Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
aktivacija dopamina

Zašto pivo ima tako dobar okus i zašto ga volimo?

pivo
Reuters/PIXSELL
18.04.2013.
u 10:40

Sam okus piva aktivira centre u mozgu za nagradu i zadovoljstvo - zato ga toliko volimo...

Pivo je mnogima omiljeno piće, a znanstvenici su sada otkrili i zašto! Gorkast okus piva aktivira u našem mozgu dopamin, hormon ugode koji nas tjera da i dalje pijemo. Iako se vjeruje da se to događa uslijed djelovanja alkohola, pokus znanstvenika sa sveučilišta u Indiani pokazao je da sam okus tog alkoholnog pića, može izazvati \"dopaminsku aktivnost\".

David Kareken i njegov team uspoređivali su aktivnost dopamina nakon pijenja piva i napitaka za sportaše, a pivo je odnijelo uvjerljivu pobjedu u kategoriji zadovoljstva.

Ispitanici su pri kušanju piva pili male gutljaje, a skenom su znanstvenici promatrali fluktuaciju neurotransmitera. Zaključili su da je sam \"okus gočine\" bio dovoljan za povećanje razine dopamina, što objašnjava zašto je pivo toliko popularno diljem svijeta, piše Huffingtonpost.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije