Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 23
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OSOBNE FINANCIJE

Financijska pismenost – ključna vještina svih generacija

HUB
Shutterstock
20.11.2020.
u 06:00

Svaki dan se suočavamo s mnogobrojnim odlukama. Većina ih je jednostavna poput onih što danas doručkovati ili odjenuti, no postoje i one složenije kao što su: „Koliko novca mogu potrošiti na kupovinu hrane ili cipela?“ ili „Mogu li si priuštiti odlazak u kino?“. Što smo uspješniji u donošenju odluka, život će nam biti kvalitetniji; uz manje briga, bolje ćemo koristiti vrijeme, učinkovitije raspolagati novcem i naposljetku biti sretnije i zadovoljnije osobe.

Financijsko obrazovanje postalo je ključno radi naglog razvoja financijskog tržišta, značajnih demokratskih promjena i razvoja tehnologije. Sve je to dovelo do toga da danas pojedinac na dnevnoj razini mora donositi znatno veći broj odluka vezanih uz učinkovito upravljanje novcem radi poboljšanja vlastite financijske situacije.

Negativne posljedice ekonomske krize, stvorile su potrebu za promicanjem financijske pismenosti i razvojem financijskog obrazovanja. Proces financijskog opismenjavanja građana ne može se dogoditi preko noći jer na njega utječu faktori poput duguročnog zanemarivanja financijskog obrazovanja i neprilagođene nacionalne politike.

U Hrvatskoj je pokrenut poroces financijskog opismenjavanja populacije, no takvo obrazovanje još uvijek se provodi nesustavno, selektivno i pristrano. Važno je da država i svi relevantni dionici ulože dodatne napore oko financijske pismenosti građana zato što se financijske odluke pojedinca i razumijevanje financija odražavaju na gospodarstvo i prosperitet društva u cjelini.

Značaj financijske pismenosti i ključnih pojmova

Prema OECD-u (Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj), financijska pismenost je proces u kojem financijski potrošači/ulagači poboljšavaju svoje razumijevanje financijskih proizvoda i koncepata te putem informacija, uputa i/ili objektivnih savjeta razvijaju potrebne vještine i sigurnost kako bi postali svjesniji financijskih rizika i prilika, kako bi mogli donositi utemeljene odluke, kako bi znali gdje se obratiti za poboljšanje svoje financijske dobrobiti.

Nastojat ćemo vam objasniti nekoliko ključnih financijskih stavki koje se smatraju vrlo važnima kako bi građani mogli osigurati financijsku stabilnost kućanstva. Malim koracima nastojimo osvijestiti čitateljima važnost financijskog obrazovanja i snagu utjecaja ovog područja na njih.

Budžetiranje se smatra temeljem upravljanja prihodima, troškovima, dobiti i samim novčanim tokom. Sam pojam budžet veže se uz vrijednosni izraz planiranih aktivnosti za određeno buduće razdoblje te pomaže u koordinaciji potrošnje. Smatra se kako bi svatko od nas trebao imati razrađen plan potrošnje za narednu godinu ili mjesec (npr. putovanja). Tako se budžetiranjem kvantitativno izražen sadržaj plana prenosi u vrijednosno izražen sadržaj budžeta.

Razne su metode praćenja potrošnje: zapisivanje troškova u rokovnik, u mobitel, čuvanje svih računa i druge. No bez obzira na način praćenja, važno je da svaki trošak, čak i onaj najmanji, uvijek zabilježimo. To nas dovodi do drugog bitnog pojma, a to je planiranje troškova. Najlakše ćete to učiniti ako izdatke razvrstate prema stavkama namjene (primjerice: izdatci za otplatu kredita, troškovi stanovanja, hrana, prijevoz, režije, osobna higijena, odlasci na kavu i sl.), a potom zbrojite ukupne izdatke po pojedinim stavkama.

Treba uzeti u obzir i moguće dodatne izdatke koje ranije nismo imali. Potrebno je kreirati proračun, a on je financijski plan koji pokazuje za što ćete koristiti zarađeni novac tijekom narednog mjeseca. Svaki pojedinac ima različiti proračun i različite stavke potrošnje, jer svi imamo različite vrijednosti, želje i ciljeve.

Cilj upravljanja proračunom je balansiranje primanjima i izdatcima, tako da ne trošimo više nego što zarađujemo. Ako su primanja jednaka izdatcima proračun je uravnotežen, ali onda nam ništa ne ostaje za bolju financijsku budućnost. Kontrolirajte sve stavke izdataka i pazite da ne prijeđete granice (iznose) koje ste postavili u proračunu. Redovita kontrola ostvarivanja proračuna je vrlo važna jer, ukoliko nije dovoljno česta i detaljna, izdatci vam mogu premašiti primanja. Ili je moguće da nepotrebno trošite novac na stvari koje vam nisu nužne.

Dugovi se gomilaju, a broj  građana s financijskim poteškoćama raste
Vrlo je važno znati odgovorno raspolagati novcem jer se u suprotnom lako nađemo u dugovima i u kratkom roku izgubimo sve zbog loših financijskih odluka. U Hrvatskoj je u siječnju 2020. zabilježeno 241.186  prezaduženih građana s ukupnim dugom u iznosu od 16,8 milijardi kuna, plus kamate.

Nažalost, od siječnja ove godine, zbog pandemije bolesti COVID-19, mnogi građani suočavaju se s financijskim poteškoćama.. Ukoliko i vi imate probleme s vođenjem osobnih financija, za vas imamo moguće rješenje problema.

Hrvatska udruga banaka u suradnji s Udrugom Padobran i partnerima, od studenoga 2020. do siječnja 2021., provodit će financijsku edukaciju za sve zainteresirane građane kroz stručne članke, online edukativnu radionicu i besplatno financijsko savjetovanje održava se radnim danom od 9.00 do 17.30 sati u Fininoj poslovnici u Ulici grada Vukovara 70 u Zagrebu. Također, građani mogu dobiti sve informacije o aktivnostima putem email adrese info@padobran.hr i telefonskog broja: 01/4844877. U ovisnosti o razvoju epidemiološke situacije, savjetovanja će se u narednom razdoblju održavati i u drugim većim gradovima u Hrvatskoj.

Sve navedene aktivnosti organiziraju se u sklopu informativno-edukativne kampanje „Znanjem do financijskog oporavka - upravljanje osobnim financijama u doba pandemije“. Sve oblike savjetovanja provodit će financijski stručnjaci, stoga možete biti sigurni kako je vaš problem u dobrim rukama. Točno vrijeme održavanja radionice, kao i termini u kojima će biti dostupno financijsko savjetovanje u Fini u narednom razdoblju, bit će objavljeni na web stranici www.znanjemdofinancijskogoporavka.hr.

Kako bi vam se pomoglo oko dugova, stručnjaci će provesti detaljne analize vaših prihoda i rashoda te pružiti individualno savjetovanje o dugu.

Temeljem savjetovanja imat ćete mogućnost procijeniti dostupna rješenja i odabrati odgovarajuće. Nužno je da ne odgađate problem nego proaktivno pristupite rješavanju financijskih poteškoća uz podršku stručnih savjetnika. 

Mudrost upravljanja novcem bitna je za pojedinca, ali i za cijelu obitelj. Važno je naučiti upravljati novcem, kako novac ne bi upravljao nama.
Dodatne informacije i savjeti za sve prezadužene i ovršene građane dostupni su na web stranici www.znanjemdofinancijskogoporavka.hr.

Sadržaj nastao u suradnji sa Hrvatskom udrugom banaka.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?