerija Bralić Lang.

Zašto su povišene masnoće u krvi opasne, što se sve kontrolira na godišnjoj dijabetičkoj kontroli, zašto je bitno pregledati oči i stopala doznajte u videu:

Više o kampanji za prevenciju i kontrolu dijabetesa tipa 2 doznajte na: LikeYou2.hr

Sadržaj nastao u suradnji s Novo Nordisk Hrvatska.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije