Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tko bi rekao

Volite piti čaj i jesti sušeno voće? To su neke od namirnica koje uništavaju zube

shutterstock
19.02.2020.
u 07:00

Oralna higijena je jako važna, a neke namirnice ne biste trebali konzumirati u velikim količinama kako biste održali zdravlje zubi.

Istraživanja pokazuju da neke namirnice mogu napraviti više štete zubima nego duhan – i to ne samo nezdrave namirnice. Iznenadit će vas kada doznate da neke, inače zdrave namirnice, mogu promijeniti boju vaših zubi, što ne znači da ih morate prestati konzumirati, već ako primijetite dugotrajne probleme, razgovarajte sa zubarom, piše msn.com.

Crni čaj
Pokazalo se da, iako je zdrav, crni čaj može dovesti do mijenjanja boja zubi. On ostavlja crnu boju po zubima i mijenja njihovu prirodnu bijelu boju u tamniju.

Pogledajte zbog kojih vam namirnica zubi postaju žuti:

Voćni čaj
Voćni čajevi imaju mnogobrojne pozitivne utjecaje na zdravlje, poput sagorijevanja kalorija, zaštita antioksidansima koji sprečavaju oštećenja DNK, ali mogu negativno utjecati na zube. Oštećuju zubnu caklinu, prirodnu vanjsku zaštitnu ljusku zuba.

Voće citrusa
Trajan gubitak zubnog tkiva, to jest zubna erozija, događa se upravo zbog citrusa. Citrusi imaju jako nisku razinu pH vrijednosti, što oštećuje zube. Ako volite piti sok od limuna ili naranče, rješenje ovog problema je jednostavno – koristite se slamkom kako vam zubi ne bi došli u kontakt s kiselinom.

Sušeno voće
Sušeno voće dvostruka je prijetnja za zube, zbog šećera i zbog ljepljivosti. Grickanje suhog voća loše je jer se ne proizvodi dovoljno sline koja čuva zube od oštećenja i kiselina, a i na zubima ostaju ostaci hrane.

Kava
Iako kava ima mnogobrojne pozitivne posljedice, prekomjerna konzumacija može dovesti do mijenjanje boja zubi. Važno je zapamtiti da uz kavu pijete što više vode kako bi se smanjilo oštećenje.

U videu pogledajte koliko kave piju Hrvati:

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar SandraVA79
SandraVA79
09:28 19.02.2020.

Žеlitе imati ljubavne rаzgovоre? Na ргavom ste putu! -- WWW.LOVEXX.CLUB

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije