Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 58
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
od Savudrije do Prevlake

Vodič kroz jadranske veselice: Prepustite se užicima. Zimi ćete skidati kile

05.07.2015,. Fazana - Turisticka zajednica Opcine Fazane u suradnji s ugostiteljima s organizirala je Festu od kuzine kojom se promovira tradicija istarskih jela, uz prikaz starih zanata i obicaja vezano uz istarsko ognjisce. Photo: Dusko Marusic/PIXSELL
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL
1/9
06.07.2016.
u 09:07

Obiđite ovo ljeto pučke fešte i užance u priobalnim mjestima od Savudrije do Prevlake

Ovo nije cjelovit vodič kroz ribarske fešte. U obilju ponude veselica koje uključuju plavu ribu na gradele, čašu vina i nastup vokalno-instrumentalnog ansambla, otkrivamo vam događaje koje ne biste trebali propustiti. Štoviše, ako možete, prilagodite svoje ljetovanje ovom gastrokalendaru. Prepustite se užicima. Vi najbolje znate da ste ih zaslužili.

7. 7. Brtonigla

U bojama tradicije

Već 7. srpnja valjalo bi se naći u Brtonigli u kojoj se održava sajam izvorne hrane, pića i gastrodelicija. A dok vi zalogaje hrane pripremljene na starinske načine zalijevate vinima zapadnoistarskog podneblja, pogled vam pada na obrtnike koji marljivo izrađuju tkanine i šiju noćne papučice. Očekujte zvuke sopila, ali i prastare vršilice žita koja će proraditi za ovu priliku.

Isti dan, malo južnije, u Medulinu se organizira Beer Party. Prijavite se na natjecanje u brzom ispijanju piva i ne ljutite se ako ne pobijedite, u tom je natjecanju važno sudjelovati. Ogladnite li, u ponudi su razni specijaliteti koji se sljubljuju s pivom.

U obližnju Premanturu slobodno navratite utorkom navečer jer se tada ondje gostima nude tipične istarske gastrodelicije – tartufi, pršuti, sirevi, maslinova ulja, vina i domaće rakije.

9. 7. Fažana

Fešta od kužine

Ako vas pak zanima kako se u Istri jelo prije sto godina, u vrijeme belle epoque, 9. srpnja dođite na Feštu od kužine u Fažanu. Kurit će se vatra na negdašnjim ognjištima i u starim pećima, a počasno mjesto ovdje ima tradicionalna maneštra – od slanca, s kukuruzom, lećom, farom, koromačem, pašta-fažol, jota i mnoge druge. Naravno, bit će i tu i maslinova ulja, sira, pršuta, vina i rakije, tartufa i meda. A kome ni to ne bude dosta, navečer slijedi i natjecanje u pečenju palačinki.

A kad ste već u Istri, ne propustite Festival od pulaštri koji se 16. srpnja održava u Funčićima pokraj Gračišća. Tu se pripremaju tradicionalna šuga od domaće kokoši ili pulaštra (od pilića) s domaćim njokima, makaronima ili fužima.

9. 7. Ravna Gora

Dan borovnica

U Ravnoj Gori priređuju Dan borovnica s glavnom gastroatrakcijom – divovskom štrudlom, a slična, 45-metarska štrudla od malina pojest će se u Skradu. Dan kasnije u Fužinama slave Dan lavande s degustacijom delicija od ove eterične biljke. Tjedan dana kasnije na rasporedu je Ribarska noć u Kamačniku sa specijalitetima od autohtone pastrve.

10. 7. Vodice

Večer maslinara, Vodiške perlice

U Vodicama valja biti 10. srpnja kad se nude pečene srdele, školjke na buzaru i domaće vino. Večer maslinara i maslinova ulja na rasporedu je 21. kolovoza, a 23. kolovoza Vodiške perlice priređuju feštu od šaše i pulente. U Pirovcu 22. kolovoza priređuju Dalmatinsku lešaduru.

10. - 17. 7. Vrbnik

Dani šurlica

Vrbnik goste mami Danima šurlica. Uz porciju tjestenine koja se oblikuje uz pomoć šivaće igle ponudit će vas i domaćim vinom. Vinoljupci, pažnja! Zadnjeg vikenda u kolovozu u Vrbniku se održavaju i Dani vina otoka Krka. Tih dana pristoji se tražiti čašu više, kako domaće vrhunske vrbničke žlahtine tako i kvalitetnih vina iz drugih predjela Hrvatske.

17. 7. Kamenjak

Luka i igara!

Baš tako zove se sajam lokalnih poljoprivrednih proizvoda s područja Vranskog jezera i okolice koji će se 17. srpnja događati na vidikovcu Kamenjak. Slobodno birajte što ćete kušati: luk, kapule, bajame, krumpir, slanutak, jari grah, bob, smokve, sir, brašno, vino, med, ulje, domaći kruh pod pekom, pite od sira – prisnaca. Od Vranskog jezera nije daleko do Nina, u kojem se 16. i 17. srpnja održava Šokolijada. Ninski šokol spravlja se tako da se svinjska vratina uvalja u morsku sol, zatim se uranja u kuhano crno vino te se začini raznim mirodijama. Ostalo se prepušta djelovanju dima i bure. U Ninu se 3. kolovoza održava i jedinstveni Festival soli uz pripremu antičkih jela.

21. - 23. 7. Zadar

Noć punog Miseca

Zadarska Noć punog Miseca mami jelima od ribe, slasticama i domaćim vinima. Naći će se tu i suhomesnatih proizvoda, sireva, rakija i školjaka. U Sukošanu se pak svaki četvrtak održavaju ribarske feštice na kojima ste pozvani uživati u pravim domaćim delicijama: srdeli, giricama, dagnjama, pršutu i vinu, a sve to zasladite domaćim kroštulama, fritulama i vrućim bubicama naših nonica.

22. 7. Momjan

U carstvu muškata

Ožednite li, svratite u carstvo muškata, u Momjan, gdje se održava smotra i degustacija ovog tipičnog istarskog vina, suhog i slatkog, intenzivne zlatne boje koje miriše na divlje karanfile, ruže i kadulju. Blaga iz svojih podruma pokazat će najbolji momjanski Muškatiri – vinari Kozlović, Markežić, Sinković, Prelac i Brajko.

28. 7. Umag

Dan rajčica

Početak berbe rajčica u Umagu već se tradicionalno obilježava Danom rajčica. Gastronomska manifestacija pruža pravu priliku da kušate rajčicu u raznim kombinacijama. Većinom je to šalša s raznim vrstama tjestenine.

25. - 31. 7. Rab

Rabska fjera

Posljednji tjedan srpnja rezerviran je za Rabsku fjeru, prvi i najveći srednjovjekovni ljetni festival u Hrvatskoj, a dane između 22. i 28. kolovoza rezervirajte za Pumidor fest u Loparu. Vrhunac je degustacija salse u kotliću.

25. 7. - 31. 7. Korčula

Festival grka, makarunada...

Korčula nudi zanimljiva bijela vina od autohtonih sorti grožđa – u Smokvici i Čari, to su pošip i rukatac, a u Lumbardi na istočnom dijelu otoka grk. Stoga u posljednjem tjednu srpnja navratite u Čaru i Smokvicu na dane otvorenih vrata tamošnjih vinarija. Festival grka održava se u Lumbardi 24. srpnja. Sedmog kolovoza u Žrnovu na Korčuli održava se tradicionalna Makarunada, fešta u čast nadaleko poznatim žrnvoskim makarunima, nezaobilaznoj deliciji na turističkim pijatima u većini restorana na otoku.

cijelo ljeto, 2. 8. Murter

Jezerski dani mora, Dan brganje

Jezerski dani mora na otoku Murteru održavaju se cijelog ljeta, a mi ih preporučujemo zbog jezerskih recepata: prispalja, suhe obotnice s jajiman, brudeta šušenih moli s kumprilman te zelenjaka. Ljubitelji školjaka ne bi trebali propusti 2. kolovoza navratiti u Betinu na Dan brganje, fešte u čast školjke kunjke.

3. 8.- 6. 8. Dol na Hvaru

Puhijada

Jedan od vrhunaca ljetne gastrosezone svakako je Puhijada. Puhovi su od pamtivijeka doživljavani kao vrhunska delicija. Rimljani su puhove tovili orasima i kestenjem i pekli u medu. U Hrvatskoj se lov na puhove do danas održao na području Gorskog kotara i Like, a od srednjodalmatinskih otoka na Braču i Hvaru. Kad ste već na otoku, ne zaboravite: svake godine posljednjeg vikenda u kolovozu u Jelsi se organizira tradicionalni sajam vina.

15. 8. Mljet

Skriveni mljetski kantun

Na Veliku gospu na Mljetu se organizira etno-gastromanifestacija kad lokalni puk priprema domaće delicije poput mljetskih makarula, priklica, sušice, arancina, pandišpanja, maslinova ulja, marmelade, rakije i vina.

30. 7. i 8. 9. Ston

Noć vina i Kinookus Festival

Stonska noć vina uz lokalne specijalitete i klapsku pjesmu organizira se 30. srpnja, dok u Orebiću pelješka vina predstavljaju svaki četvrtak. U Ston se treba vratiti i 8. rujna kad počinje Kinookus Film Food Festival, skup vrhunskih znalaca i sladokusaca, hedonista i filmofila.

3. 9. Pakoštane

Materine užance

Ako niste stigli ranije, svratite barem 3. rujna na Materine užance u Pakoštane. Probajte spizu majki, baka i prabaka: čućke, njoke, hobotnice na lešo, kunjke, pršut, sir... slano i slatko: mendule u cukru, mimce, fritule i kroštule... Sve se priprema, miješa i kuha pred vama.

>>Od njih možete raditi pire, kuhati marmeladu i žele, a najslađe su ipak svježe

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije