Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Da smo barem prije znali...

Volite li žvakaće gume? Prestat ćete nakon što čujete kako utječu na zdravlje

Shuterstock
30.11.2020.
u 15:22

Iako mnogi žvakanjem žvake pokušavaju smanjiti glad, zapravo se debljaju - postoji dobar razlog za to.

Žvakaću gumu vjerojatno svi uvijek imaju u džepu, a za njom posegnu kada su gladni, nervozni, kada im je dosadno ili žele malo umanjiti želju za slatkim. To što gotovo uopće nemaju kalorija i razina šećera je niska, ne znači da su zdrave. Baš suprotno, žvakaće gume imaju nekoliko negativnih posljedica na zdravlje, a mogu vas i udebljati.

Stručnjaci otkrivaju da pretjerivanje sa žvakanjem kauguma može promijeniti izgled lica. Mišići čeljusti stalno su u pokretu, pa ih možete ojačati - i poprimiti grublji izraz lica. Osim toga, nerijetko se javlja glavobolja kada predugo žvačete.

Dodaci prehrani mogu biti korisni, ali i štetni - koje kombinacije izbjegavati, a koje su poželjne?

Jedno istraživanje provedeno 2013. godine pokazalo je da, ako žvačete žvaku prije jela, povećavate želju za nezdravom hranom. To je zato što mentol u njoj dodaje gorčinu voćnim okusima, a neki ljudi mogu pokušati suzbiti okus s nezdravim i lako dostupnim alternativama, poput hamburgera ili čipsa, prenosi BrightSide.

Osim toga, žvakanjem se stvara nadutost u trbuhu, plinovi i grčevi.

Za kraj, konzumiranje žvaka koje su bez šećera može dovesti do disbioze crijevne flore i potaknuti bakterije koje su odgovorne za pretilost jer sadrže puno umjetnih zaslađivača.

Ne možete odoljeti slatkišima? Niste vi krivi, stvar je u genetici

1/7
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije